0 item(s) - € 0,00
Ik ben aan het laden.
Meest verkocht
U bent hier:
Een van Spanjes meest historische wijngebieden. Schrijvers van de 1e eeuw voor Christus vermelden reeds een wijnindustrie die door de Feniciërs opgericht werd in 1100 voor Christus. Het grote commerciële succes startte echter door de export naar Engeland in de late middeleeuwen. Ten tijde van Chaucer (1343-1400) vond de wijn zijn weg naar Londen. De Engelsen gaven de naam "Sherry" en "Sack" aan deze heerlijke drank, beide Engelse verbasteringen van de Spaanse benamingen. Honderden jaren van commerciële successen volgden en Engeland bleef gedurende eeuwen de favoriete bestemming van sherry.
Sinds 1933 is Sherry een officîële appellatie. De huidige kwaliteitswijnen worden gemaakt in de driehoek Jerez de la Frontera - Sanlúcar de Barrameda - El Puerto de Santa Maria.
In deze 3 subregio's is de grond zeer kalkrijk, waardoor de oppervlakte van de wijngaarden steeds een besneeuwd uiterlijk lijken te hebben: dit zijn de befaamde "albarizas". Deze bodemstructuur houdt het water vast, een nuttige eigenschap in dit droge landschap.
De druif die verantwoordelijk is voor meer dan 90% van de productie is Palomino, een zeer gemakkelijk te telen druif. De bekendste wijn van de regio is ongetwijfeld de Fino (Manzanilla genoemd als hij van de subzone Sanlúcar de Barrameda afkomstig is); maar even bekend zijn de Amontillado, Oloroso en Palo Cortado. Allemaal zijn het producten van de zogenaamde criaderas en soleras, een apart systeem waardoor de verschillende wijnen jaarlijks gemengd worden met oudere wijnen van de jongere en hoger gelegen vaten naar de oudere en lager gelegen vaten. Een ingenieus systeem dat zorgt voor een constante kwaliteit en een uitgesproken complexiteit van de wijn. Een ander belangrijk aspect in het maken van sherry is de "flor de velo": een biologische schimmel die op een natuurlijke manier bovenop de wijn groeit eenmaal hij in het vat zit. Opdat de schimmel zou groeien, wordt er slechts 5/6 van het vat gevuld. Op die manier beschermt de schimmel de wijn tegen oxidatie en geeft het hem zijn specifieke en nootachtige smaak die zo uniek is. Deze flor is vooral belangrijk voor de Fino en de Amontillado (dit is een oudere Fino, waarvan de flor verwijderd wordt na verloop van tijd - vandaar de donkere verkleuring). De Oloroso's worden van bij aanvang zonder flor gevinifieerd, zodat ze oxidatief zijn van in het begin. Elke wijn heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en complexe kenmerken. Sherry is een wereld op zich!
Inloggen
Paswoord vergeten?
Paswoord vergeten
Vul hieronder je login in en klik op "Versturen".Je zal via e-mail de instructies ontvangen om je paswoord te wijzigen.
Winkelmandje
Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.
Beantwoord aub één of meerdere vragen
wijnen voor u geselecteerd
Opgelet!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren. Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies. Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.