Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen





















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

 

Envínate betekent “wine me up”!

En dat was het minste dat we konden zeggen voor aankomst ... Het was lang geleden dat ik nog zo nerveus was voor een eerste bezoek en contact met een wijnbouwer.

27 oktober 2018 was een frisse ochtend met veel zuurstof in de lucht en een veelbelovende blauwe hemel.
Het zuidelijke deel van Tenerife was nog aan het ontwaken. Hotels startten hun dagelijks ritueel en “handdoekje leg” voor het reserveren van een ligbed. Het ideale moment om richting het noorden te rijden tot aan het einde van de autoweg waar het ronde punt je doet vertragen … Vertragen om je knop om te draaien, want hier kom je in het land van de locals. Bergen en natuur komen op je af, een mistig landschap ontpopt zich en temperaturen dalen alsof je met een knip in een ander seizoen bent terechtgekomen!

Het was in Santiago del Teide dat ik de wagen parkeerde, zonder echt te weten waar de bodega zich zou bevinden. Bij het uitstappen wist mijn reukorgaan dadelijk van waar de wind kwam. Verleidelijke geuren van gistend druivensap (het bleek listan negro te zijn) hingen in de steeg net iets voorbij de plaats waar ik mijn wagen had geparkeerd. Toch maar even gaan kijken ... En inderdaad, opeens zag ik een klein bescheiden plaatje naast de garagepoort met daarop de vermelding “Envínate”.
Roberto is een van de vier gezichten van Envínate en is de local die op Tenerife geboren is. Alfonso en Laura wonen in Ribeira Sacra en ontfermen zich over de wijnen in Galicië. José is de vierde persoon die in Almansa de Albahra voor zijn rekening neemt. In 2008 hebben ze met z’n vieren beslist om patrimoniumwijnen te gaan maken. Parcellaire wijnen met expressie van de wijngaard, de jaargang, fris en kristalhelder van smaak, geen eik, technische of geëxtraheerde wijnen. Dit vraagt veel werk in de wijngaard en vooral kennis en geduld. Een wijnstijl die je niet onberoerd laat, maar zeker niet voor een ongeoefend smaakpalet is! What you see is what you get, no make-up!

Geen natuurwijnen of zero interventie filosofie. Wel enkel het gebruik van natuurlijke gisten, SO2 net voor het bottelen in minuscule grammage voor de stabilisatie, geen remontages, reductieve stijl, geen nieuwe eiken vaten of barriques, geen temperatuurcontrole. Goed onderhouden oude vaten van 600 en 2500 liter koopt Roberto van collega’s. Hun rood werk zijn infusiewijnen die je nooit op hun kleur kan beoordelen ... En belangrijk, praat zeker nooit met Roberto over de kleurintensiteit. Dat is vragen om een retourticket naar je hotel!

Al de wijnen zijn noordelijk, fris, nerveus en krokant van expressie, energiek, zeer precies en schommelen tussen 11° en 12,50° qua alcoholgehalte. Vandaag is er een productie van 140.000 flessen afkomstig van 32 hectare pre-phylloxera wijngaarden verdeeld over de noordkant van Tenerife op hoogtes schommelend tussen 350 en 1000 meter. Een deel van de rode druiventrossen wordt niet ontrist.

Genoeg feiten opgesomd, wie is wie en wat brengt hij in het glas.
Verschillende wijnen worden zeer beperkt gemaakt omdat er niet meer oude wijnstokken voorhanden zijn op bepaalde percelen. Toch was dit voor onze vriend Roberto geen reden om te besparen op het gebruik van zijn Tire Bouchon 😊. 22 Wijnen hebben mijn glas en zintuigen laten werken zonder één moment van saturatie!

  • Benje (naam van een krater waar de wijngaard gelegen is)
    Listan blanco met in sommige jaren ietwat flor. Foxy wijn, zeer strak op basis van listan blanco.

  • Benje tinto
    Listan negro met 10% wit field blend. 50/50 betonnen cuves en vatrijping, geeft vulkanisch karakter, complex en is binnen de rode portfolio de meest wilde natuurlijke jongen.

