U denkt natuurlijk dadelijk aan Vega Sicilia, als ik over onze meest klassieke Ribera del Duero’s spreek, maar dat is hier niet het geval! We spreken hier over wijnen op het klassieke niveau van Vega Sicilia voor een fractie van de prijs…
En dan wordt het natuurlijk interessant!
Het gaat over Viña Pedrosa. Dit was het eerste domein waarmee we zijn beginnen werken in deze topregio, nu meer dan 25 jaar geleden. En kijk, tot vandaag drink ik nog steeds wijnen uit die periode van 25 jaar geleden. Ik heb het geluk af en toe nog ’s een gerijpte Viña Pedrosa gran reserva of reserva boven te kunnen halen en die zijn nu schitterend!
Voor ons is Viña Pedrosa één van de Ribera’s met het grootste verouderingspotentieel (naast Vega Sicilia natuurlijk). In Spanje zijn zij één van de meest bekende domeinen en staan op alle kaarten van de betere restaurants. In België zijn ze naar mijn smaak nog niet voldoende bekend. En dit vooral omdat ze slechts traag evolueren. Het zijn niet de voluptueuze moderne Ribera’s die u in hun jeugd reeds verrassen met hun body en fruit. Neen, het zijn stevige kleppers, dat wel, maar je moet ze de tijd geven om zich te ontwikkelen. En na een jaar of 5 kelderrust, krijgen ze die heerlijke klassieke Ribera-nuances: animale toetsen, zelfs ietwat sanguineuze aroma’s die heerlijk gaan bij rood vlees. En na 15 à 20 jaar staan ze nog steeds als een huis.
En nu hebben we daarvan dus 2 topmillésimes binnengekregen!
Viña Pedrosa Crianza 2019 en Viña Pedrosa Gran Reserva 2015.
Twee absolute toppers die niet in uw kelder mogen ontbreken.
U zal in een aantal jaren met plezier terugdenken aan mijn koopadvies als u ze ontkurkt…