Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën


Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties


Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijnWitte wijnRestzoete wijnRosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven
Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis
Schaal- en schelpdieren

Vlees

Dessert


Aperitief


Bereiding
Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Spanje: van Tempranillo naar grote diversiteit

Op mijn 68ste heb ik er een ‘wijncarrière’ van meer dan 35 jaar opzitten, waarvan de laatste 3 jaar als medewerker van La Buena Vida. De rest als wijnliefhebber pur sang. Nochtans heb ik dit niet meegekregen van thuis uit, ik kan me niet herinneren ooit een fles wijn bij mijn ouders gedronken te hebben. Ik ben het type wijnliefhebber dat, nippend van een glas wijn, al reikhalzend uitkijkt naar de volgende wijn. De eerste wijnen die ten huize Liekens-Vanherck op de tafel verschenen waren de eminente cru’s Mateus rosé en Liebfraumilch. Geef toe, veel lager kan je niet beginnen. Geleidelijk aan kwamen de vertrouwde Franse namen op de tafel en begon de wijnmicrobe haar werk te doen. Hetgeen uiteindelijk, na wat jaren kooklessen, leidde tot het volgen van een uitgebreide wijncursus, incl theoretisch examen en een blindproeverij. Ik was klaar om de wijnwereld te gaan ontdekken.

Het meest opvallende feit in de beginjaren, einde jaren 80, begin jaren 90 was de absolute dominantie van Franse wijnen. Bordeaux, Bourgogne en Rhône waren prominent aanwezig. Het was zoeken naar een andere regio, laat staan wijn uit een ander land. Frankrijk heb ik altijd beschouwd als een wijnland als een ander, niet minder maar ook niet meer. Na enkele jaren werd het keurslijf van Frankrijk mij te beknellend en werd de zoektocht naar de rest van de wereld ingezet. Dat was evenwel niet zo evident, Licata, Jeuris, La Buena Vida… , ze moesten allemaal nog geboren worden. Als nieuwsgierige wijnliefhebber was je grotendeels veroordeeld tot het gamma van de supermarkten. Ik heb dan ook in de beginjaren heel wat matige tot slechte wijn gedronken.

De eerste Spaanse wijnen die bij ons op de tafel verschenen waren, hoe kan het ook anders, Rioja’s old style. De feestelijke intrede van een hele hoop markiezen was een feit. Marqués de Cáceres, Marqués de Riscal (incl. ijzeren korset), Marqués de Murieta, enfin de namen zijn genoegzaam bekend. Allemaal Tempranillo, allemaal veel (verkeerd) hout, allemaal (te) veel vanille. Voor de rest gaapte de grote leegte, op een zuiderse, slecht gemaakte alcoholbom na. Spanje was Rioja, Rioja was Spanje en Spanje was Tempranillo. Als wijnontdekkingsreiziger was ik met Spanje vlug klaar en werd Spanje voor jaren on hold gezet.

Elke wijnliefhebber die verder kijkt dan Frankrijk heeft zo zijn wijnperiodes gekend, periodes waarin je een bepaald land of streek of druif meer gaat proeven. Je leest alles wat je te pakken krijgt, je verdiept je maniakaal in deze regio of land, je koopt, je proeft en proeft ..... tot een bepaald punt. Ofwel blijf je dit drinken en wordt het een klassieker, ofwel begin je de stijl van de wijnen wat beu te geraken en klasseer je de periode. Ik heb verschillende periodes gekend, mijn Australische (met Grange als uitschieter) periode, mijn Californische periode (Ridge, Kistler, Mondavi), mijn Zuid-Afrikaanse (van korte duur), Chili en Argentinië werden redelijk snel geklasseerd, mijn Nieuw-Zeelandse periode, de rest van Europa. De ene periode na de andere volgden elkaar op. Mijn geluk was altijd dat ik er als één van de eerste bij was. Je kon de grote wijnen kopen tegen spotprijzen omdat bijna niemand interesse had.