  • Palo blanco
    Mountain wine, directe listan blanco rijk aan mineralen, zwarte basalt, erg crispy en een zeer naakte listan. Van het witte werk denk ik wel dat de Palo Blanco de meest complexe is. Heb de fles na de tasting meegenomen en nog twee dagen in het glas kunnen volgen. Een grote jongen want op dag twee en drie stond hij nog op het appel en was hij zelfs beter dan direct na het ontkurken.

  • Taganan blanco
    Dichter bij de kust gelegen, strakke stijl en ziltiger accent. Listan blanco en field blend.

  • Taganan tinto
    Negramoll, listan negro en field blend. Mooie zuren, verfijnd, subtiel fruit naast vulkanische toets.

Over de kleurintensiteit ga ik het niet hebben, anders zou Roberto de allocatie voor België wel eens kunnen reduceren!

Wilt u deze wijnen graag proeven?

Wij bieden u deze keer geen pack aan, omdat er gewoonweg te weinig flessen zijn van sommige cuvées. De enige wijn waar er meer dan voldoende van is, is de Albahra. Al de andere zijn erg beperkt. Kwestie van de eerste te zijn in uw bestellingen dus…

Zie hier het overzicht :

Envinate, Albahra 2019, Almansa - 94/100
€ 13,23

I also got to taste the just bottled 2019 Albahra. The blend is slightly different from the 2018 because the rains affected Moravia, so it's probably around 75% Garnacha Tintorera and 25% Moravia Agria, which is a late-ripening variety. It's juicy and very young, with a little less alcohol than the 2018—the Moravia was lower in alcohol than normal and gives the wine a little more freshness. It has very fine tannins and is less tannic than normal for its young age, and it feels gentle but with character. It's impressive, because it feels as good as the 2018. It seems like they are now mastering the Moravia Agria, which is not an easy grape. 50,000 bottles produced. It was bottled in July 2020.

Koop Albahra 2019 hier

Envinate, Palo blanco 2018, Tenerife - 97/100
€ 28,30

An outstanding white from the Valle de la Orotava, the 2018 Palo Blanco is named after a zone or "paraje" from the village of Los Realejos that produced Listán Blanco of a strong and different personality. In 2018, they used a further two plots, one at 500 and the other one at 850 meters in altitude, all three planted with centenary "cordón trenzado" braided vines. This is only 11.5% alcohol and has great acidity, a pH of three and seven grams of acidity after full malolactic. Sixty-five percent of the volume matured in 2,500-liter oval oak vats and the rest in 228-liter barriques. This is sharp, vertical, mineral and austere, a white made with rocks—it's pure rock juice (think Vatan or Bageiras), the most mineral of the whites they make. It has some notes of chamomile and combines power and elegance. This is a groundbreaking, world-class white, way better than previous vintages. And it's made from a variety that people say is second class... second class to none!

Koop Palo blanco 2018 hier

 

Envinate, Migan Tinto 2018, Tenerife - 95+/100
€ 28,30

They started making wine from La Orotava a few years ago, and the red 2018 Migan is named with the old name of the village of La Perdoma. So, this is a village red from different plots in the village, including La Habanera and Tío Luis that are also bottled in small quantities plus some 40% from a vineyard called San Antonio that has more clay. The different plots fermented with 10% stems and matured separately in concrete, used 600-liter barrels and used 228-liter barrels. This is the textbook expression of the soils from La Orotava, showcased by notes of freshly cracked peppercorns, dry rose petals and wet pumice stone and volcanic ash. It's juicy and expressive, medium-bodied, with the power of fruit from La Orotava. From the 2018 vintage, I prefer La Habanera, which has incredible edge and minerality. But this has to be the finest vintage of Migan, only the third they have produced.

Koop Migan tinto 2018 hier

 

Envinate, Taganan blanco 2019, Tenerife - 95/100 voor de 2018 (2019 is nog niet gescoord)
€ 22,84

Like the red, the white 2018 Táganan Blanco mixes grapes from different vineyards and altitudes ranging between 75 and 400 meters, from vines that are 50 to 150 years old planted on old basalt soils, mostly in the zone known as Chavarria. 2018 was a truly Atlantic vintage that they consider an exceptional year with textbook conditions to achieve homogeneous and optimal ripeness of the grapes. The vineyards are planted with a multitude of varieties—Listán Blanco, Marmajuelo, Gual, Forastera Gomera, Vijariego Blanco, Malvasía and Verdello. Most of the wine matured in well-seasoned 600-liter oak barrels, but some 25% of the volume aged in 228-liter barriques and the élevage lasted almost one year. It has volume and edge, pungent flavors and deep salinity. The varietal mix and the unique place give a set of aromas and flavors that are completely different, making it a unique wine. It's sharp and has volume, power and elegance.

