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“Envínate”, envinez-moi“

Cela faisait bien longtemps que je n’avais pas été aussi nerveux avant ma première visite chez un vigneron.

C’était le 27 octobre 2018, par une fraîche matinée, sous un beau ciel bleu. L’air était plein d’oxygène. Le Sud de Tenerife se réveillait à peine, les hôtels démarraient leur journée. C’était le moment idéal pour partir vers le Nord de l’île, jusqu’au bout de l’autoroute… Et là, on se demander quelle direction prendre, car c’est un coin qui n’appartient qu’aux locaux. Les montagnes et la nature s’habillent de brouillard, les températures chutent, comme si on entrait dans une autre saison.

J’ai garé ma voiture à Santiago del Teide, sans trop savoir où se trouvait exactement la bodega. Mais en sortant de la voiture, mes poumons s’emplirent d’un vent chargé d’odeurs de raisins en fermentation (du listán negro, peut-être?), qui semblaient venir d’un endroit proche. En cherchant un peu, j’ai trouvé un petit panneau près d’une porte de garage avec dessus l’inscription “Envínate” (ce que l’on peut traduire librement par «envine-toi» ou «met du vin dans la vie».
Roberto est un des quatre visages d’Envínate; c’est aussi le local de l’équipe, car il est né en Tenerife. Alfonso et Laura, eux, habitent dans la Ribeira Sacra et se consacrent à leurs vins de Galice. José, quant à lui, s’occupe de ceux d’Albahra, en Castille.
En 2008, ces quatre oenologues ont décidé d’élaborer de vins de patrimoine. Des cuvées parcellaires qui expriment leur vigne, leur millésime; des vins frais et cristallins, obtenus avec le minimum de technologie et de boisage. Cela demande énormément de travail à la vigne, et surtout, de connaissances et de patience. Leurs vins ne laissent jamais indifférents, même s’ils sont plutôt destinés à des palais exercés. What you see is what you get, no make-up!

Il ne s’agit pas de vins nature ni de vin “zéro intervention”. Mais ici, on n’utilise que des levures indigènes, on limite le SO2 à une dose minimale avant la mise, on ne fait pas de remontages, et le style est réductif, sans barriques, sans bois neuf, et sans contrôle des températures. Roberto préfère de bons tonneaux bien entretenus de 600 et de 2500 litres qu’il achète à des collègues.
Les rouges de la maison sont des vins d’infusion qu’il ne faut jamais juger à leur couleur. Plus important, ne discutez jamais avec Roberto de l’intensité de la couleur, car c’est un billet de retour assuré vers votre hôtel!

Tous les vins ont un côté septentrional, frais, nerveux et croquant; ils sont précis, pleins d’énergie, mais présentent des teneurs en alcool assez basses (entre 11° et 12,50°). La production, aujourd’hui, est de l’ordre de 140.000 bouteilles. Les 32 hectares de vignes pré-phylloxériques se situent dans la partie Nord de Tenerife, à des altitudes variant entre 350 et 1000 mètres. Une partie des cépages rouges est vinifiée non éraflée.

Mais assez parlé du contexte, intéressons-nous à ce qu’il y a dans le verre!
Certaines cuvées sont élaborées en quantités très limitées, car sur certaines parcelles, les très vieilles vignes sont rares. Ce qui n’a pas empêché notre ami Roberti de faire pour nous un usage intensif de son tire-bouchon 😊. Pas moins de 22 vins ont coulé dans mon verre, sans que je ne me sente jamais saturé.

  • Benje (d’après le nom du cratère où se situe la vigne)
    Listán blanco élevé sous voile (au moins partiellement) pendant quelques années. Un vin foxy, irrésistible, puissant.

  • Benje tinto
    Listán negro en complantation avec des cépages blancs (10%). Elevage à 50% en cuves béton et 50% en futs. Un caractère volcanique, complexe; le plus sauvage de la gamme des rouges.