Je wijnsmaak verandert gedurende de jaren. Alle zogenoemde ‘Nieuwe Wereldlanden’ zijn ondertussen geklasseerd, op wat Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland na. Blijft over: Frankrijk met Champagne, Rhône, rode Bourgogne, Sauvignon Loire, gans Italië uitgezonderd Puglia, Riesling en Pinot Noir uit Duitsland, Oostenrijkse Gruner Veltliner en Riesling, Dao en Douro uit Portugal en ......Spanje.

Einde vorige eeuw was mijn interesse in Spaanse wijn aan de lauwe kant. Te veel Tempranillo en zware alcoholrijke Monastrell waren niet echt mijn smaak. Twee zaken brachten daar verandering in. Opeens was daar Pesquera, een wijn uit Ribera del Duero, toen nog een onbekend gebied, 100% Tempranillo maar totaal anders dan de wijnen van onze markiezen. Een bom van een wijn, wat we een echte Parkerwijn gingen noemen. Spoedig daarna gevolgd door Condado de Haza, Viña Sastre en andere. Dit waren krachtige, volumineuze, alcoholrijke wijnen met pakken zwart fruit en een verleidelijke rondeur. Zeer internationaal van stijl. Voor Ribera del Duero was plots the sky the limit, daarin geholpen door de Parkerpunten, tot de financiële crisis roet in het (wijn)eten strooide. Mijn interesse was terug gewekt. De tweede factor was de oprichting van La Buena Vida, uitsluitend Spaanse wijn, en 3 kilometer van mijn deur. Zij kwamen op de markt met een totaal vernieuwend gamma, fris, fruitig, modern smakende wijnen zonder de eigenheid uit het oog te verliezen. Via La Buena Vida, nu 20 jaar geleden, leerde ik Priorat, Montsant en Penedès kennen. De wijnen van Albet i Noya, Clos de l’Obac, Miserere en Joan d’Anguera ea. werden aangekocht. Spanje ging een blijver worden.

Spaanse wijn heeft een traditie van toegankelijkheid en betrouwbaarheid opgebouwd, vooral op basis van Tempranillo. Prijs/Kwaliteit zat het meestal ook goed. Daar is, zeker de laatste 15 jaar, ook een grote diversiteit bij gekomen. Op dat vlak kan je Spanje, ondanks een zeer lange wijnbouwtraditie, beschouwen als een ‘nieuw wijnland’. Het huidige Spanje heeft een complete metamorfose ondergaan en is niet meer te vergelijken met het Spaanse wijnaanbod van pakweg 30-35 jaar geleden. Het woord wijnrevolutie is hier op zijn plaats. Nieuwe regio’s, nieuwe druiven, nieuwe technieken, nieuwe appellaties, veel bio en veel biodynamie hebben Spanje terecht een nieuwe wijnstatus gegeven. Een kort overzicht.