Koop Taganan blanco 2019 hier

 

Envinate, Benje blanco 2019, Tenerife - 92/100 voor de 2018 (2019 is nog niet gescoord)
€ 20,22

The 2018 Benje Blanco comes from the south of the island and was produced with Listán Blanco, the local strain of Palomino. This is a blend of different plots of vey old vines at high altitude, 900 to 1,100 meters above sea level. The thing that is different about this wine is that 65% of the volume matured in concrete tanks under a veil of yeasts, flor, in search of a sharper texture rather than aromas or flavors, as these yeasts eat glycerin and make finer wines. The rest was aged in used 228-liter oak barrels with the lees and then was blended and bottled. This has lots of character, mixing the varietal notes with volcanic notes, and it is fresher (much fresher) than the 2018. There is a hint of flor on the palate, more of a texture than a set of flavors. The warm and cooler years are more challenging in the south of Tenerife (here) than in the north (Taganana and La Orotava). 2018 was much cooler, and the vines behaved well; the key is to keep the leaves because otherwise the grapes dehydrate rapidly.

Koop Benje blanco 2019 hier

 

Envinate, Benje tinto 2019, Tenerife - 94/100 voor de 2018 (2019 is nog niet gescoord)
€ 20,22


The red varietal Listán Prieto (a.k.a. País, Criolla Chica, Mission) 2018 Benje Tinto is from different vineyards in Santiago del Teide in the south of Tenerife at altitudes ranging between 900 and 1,000 meters. Half of the wine was kept in concrete tanks, and the rest was put in well-seasoned, neutral 228-liter oak barrels for a period of eight months. There are some flinty/gun powder aromas when you open the bottle, giving it a slightly reductive personality, but it's perhaps the volcanic character coming through. This is spicy, wild and characterful, with flowers and blood orange notes. It has a light to medium-bodied palate with bright flavors, a wine with lots of light, very fine tannins and a mixture of wild fruit and herbs with the volcanic soils. To me, this is the benchmark Listán Prieto/País together with the Santa Cruz de Coya from Roberto Henríquez from Chile.

Koop Benje tinto 2019 hier

 

Envinate, Lousas, Viñas de Aldea 2018, Ribeira Sacra - 94+/100
€ 19,98



The regional red from Ribeira Sacra 2018 Lousas Viñas de Aldea sets the tone for the portfolio in a cool and rainy vintage that has resulted in very fresh wines with great purity and definition. This mixes origins (Amandi, Bibei and Ribeiras del Sil), soils (but mostly gneiss, slate and granite), altitudes (400 to 600 meters) and exposures. It also mixes grape varieties—it's mostly Mencía with some 20% other grapes, including Merenzao, Brancellao, Caíño, Sousón, Mouratón, Alicante, Godello and Palomino, etc.—and comes from vines ranging between 15 and 60 years of age to represent the region and vintage. For Envínate, this 2018 is in line with previous cooler years like 2014 and 2016, but with lots of rain in June and July that resulted in mildew and especially black rot, which reduced yields by about 30%, and in some places whole parcels were lost. September was much drier, and they were able to harvest slowly and with the precision needed for each plot. The different plots fermented in concrete or open plastic bins with 70% to 100% full clusters. Thirty percent of the volume matured in concrete and the rest in used barriques with the lees and without racking for 11 months. They only used a little sulfur at bottling time. The backbone comes from Ribeiras del Sil, a zone that delivers vertical wines and adds freshness. It's perfumed with notes of violets, expressive and open, with lots of fruit, a spicy twist and the complexity of mixing different origins and soils. The palate is pungent and more powerful than it seems, with very fine minerality. Incredible for the price.

Koop Viñas de Aldea 2018 hier

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.