Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven
































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

 

Calçots en de calçotada

Mijn eerste calçotada is net 30 jaar geleden. Ik deed mijn Erasmus in Barcelona en was uitgenodigd bij vrienden op het platteland in El Morell, vlakbij Valls, een stadje in de provincie Tarragona.
Het was putje winter en tot mijn verbazing zouden we buiten gaan eten, tussen de avellaners (hazelaars). Ik dacht eerst dat het om een soort van barbecue ging. Er werd immers begonnen met het verzamelen van snoeihout van de hazelaars en daar werd dan op de grond een vuurtje mee gestookt. Daarop werd een rooster gelegd.
Maar tot mijn verwondering kwam er geen vlees op de rooster, doch wel een soort van dunne preistengels. Dit had ik nog nooit gezien ! Dat was mijn eerste kennismaking met de befaamde calçots.

"

Mijn eerste kennismaking met de befaamde calçots.

Auteur foto: Laia from Reus, Catalonia

Intussen probeer ik jaarlijks een calçotada in te lassen in mijn drukke werkschema. Zowel in 2020 als in 2021 is dit jammer genoeg niet gelukt. Dus ik heb mijn goede voornemens voor 2022 reeds gemaakt: een calçotada in Catalunya!

Het seizoen loopt immers van begin januari tot ergens eind maart. Intussen kan men al calçots eten van begin december tot eind april, maar daar doen we niet aan mee natuurlijk 😊; calçots worden enkel in de winter én buiten gegeten!

In feite is het een groente die we hier zelfs niet kennen. Het is een soort kruising tussen lenteui en jonge prei. Deze wordt op de rooster gelegd op een hoog vuur van snoeihout van hazelaars of wijngaarden. De calçot wordt zo helemaal zwart geblakerd. En net als je denkt: dit is toch helemaal niet eetbaar! Doen ze er nog een schepje bovenop: de zwartgeblakerde calçots worden per 10 in een krant gerold en zo op elkaar gestapeld.
Dat is blijkbaar de manier om ze nog een tijdje verder te garen. Als iedereen dan klaar is voor de calçotada krijgt iedereen een rol krantenpapier met daarin de zwartgeblakerde en gegaarde calçots. En dan is het funtime: je neemt de calçot vast en stroopt van boven naar onder het verbrande loof eraf.
Wat er overblijft is een baby-witte lenteui/prei of calçot. Die doop je dan in de heerlijke romesco. Die romesco is een typische Catalaanse saus, gemaakt van paprika, amandelen, olijfolie, azijn en zout. Voor een heerlijke versie: check hier op de website van La Buena Tierra waar ze de heerlijke romesco van Priorat Natur verkopen.

Tijd voor het moment suprème: je laat de calçot boven je mond bungelen en laat hem zachtjes je mond in glijden, bijna zoals de Nederlanders hun maatjes eten!
En zo ga je de hele tijd door tot je verzadigd bent. Gezond, lekker en geweldig plezant! Bij een calçotada ter plaatse wordt meestal jonge rode wijn uit een porron (een soort van karaf) in je mond gegoten, maar daar doen wij al even niet meer aan. De groep waarmee wij calçotadas doen, zijn allemaal wijnliefhebbers en we zoeken dus naar de perfecte combinaties met deze heerlijke groente. En toevallig of niet, maar de beste liaison is te vinden in de al even Catalaanse Xarel.lo-druif. En daar hebben wij er heel wat van in ons gamma. Van de no-nonsense Petit Albet tot de absolute topper Espenyalluchs van Enric Soler. Deze laatste is een vrij onbekende wijn uit ons gamma, maar scoort wel jaarlijks minstens 94/100, wat toch wel zeer veel is voor een Catalaanse witte wijn! (de 2018 werd nog niet gescoord). Al de aangeboden wijnen zijn biologisch of biodynamisch. Profiteer ervan, want we hebben nu een Xarel.lo pack in promo.

Xarel.lo-pack
Catalunya
La Buena Vida
€ 219,99
€ 181,81 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.