“Dia de la Mare” : Catalaans Moederdag
La Buena Vida werkt al met Jané Ventura sinds 1998. We kwamen elkaar tegen op Vinexpo in Bordeaux in dat jaar. De 2 broers Albert en Gerard waren ons getipt door onze vriend Josep Maria Albet i Noya. Hij had ons verteld dat ze zeer goed bezig waren bij Jané Ventura. We hadden dus een afspraak gemaakt in Bordeaux en het klikte meteen tussen ons vieren. De 2 broers hadden toen het familiedomein net overgenomen en hun nieuwe stijl geïntroduceerd. Waar dat toe leidde, heeft u al gelezen op een vorige blog waarin ik vertelde over het succes van Mas Vilella, één van hun grootste topwijnen (die actie op het Mas Vilella-pakket loopt trouwens nog steeds !).
Hun jongste zus Maria kwam in 2003 naar België, gelokt door de liefde. Al snel zag zij het potentieel van Spaanse topproducten voor de Belgische gastronomie en in april 2004 startte zij La Buena Tierra op. Net als bij La Buena Vida gaat het bij La Buena Tierra om de beste producten naar België te brengen, zonder enig compromis. En dat viel zeer in de smaak bij de Belgische topgastronomie. Het waren de topjaren voor de Spaanse gastronomie, elBulli, Celler de Can Roca, stuk voor stuk toprestaurants die wereldwijd hoge ogen gooiden. Zij brachten rond 2007 ook hun producten op de markt en dankzij tips van oa Roger Van Damme, Sergio Herman en Peter Goossens, slaagde Maria erin om kind aan huis te worden bij die Spaanse toprestaurants. Al gauw werd La Buena Tierra de vertegenwoordiger van de nieuwe Spaanse culinaire technieken in België en Nederland. In 2011 kwam het boek ‘haalbare toprecepten, stap voor stap” uit, gemaakt door deze 3 topchefs, waarin ze hun favoriete leveranciers vernoemen. La Buena Tierra is het enige bedrijf dat bij alle 3 in hun top vijf van favoriete leveranciers staat. En daar mag Maria terecht zeer trots op zijn.
In de loop der jaren breidde Maria La Buena Tierra uit tot een mooie équipe. De hoofdactiviteit bestaat vandaag hoofdzakelijk uit top terroir producten uit Spanje. En dat gamma is zeer uitgebreid. Onder druk van Corona werd er sinds en 3-tal weken ook een webshop opengesteld, waar u een overzicht heeft van al de Spaanse topproducten www.labuenatierra.be

Moederdag is dan ook de beste gelegenheid om Maria en La Buena Tierra voor het voetlicht te brengen. Haar eigen moeder (ook een “Maria”) was hier nog onlangs, net voor de lockdown, eind februari. Maria Sr. Is vandaag nog dagelijks actief op het familiedomein, samen met Gerard, de broer van Maria Jr.
Met la madre of “mare” in het Catalaans, heeft Maria zoals in alle Mediterrane landen een onverbreekbare band, dus die zetten we hierbij in de bloemetjes met een top- tapapakket én 2 x 6 wijnen van Jané Ventura, onze beste rosé én één van onze beste cava’s met meer dan 48 maanden sur lattes. De ‘Do’, millésime 2013 is één van de meest verfijnde bubbels die we in huis hebben, een grote Brut nature !