Mencía

Wat volgt is ook een wat persoonlijke keuze en heeft niet de pretentie om volledig te zijn. Sinds 15 jaar ben ik een absolute fan van Mencía, Dé druif uit Bierzo en Galicia. Voor mij is dit, zonder concurrentie, druif nr 1 in Spanje. Als je een liefhebber bent van Pinot Noir, Nebbiolo en Noordelijke Rhône mag Mencía niet in het rijtje ontbreken. Belangrijkste kenmerken zijn een fluwelen kracht, veel Pinotfruit, mineraliteit, een structuur van Syrah uit de Noordelijke Rhône en blind geproefd plaats ik dit eerder in Italië dan in Spanje. Verder hebben ze ook een zeer mooi verouderingspotentieel. Ik drink net zo graag een Mencía als een Nebbiolo of een Sangiovese. Als fervente Italofreak, medeoprichter en wijnmeester van Amici, de enige officiële Italiaanse wijnclub in België) is dit een grote bekentenis. In mijn vriendenkring (bijna allemaal leden van Amici) heeft Mencía ondertussen een vaste plaats op tafel en in de kelder. Jammer genoeg is Mencía nog steeds redelijk onbekend bij het brede publiek. Het aanbod op de Belgische markt is ook nog vrij beperkt. De Mencía afkomstig uit Bierzo is wat voller en steviger dan de wijnen uit Galicia die een wat meer Atlantisch karakter hebben. LBV gelooft zeer sterk in de kwaliteit van Mencía. 8 verschillende domeinen worden door LBV op de Belgische markt gebracht. In willekeurige volgorde zijn dit, Castro Ventosa (het ouderlijk domein van Raúl Pérez), Descendientes de J. Palacios ( aarvan enkele jaren terug hun Pétalos in de USA verkozen werd tot beste wijn ter wereld prijs/kwaliteit), La Vizcaina (Raúl Pérez), Viñedos de Raúl Pérez (in Frankrijk onlangs verkozen tot beste wijnmaker ter wereld), Rodrigo Méndez/Raúl Pérez, Quinta Da Muradella (zeer Bourgondisch van stijl), Máquina & Tabla en Algueira. Kiezen is zeer moeilijk, al moet ik toegeven dat Raúl Pérez wel zéééér aanwezig is in mijn wijnkelder.

Garnacha Tinta.

De meest aangeplante druif voor rode wijn in Spanje. Komt in vele gebieden voor. De meest verrassende expressie van deze druif vinden we terug in de wijnen van de regio rond de hoofdstad Madrid, voornamelijk in de Sierra de Gredos, op een hoogte van een kleine 1000 meter. 100% Garnacha op pure granietbodem, zeer licht van kleur, heel fijn en elegant met prachtig sappig fruit. Dit zijn wijnen met een totaal andere expressie van Garnacha dan Priorat, Châteauneuf, Montsant, Sardinië. Dit zijn unieke wijnen voor de gevorderde wijnliefhebber, volledig in biodynamie. Het zijn wijnen die van de proever enige kennis en veel aandacht vereisen. Ze laten zich niet zomaar kennen. De beloning is dan ook groot, het zijn originele, ragfijne (wijn)schilderijtjes, uniek in hun smaak en beleving. Verwacht geen power of superextractie maar wel elegantie, finesse, subtiliteit, schitterend fruit en evenwicht. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maceratie en gisting gebeurt met hele trossen, dus zonder ontristen van de steeltjes. Men werkt uitsluitend met oude stokken en zeer lage rendementen. LBV heeft 3 domeinen in de aanbieding: Daniel Landi Viticultor, Jimenez Landi (de ouderlijke bodega waar Daniel de stiel heeft geleerd) en Comando G. De laatste jaren vliegen deze wijnen de deur uit, alle Grand Cru’s zijn, na mailing, op 2 dagen uitverkocht. Gelukkig zijn de villagewijnen en de 1 cru Rozas nog beschikbaar. Voor de wijnontdekkingsreiziger zijn dit wijnen die schreeuwen om ontdekt te worden.

Joan d’Anguera

Montsant van Joan d’Anguera. Montsant is altijd het goedkopere alternatief geweest voor Priorat. De betere bodegas uit Montsant hebben echter dezelfde kwaliteit als de gemiddelde wijn uit Priorat en zijn stukken goedkoper. De regio ligt zowat als een hoefijzer rond zijn beroemde grote broer en men gebruikt dezelfde druivenrassen, namelijk Garnacha/Garnatxa en Carinyena. Deze wijnen straalden kracht uit, waren sappig en krachtig, zeer Mediterraans maar niet met dezelfde heftigheid als Priorat. Ze zijn ook wat soepeler en daardoor ook geschikter om jonger gedronken te worden. Het familiebedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en is sinds de overname door de 2 zonen totaal van stijl veranderd. Onder de leiding van vader Anguera werd de sprong naar kwaliteit gezet. Hun topwijn op basis van Syrah werd een monument, in Amerika zelfs tweemaal verkozen tot beste Spaanse wijn van het jaar in de jaren 90. Na het overlijden van vader besloten de broers om de koers te wijzigen. De kracht en het volume moesten wijken voor authenticiteit, drinkplezier, elegantie en finesse. Ze schakelden resoluut over naar biodynamie en besloten hun Syrah prijsbeest, El Bugader, niet meer te produceren, wegens niet authentiek. In de plaats werd alles op de typische druiven van de regio gezet, nl Garnatxa en Carinyena. Het resultaat zijn 5 wijnen op basis van deze 2 druiven, stuk voor stuk elegante, fijne en fruitrijke wijnen. Ze dragen heel erg de stempel van het domein, blind geproefd kan je al hun wijnen zo herkennen tussen andere wijnen. Joan d’Anguera is één van de onbekendere verborgen pareltjes in het gamma van LBV. Planella en Altaroses, met een prijskaartje iets boven de 15 euro, zijn prijs/kwaliteit echte koopjes.

