Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties


































































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen

































































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven








































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Beste sommelier van Spanje 1997, geschreven door de beste sommelier van België 1997

Beste sommelier van Spanje 1997, geschreven door de beste sommelier van België 1997

Wie Enric Soler reeds heeft mogen ontmoeten, kan beamen dat zijn persoonlijkheid weerspiegeld wordt in zijn wijnen. Enric is een luisterend oor, hij laat je spreken en neemt je verder op sleeptouw in het gesprek daar waar je kennis strandt. Waarschijnlijk is dit nog een karaktertrek van de 14 jaar dat hij sommelieropleiding gaf in Barcelona, na zijn eigen carrière als sommelier.
Als vooraanstaand Spaans sommelier heeft hij veel kennis geput uit de wijnreizen die hem naar alle uithoeken van de wereldwijnkaart gebracht hebben. Enric had een grote voorliefde voor het grote witte werk uit Bourgogne, zonder overdadig houtgebruik of rijp oogstmateriaal?

"

Josep Roca, sommelier van El Celler de Can Roca, en Gérard Jané van Bodega Jané Ventura zijn soulmates van Enric Soler. Via hen heeft Enric ons visitekaartje gekregen en zijn we in contact gekomen.

 

2004 is het eerste oogstjaar van de wijnen van Enric. Het is ook in dat millésime dat wij voor het eerst een zeer grote witte bewaarwijn vanuit Catalunya mochten proeven. Soler bewees reeds met zijn eerste jaargang dat hij de Catalaanse Xarel.lo een plaats kon geven tussen de grote witte Europese wijnen. Xarel.lo van een uitzonderlijk niveau, puur, authentiek, fris, elegant en met een uitgebalanceerde portie vatrijping. Wauw, dit was een unicum voor ons smaakpalet! De vraag was van in het begin groter dan het (zeer beperkte) aanbod. Maar Enric zou zijn wijnen enkel verkopen aan personen waarmee hij een klik had op het vlak van wijnen, zij die zijn project begrepen en zijn wijnen aan de sommeliers in de wereld zouden voorstellen.

Nun “Vinya dels Taus” jaargang 2004 werd vervolgens in Oud-Turnhout in onze oude magazijnen voorgesteld tijdens onze degustatiedagen. Gedurende deze driedaagse waren er toch enkelingen die toen reeds het potentieel van deze wijn wisten in te schatten. “Die Spanjaard met 1 fles witte wijn en foto’s van de wijngaarden met bloemen tussen de stokken, moet je zeker ne keer proeven”, klonk het in de catacomben! Het was dé ontdekking voor het fijne smaakpalet. Vinya dels Taus is een single vineyard van 0,89 hectare aangeplant in 1945. Het is met deze wijngaard dat het verhaal startte. Van grootvader zaliger kwam de wijngaard van de familie in handen van Enric. Een nieuw Catalaans project was geboren.

De honger naar kennis en expressie van de Xarel.lo-druif deed Enric reeds in zijn 2e jaargang starten met biodynamische wijnbouw en vinificatie. Ester Nin was in de beginjaren samen met Enric de oenologe. Improvisació werd zo de 2e wijn in het gamma. Vandaag is deze nog steeds een 100% Xarel.lo die 50/50 in ‘oeuf beton’ en Stöckingervat (foeder) rijpt voor 8 maanden. De wijngaarden liggen tegenover de Vinya dels Taus-wijngaard en zijn jonger van aanplant. Doorheen de Improvisació loopt dezelfde rode draad als door de Nun, en hij zal je nog meer weten te bekoren na enkele jaren op fles.

 

Xarel.lo

Wijngaarden kennen vaak een aanplant in functie van hun microklimaat en bodemsamenstelling. Dit is vaak historisch bepaald en wordt in stand gehouden. Maar waarom zouden we de Xarel.lo niet gaan aanplanten in een koelere zone binnen Penedès? Dat is wat Enric deed in 2010. In Alt Penedès op een hoogte van 500 m werden er Xarel.lo-stokken aangeplant, daar waar Parellada heer en meester is (Parellada doet het heel goed in koelere zones). Espenyalluchs (0,91 ha) is een single vineyard en werd geboren in jaargang 2013.

