Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen





















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven





























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

De witte Vega Sicilia, top, onbekend, en toch niet duur !

Vega Sicilia deed al jarenlang testen in Ribera del Duero om ook grote witte wijnen te maken. Ik herinner me nog degustaties eind jaren 90 op het domein. Voor mij waren die wijnen al top, maar voor hen waren ze nooit voldoende goed genoeg om op de markt te brengen. Dus het verhaal van de witte Ribera del Duero is daar geëindigd.

In 1993 hadden ze echter al het domein Oremus gekocht in Hongarije, in de Tokaj-regio. Dit was net na de val van de Berlijnse muur in 1989 en in het hele Oostblok werden bedrijven te koop gezet. Dit was het meest prestigieuze domein van de Tokaj-regio, dus beslisten ze om te kopen. Sindsdien werd er ononderbroken geïnvesteerd, met meer dan fantastische resultaten. Ze zorgden ervoor dat het hele vinificatieproces van de zoete Tokaj-wijnen gemoderniseerd werd. In 2001 waren ze ook één van de eerste domeinen in de regio om droge witte wijnen te maken. Dit werd de Mandolas, genoemd naar de wijngaard waar de wijn vandaan komt. Het is een wijn op basis van 100% Furmint, de meest edele witte druivensoort van Hongarije.

De druiven krijgen hun gisting op nieuwe vaten van Hongaarse eik. Na de vinificatie volgt er een verdere rijping op de typische eikenvaatjes van de streek van 136 liter (de zogeheten ‘Gönc’ vaatjes).

2 jaar geleden kwam Andras, de oenoloog die er al was in 1993, naar België. We hadden een verticale degustatie van de Mandolas in de Villa Lorraine in Brussel. 2007 tot 2016 werd er geproefd. Gedenkwaardige degustatie ! Hieruit bleek vooral wat een potentieel deze witte wijn heeft. De wijn heeft een pak zuren in zijn jeugdigheid. Deze geven ruggengraat voor zijn veroudering. Naarmate de jaren vorderen, krijgt de wijn honing-achtige Bourgogne-toetsen en wordt hij ronder en voller. Nu perfect bij asperges of andere frisse gerechten. In zijn latere jaren meer gastronomisch inzetbaar.

De restzoete Aszú wijnen zijn een verhaal apart. Dit is immers de origine van de streek. Sedert de 17E eeuw zijn deze wijnen beroemd als de meest exclusieve zoete wijnen ter wereld. Het productieproces is dan ook uniek in de wereld. De ‘Puttonyos’ is de Hongaarse naam voor een druivenplukmand van 23 kg. De druivenmost wordt in een Gönc vaatje gedaan van 136 liter en er wordt dan een volle puttony van gebotrytiseerde of Aszú-druiven aan toegevoegd. Deze macereren samen en worden dan zacht geperst na een aantal dagen. De gisting vindt plaats op de houten vaatjes en kan maanden duren door het hoge suikergehalte. Dit verklaart dan ook de naamgeving van de verschillende wijnen : bij een 3 Puttonyos worden er 3 mandjes Aszú-druiven toegevoegd, bij een 5 Puttonyos 5 mandjes, enz… Belangrijk te melden hier is dat de wijnen steeds hoge zuren hebben, wat deze restzoete wijn zijn delicate evenwicht geeft.

De Late Harvest is nog een andere wijn : hier moet tenminste de helft van de druiven uit Aszú-druiven bestaan, dus druiven die botrytis hebben of nobelrot. De gisting stopt vanzelf bij ongeveer 12° alcohol, waarna de wijn verder gelagerd wordt gedurende ongeveer 6 maanden op de Gönc-vaatjes.

Stuk voor stuk complexe wijnen die op een fantastische manier kunnen verouderen.

Witte en zoete Vega Sicilia, het is een keer wat anders…

- Tekst door Wim Vanleuven

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.