Priorat: Terroir Al Limit.

Zij maken een ander type Priorat dan de klassieke wijnen uit de regio. Het domein kiest ook resoluut voor de autochtone druiven Garnatxa en Carinyena. Het was/is gebruikelijk om ook Cabernet, Merlot en Syrah in de blend te gebruiken. Deze druiven werden in de vorige eeuw veelvuldig aangeplant. Het besef begint te groeien dat je geen Cabernet, Chardonnay ea nodig hebt om goede wijnen te produceren. Terroir Al Limit hecht ook veel belang aan de individuele wijngaard, elk met zijn specifieke kenmerken, en bottelen deze ook apart. Ze werken ook biodynamisch en met zo weinig mogelijk interventie tijdens het wijnproces. In hun wijnen vind je geen enkel spoor van zoet en molligheid, toch typisch voor de regio (Clos Mogador, Vall llach ea), maar wel frisheid, mineraliteit en elegantie. 1 basiswijn en 4 cru’s zijn het resultaat, niet goedkoop maar wel top.

Albariño uit Galicia.

Dé topdruif voor Spaans wit. Voor de liefhebbers van Riesling, Sauvignon en Grüner Veltliner past dit helemaal in het plaatje. De druif is typisch voor het uiterste noordwesten van Spanje en komen we ook tegen in het noorden van Portugal. De belangrijkste regio voor Albariño is Rias Baixas met ongeveer 90% van de totale aanplant. De invloed van de Atlantische oceaan is het sterkst merkbaar in de wijnen van de regio Val do Salnes, de grootste van de 5 regio’s. Met een jaarlijkse regenval van 1600mm, ongeveer dubbel zoveel dan bij ons, is dit een zeer specifieke wijnregio met typische druiven die bestand zijn tegen deze omstandigheden. Naast Albariño komen we ook Treixadura, Caíño en Loureiro tegen. Maar Rias Baixas blijft toch onvermijdelijk verbonden met Albariño. Kenmerkend zijn het versnipperd wijngaardbezit. Overal vind je kleine, minuscule perceeltjes van verschillende eigenaars. Samenwerken in de vorm van coöperaties is dan ook het logische gevolg. Naast deze coöps is er ook een bloeiend aanbod van traditionele familiebedrijven en privé-eigenaars. Sinds de oprichting van DO Rias Baixas in 1988 is deze regio misschien wel de belangrijkste witte wijnregio van Spanje en zeker de bekendste. De belangrijkste kenmerken van de betere wijnen uit de regio zijn fris knapperig fruit, prachtige zuren, balans, mineraliteit, strak en droog. Soms is ook een ziltige toets waar te nemen. Alhoewel jong uiterst genietbaar wegens de uitbundige frisse fruitigheid kunnen de beste wijnen zonder problemen 5 tot 10 jaar ouderen. Drie domeinen worden door ons aangeboden, Pazo de Señorans, Forjas Del Salnés en de samenwerking tussen Rodrigo Méndez/Raúl Pérez. De meest strakke wijnen, met een zinderende frisheid en zeer Atlantisch van stijl, worden gemaakt door Forjas Del Salnés. Pazo is iets toegankelijker en iets ronder en blijft een ijkpunt voor wijnen uit de regio. Ik ben nu thuis jaargangen 2011 en 2012 van beide domeinen, ook de basis, aan het drinken en ze zijn nog steeds verrukkelijk.