  • Palo blanco
    Un vin d’altitude, un listán blanco très minéral (basalte noir), très croquant, qui met bine en valeur le cépage. Le plus complexe des blancs. J’ai emporté la bouteille après la dégustation et j’ai pu encore le goûter deux jours après: il était encore meilleur.

  • Taganan blanco
    Issu de parcelles plus proches de la côte, ce vin puissant présente des accents salins. Listán blanco et cépages complantés.

  • Taganan tinto
    Negramol, listán negro et cépages complantés. Belle charpente acide, un fruit subtil et raffiné, avec une touche volcanique.

Je ne parlerai pas de la robe, car je n’ai pas envie que Roberto nous réduise notre allocation pour la Belgique!

Vous voudriez bien déguster ces vins ?

Nous ne pouvons pas vous les proposer pas en offre groupée, parce que certaines cuvées sont disponibles en quantités trop limitées. Le seul vin où nous avons assez de volume est l’Albahra. Les autres, non. Dépêchez-vous donc de passer commande car il n’y en aura pas pour tout le monde !

Un aperçu des vins :

Envinate, Albahra 2019, Almansa - 94/100
€ 13,23

I also got to taste the just bottled 2019 Albahra. The blend is slightly different from the 2018 because the rains affected Moravia, so it's probably around 75% Garnacha Tintorera and 25% Moravia Agria, which is a late-ripening variety. It's juicy and very young, with a little less alcohol than the 2018—the Moravia was lower in alcohol than normal and gives the wine a little more freshness. It has very fine tannins and is less tannic than normal for its young age, and it feels gentle but with character. It's impressive, because it feels as good as the 2018. It seems like they are now mastering the Moravia Agria, which is not an easy grape. 50,000 bottles produced. It was bottled in July 2020.

Achetez Albahra 2019 ici

Envinate, Palo blanco 2018, Tenerife - 97/100
€ 28,30

An outstanding white from the Valle de la Orotava, the 2018 Palo Blanco is named after a zone or "paraje" from the village of Los Realejos that produced Listán Blanco of a strong and different personality. In 2018, they used a further two plots, one at 500 and the other one at 850 meters in altitude, all three planted with centenary "cordón trenzado" braided vines. This is only 11.5% alcohol and has great acidity, a pH of three and seven grams of acidity after full malolactic. Sixty-five percent of the volume matured in 2,500-liter oval oak vats and the rest in 228-liter barriques. This is sharp, vertical, mineral and austere, a white made with rocks—it's pure rock juice (think Vatan or Bageiras), the most mineral of the whites they make. It has some notes of chamomile and combines power and elegance. This is a groundbreaking, world-class white, way better than previous vintages. And it's made from a variety that people say is second class... second class to none!

Achetez Palo blanco 2018 ici

 

Envinate, Migan Tinto 2018, Tenerife - 95+/100
€ 28,30

They started making wine from La Orotava a few years ago, and the red 2018 Migan is named with the old name of the village of La Perdoma. So, this is a village red from different plots in the village, including La Habanera and Tío Luis that are also bottled in small quantities plus some 40% from a vineyard called San Antonio that has more clay. The different plots fermented with 10% stems and matured separately in concrete, used 600-liter barrels and used 228-liter barrels. This is the textbook expression of the soils from La Orotava, showcased by notes of freshly cracked peppercorns, dry rose petals and wet pumice stone and volcanic ash. It's juicy and expressive, medium-bodied, with the power of fruit from La Orotava. From the 2018 vintage, I prefer La Habanera, which has incredible edge and minerality. But this has to be the finest vintage of Migan, only the third they have produced.

Achetez Migan tinto 2018 ici

 

Envinate, Taganan blanco 2019, Tenerife - 95/100 pour le 2018 (2019 n'a pas encore été scoré)
€ 22,84

Like the red, the white 2018 Táganan Blanco mixes grapes from different vineyards and altitudes ranging between 75 and 400 meters, from vines that are 50 to 150 years old planted on old basalt soils, mostly in the zone known as Chavarria. 2018 was a truly Atlantic vintage that they consider an exceptional year with textbook conditions to achieve homogeneous and optimal ripeness of the grapes. The vineyards are planted with a multitude of varieties—Listán Blanco, Marmajuelo, Gual, Forastera Gomera, Vijariego Blanco, Malvasía and Verdello. Most of the wine matured in well-seasoned 600-liter oak barrels, but some 25% of the volume aged in 228-liter barriques and the élevage lasted almost one year. It has volume and edge, pungent flavors and deep salinity. The varietal mix and the unique place give a set of aromas and flavors that are completely different, making it a unique wine. It's sharp and has volume, power and elegance.