Omwille van de natuurlijke parameters gaat Enric hier voor een vatrijping op 300 liter vaten van het 4e jaar en ouder. Groots in het glas en door weinigen gekend. Mijn verbazing was zeer groot toen ik in maart 2020 deze wijn gedecanteerd in een Meursault-reeks van kwalitaiteve wijnhuizen te proeven kreeg. Evenzeer was het gezelschap onder de indruk van dit glas, waarvan de grootsheid buiten kijf stond maar de herkomst ons om de tuin leidde. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet…

 


 

Istiu

Istiu (Catalaans voor ‘zomer’) is de jongste telg van de familie en deze heeft een ietwat ander DNA. 2016 is de eerste jaargang van Istiu, waarvan er jaarlijks 750 à 1000 flessen worden gebotteld. Istiu is een wijn van één plot aangeplant 50/50 met Xarel.lo en Malvasia de Sitges. Deze witte wijn krijgt om en bij de 8 maanden vatrijping op 3e jaars vaten van 300 liter.

Met zo weinig mogelijk ingrepen maakt men hier zijn biodynamische wijnen, waarbij vatrijping meer en meer een ondergeschikte rol krijgt. Bâtonnage is sinds 2013 niet meer aan de orde. Fraîcheur, loepzuiverheid, elegantie, langlevendigheid en DE expressie van Xarel.lo zijn de drive van Enric Soler. Met een ongekend enthousiasme, bevlogenheid en minimalisme gaat hij hier met zijn vrouw Mercé te werk.

Sinds oogstjaar 2016 is hij ook uit de DO Penedès gestapt omwille van de enorme papierwinkel voor de kleine productie die hij slechts maakt.

De totale productie zijn een kleine 11.000 flessen die jaarlijks op allocatie zijn uitverkocht. Door de pandemie ligt de Spaanse markt echter volledig plat, waardoor we onze allocaties bijna hebben kunnen verdubbelen. Hierdoor kunnen we deze wijnen in jaargang 2019 voor de eerste keer aan het grote publiek aanbieden.

 


 

Millésime 2019 * Scores van 2017. 2019 is nog niet gescoord

De natuur zorgde voor voldoende waterreserves, afkomstig van de herfst 2018 en het frisse voorjaar. Eind mei werden de temperaturen warmer maar het bleef afwisselend met beperkte regenval. Juli en augustus kenden enkele warme pieken die in augustus door de natuur beantwoord werden door regenval, gevolgd door een droge periode. Dit zorgde voor een tragere rijping van de druiven. Begin september zag je aan het bladgroen reeds tekenen van vermoeidheid. De Espenyalluchs-wijngaard was toen nog in topvorm en werd als laatste geoogst. De oogst verliep van 6 t.e.m. 20 september.

2019 zorgde voor een gebalanceerd medium alcoholgehalte met hoog analytisch zuur. Enric omschrijft de jaargang als “erg goed in balans, elegant, met diepgang en veel potentieel om te verouderen.”

 

Improvisacio

Improvisacio biedt een zeer goede reflectie van zijn jaargang. Heel puur en met zeer weinig impact van de rijping (50%) op Stöckingervat. Een zeer complex glas, decanteren is bijna verplicht.
Totale productie van 4760 flessen (1,3 ha), 12.5°.

Istiu

Istiu is de meest aromatische van de reeks, maar met een zeer levendige frisheid en zeer subtiel accent van de vatrijping.
Totale productie van 1140 flessen, 13°.

Espenyalluchs

Espenyalluchs geeft de meest pure expressie van de Xarel.lo en rijpt op de oudste vaten, wat een discrete toets meegeeft aan de wijn. Levendig, elektrisch geladen fraîcheur met diepgang. Ook te decanteren in zijn jeugdjaren.
Totale productie van 2670 flessen, 13°.

Nun

Nun “Vinya dels Taus” is Xarel.lo met Grand Cru allures. Xarel.lo met de meeste diepgang, verfijnd, elegant, zeer complex, met een meer geïntegreerd zuurtje en toasty hoek in zijn jeugdjaren.
Totale productie van 3220 flessen, 13°.

Johan Sterckx

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.