In de andere regio’s van Galicia, Ribeiro, Monterrei, Ribeira Sacra, Valdeorras komen we in wit Godello, Treixadura, Doña Blanca, Verdello en Torrontés tegen. Godello in Valdeorras is de laatste jaren aan een steile opmars bezig en begint ook buiten Spanje naambekendheid te krijgen. Godello is wat rijker en molliger dan Albariño en kan ook beter een houtlagering verdragen. Louro en As Sortes van Rafael Palacios zijn al jaren echte verkoopsuccessen voor La Buena Vida. In rood onderscheiden we, naast Mencía in Ribeira Sacra, ook Loureiro, Espadeiro, Caíño, Sousón,Brancellao. Allemaal leveren ze wijnen die zeer Atlantisch van stijl zijn. Rood fruit, strakheid, mineraliteit en levendige zuren zijn de belangrijkste kenmerken. Dit zijn wijnen voor de gevorderde wijnliefhebber die elegante zuren, genre Pinot en Nebbiolo/Barbera, kan appreciëren. In rood is Quinta Da Muradella uit Monterrei één van mijn lievelingsdomeinen wereldwijd. Bourgogne loert om de hoek. Conclusie: Galicia behoort zondermeer tot de absolute top in Spanje.

De eilanden

Ook op de Spaanse eilanden gebeuren er interessante ontwikkelingen op wijnbouwgebied. Zowel op de Canarische eilanden als op de Balearen komen er meer en meer authentieke, eigenzinnige wijnen op de markt. Op Mallorca zijn de meeste wijnen bestemd voor de plaatselijke markt. Hier wordt wijn gemaakt op basis van inheemse druivenrassen al dan niet in combinatie met internationale rassen . Voor rood zijn dit: Callet, Fogoneu en Mantonegro. Voor wit: Premsal en Macabeu. De internationale rassen zijn Chardonnay, de onvermijdelijke Cabernet Sauvignon en Syrah. Een belangrijk kenmerk van deze Mediterraanse wijnen is hun toegankelijkheid in combinatie met finesse en uitbundige fruitigheid. Dit zijn meestal wijnen die je zonder problemen voor een zeer divers publiek kan schenken. Twee domeinen in de aanbieding: Anima Negra en Mesquida i Mora. Anima Negra is nog een jong bedrijf maar op korte tijd uitgegroeid tot de topproducent van Mallorca, met ook internationaal succes. Mesquida i Mora is een zeer klein familiebedrijfje met aan het roer Bárbara Mesquida, hierbij geholpen door 2 muilezels. Beide domeinen maken autenthieke, sappige wijnen op biologische/biodynamische wijze. Sincronia Negre is prijs/kwaliteit één van de beste wijnen uit ons gamma.