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Envinate, Benje blanco 2019, Tenerife - 92/100 pour le 2018 (2019 n'a pas encore été scoré)
€ 20,22

The 2018 Benje Blanco comes from the south of the island and was produced with Listán Blanco, the local strain of Palomino. This is a blend of different plots of vey old vines at high altitude, 900 to 1,100 meters above sea level. The thing that is different about this wine is that 65% of the volume matured in concrete tanks under a veil of yeasts, flor, in search of a sharper texture rather than aromas or flavors, as these yeasts eat glycerin and make finer wines. The rest was aged in used 228-liter oak barrels with the lees and then was blended and bottled. This has lots of character, mixing the varietal notes with volcanic notes, and it is fresher (much fresher) than the 2018. There is a hint of flor on the palate, more of a texture than a set of flavors. The warm and cooler years are more challenging in the south of Tenerife (here) than in the north (Taganana and La Orotava). 2018 was much cooler, and the vines behaved well; the key is to keep the leaves because otherwise the grapes dehydrate rapidly.

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Envinate, Benje tinto 2019, Tenerife - 94/100 pour le 2018 (2019 n'a pas encore été scoré)
€ 20,22


The red varietal Listán Prieto (a.k.a. País, Criolla Chica, Mission) 2018 Benje Tinto is from different vineyards in Santiago del Teide in the south of Tenerife at altitudes ranging between 900 and 1,000 meters. Half of the wine was kept in concrete tanks, and the rest was put in well-seasoned, neutral 228-liter oak barrels for a period of eight months. There are some flinty/gun powder aromas when you open the bottle, giving it a slightly reductive personality, but it's perhaps the volcanic character coming through. This is spicy, wild and characterful, with flowers and blood orange notes. It has a light to medium-bodied palate with bright flavors, a wine with lots of light, very fine tannins and a mixture of wild fruit and herbs with the volcanic soils. To me, this is the benchmark Listán Prieto/País together with the Santa Cruz de Coya from Roberto Henríquez from Chile.

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Envinate, Lousas, Viñas de Aldea 2018, Ribeira Sacra - 94+/100
€ 19,98



The regional red from Ribeira Sacra 2018 Lousas Viñas de Aldea sets the tone for the portfolio in a cool and rainy vintage that has resulted in very fresh wines with great purity and definition. This mixes origins (Amandi, Bibei and Ribeiras del Sil), soils (but mostly gneiss, slate and granite), altitudes (400 to 600 meters) and exposures. It also mixes grape varieties—it's mostly Mencía with some 20% other grapes, including Merenzao, Brancellao, Caíño, Sousón, Mouratón, Alicante, Godello and Palomino, etc.—and comes from vines ranging between 15 and 60 years of age to represent the region and vintage. For Envínate, this 2018 is in line with previous cooler years like 2014 and 2016, but with lots of rain in June and July that resulted in mildew and especially black rot, which reduced yields by about 30%, and in some places whole parcels were lost. September was much drier, and they were able to harvest slowly and with the precision needed for each plot. The different plots fermented in concrete or open plastic bins with 70% to 100% full clusters. Thirty percent of the volume matured in concrete and the rest in used barriques with the lees and without racking for 11 months. They only used a little sulfur at bottling time. The backbone comes from Ribeiras del Sil, a zone that delivers vertical wines and adds freshness. It's perfumed with notes of violets, expressive and open, with lots of fruit, a spicy twist and the complexity of mixing different origins and soils. The palate is pungent and more powerful than it seems, with very fine minerality. Incredible for the price.

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