Tenerife

Hier wordt wijn gemaakt op puur vulkanische bodem, wat zich in het glas vertaalt in heel originele, unieke, verrassende wijnen. Wij associëren Tenerife altijd als het eiland van de eeuwige zonnige lente, maar er zijn klimatologisch zeer grote verschillen en een grote diversiteit. Ook de hoogteligging van de wijngaarden speelt een grote rol, ergens tussen een kleine 100 meter en 1500 meter. Je hebt er zonnige, warme streken en zeer koele regio’s. Variatie troef. Dezelfde variatie komen we ook tegen in de druivenrassen. Voor rood: Listan Negro, Vijariego Tinto, Negramoll, Tintilla, Baboso. Voor wit: Listan Blanco, Vijariego Blanco, Gual, Malvasia, Marmajuelo, Albillo. Het resultaat zijn originele, karaktervolle wijnen met een heel eigen specifiek karakter. Met niets te vergelijken. Het zijn echt wijnen voor de ‘wijnontdekkingsreiziger’ onder ons. Wegens hun specifiek karakter zijn het wijnen die niet door iedereen gewaardeerd worden. Het vraagt van de proever enige ervaring en een open geest om deze wijnen te appreciëren. Voor de ene druif zal dit al gemakkelijker zijn dan voor de andere. Maar allemaal verdienen ze onze aandacht. Ik drink liever een originele, wat moeilijkere wijn dan de zoveelste exotische Cabernet of Chardonnay, al dan niet plat gebombardeerd door hout. Twee domeinen. Viñátigo en Envínate. Viñátigo is de pionier, de locomotief waar heel wat andere domeinen een lichtend voorbeeld aan namen. Viñátigo heeft de Canarische eilanden wereldwijd op de wijnkaart gezet. Net als Envínate zijn ze een vaste gast in de betere sterrenzaken van België. Mijn persoonlijke favoriet is Vijariego Blanco, strak, mineralig, karaktervol, citrus en geel fruit, eindigend in een lange fruitige finale. Envínate is de laatste ontdekking van La Buena Vida, een bedrijf opgericht door 4 studenten in de oenologie. Ze zijn afkomstig uit verschillende streken in Spanje en de bedoeling is originele wijnen te maken in deze 4 streken.(Tenerife, Ribeira Sacra, Múrcia en Albacete) Ze werken uitsluitend biodynamisch met oude wijnstokken, grote zorg voor de specifieke eigenschappen van elke wijngaard, minimale interventie in de kelder. Ze zijn op korte tijd uitgegroeid tot één van de grote vernieuwers in de Spaanse wijnbouw en hebben een cultstatus verworven. Ook hier weer wijnen met karakter, eigenheid, elegantie die van de wijnliefhebber weer enige inspanning vragen. Jammer genoeg zijn sommige van hun wijnen bij LBV binnen de week al uitverkocht. Voor de beschikbaarheid verwijs ik naar de website.

Artuke – Rioja

Mijn laatste favoriet is Artuke uit .......Rioja. Nooit gedacht dat ik nog eens een Tempranillo zou kopen. Artuke maakt Rioja die, blind geproefd, je nooit als Rioja zou typeren. Samen met enkele andere jonge wijnmakers hebben ze zich verenigd in de Rioja’Roll beweging en schudden ze stevig aan de conservatieve Riojaboom. De filosofie is om het terroir en de individuele wijngaard te laten spreken met respect voor de eigenheid van de regio. Deze kleine groep van wijnmakers belichamen de vernieuwing en zijn de toekomst van Rioja. De meesten van hen werken ook biodynamisch , omdat de wijngaard een harmonisch onderdeel moet zijn van de totale omgeving. In de kelder werkt men veel minder met nieuwe barrique en minder of totaal niet met Amerikaanse eik. Het resultaat is zeer simpel uitgedrukt: minder hout, meer fruit, minder power, meer verfijning. Zij maken één basiswijn Pies Negros, een blend van verschillende wijngaarden, twee premier cru’s (Finca de Los Locos en Paso Las Mañas) en twee grand cru’s (La condenada en El Escolladero). La Condenada werd twee jaar geleden in Spanje uitgeroepen tot beste Tempranillowijn van het jaar. 5 verschillende wijnen maar allemaal pareltjes van Tempranillo en Graciano.

 

Spanje gaat in mijn kelder een blijver worden. Zij hebben de stijl van hun wijnen totaal veranderd. Van alcoholisch, oxidatief, fruitloos en veel foutief hout naar fruitigheid, complexiteit, frisheid en levendigheid, kortom moderne goedgemaakte wijn op basis van autochtone druiven. In mijn kelder neemt Spanje qua hoeveelheid de tweede plaats in, na Italië , dat spreekt voor zich.

Risco (Merenzao)
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 41,96
€ 34,68 excl. BTW
Tijdelijk niet leverbaar Detailfiche

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.