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Comando G est l’enfant chéri de Daniel Landi, l’homme qui a redécouvert et sauvé les vins de la région de la Sierra de Gredos. Une région montagneuse, au Sud-Ouest de Madrid, dont il sera très difficile de jamais faire une appellation, car malheureusement, elle s’étend sur trois régions autonomes différentes (Madrid, Castille-Léon et Castille-La Mancha). C’est pourquoi l’on trouve certains domaines dont les vins peuvent se retrouver sous trois appellations différentes ; à titre d’exemple, La Bruja de Rozas, le vin dont il s’agit, est vendu sous la D.O. Vinos de Madrid. Il est issu de parcelles réparties sur la commune de Rozas de Puerto Real, à 850 mètres d’altitude, dans la vallée de Tiétar, sur des sols à base granitique. Son nom signifie littéralement «la sorcière de Rozas». Dani et Fer (les deux amis qui ont fondé Comando G) le commercialisent comme «vin de village». Il n’est donc pas issu d’une seule parcelle, mais de plusieurs répartis dans le village, en conformité avec la philosophie bourguignonne des cuvées communales. Le domaine travaille en biodynamie depuis sa création, il y a plus de 10 ans.

Voici les commentaires qu’en a écrit Luis Gutiérrez pour R. Parker:

94/100

I know the 2018 La Bruja de Rozas pretty well, not only because I have tasted it repeatedly before but also because it's a wine that I always buy, and I've gone through a case of this excellent 2018 already. But I wanted to put it in context of the rest of 2018s and the 2019 that was also bottled at the time of this tasting in November 2020. Time in bottle has also done it good: there is more finesse, the herbal notes have been polished, and the light comes through more clearly. The palate is more austere, more serious, think cold stones, sharp and narrow. This is getting more serious. This is the finest vintage for this cuvée to date and an excellent value. A wine to buy by the case... if it's still available! 53,478 bottles produced. It was bottled in August 2019.

 

Comando G is in the second year to obtain the organic certification of all their vineyards, which have been worked organically and biodynamically from the beginning although they never sought certification until now. I had already tasted three of the 2018s from Comando G for my article on Gredos that was published back in April, but the rest of the wines were not yet bottled, were being bottled or were simply not ready for tasting. Now the 2018s are hitting the shelves, and there's a strong demand for information about them. So, I tasted the whole lineup together with the (mostly) still unbottled 2019s that are also being offered en primeur in some markets. 2018 and 2019 are very different vintages, with 2018 cooler and 2019 warmer, following a pattern that has been happening since 2014 of cooler vintages in the even years and warmer in the odd ones, and this includes the still-fermenting 2020s, which seem to carry the style of 2014, 2016 and 2018. However, the vineyard work they have done in the last few years and the experience with warmer vintages, including inspiration and borrowed ideas from producers as varied as Ganevat, Niepoort and Occhipinti, has allowed them to soften the effect of the warmer years and still produce fresh and elegant wines in vintages like 2017 and 2019. These are among the most inspiring wines produced in Spain today.

 

Cellers Joan d’Anguera est le domaine pionnier de l’appellation Montsant, au sud de la Catalogne. Il existe depuis le 19me siècle. La génération actuelle, les deux frères Josep et Joan ont choisi de travailler en biodynamie dès 2008, et sont certifiés Demeter. Ils ont une approche assez radicale: ils ont ainsi diminue la production de leur domaine de 120.000 à moins de 50.000 bouteilles (chiffres 2020), sur la même surface de vignes. Leurs vins sont d’une précision et d’une finesse incomparables, ils n’ont pas leur équivalent en Catalogne. Et leur rapport qualité-prix est exceptionnel. Ce sont des vins de grande classe, même s’ils ne sont sans doute pas faits pour tous les palais. Mais les vrais amoureux des grands vins de Grenache, comme Rayas ou Gramenon, seront comblés avec eux. Selon Parker, le style de ces vins est dans la ligne de celle de Comando G (voir commentaire ci-dessous). Nous venons juste de recevoir leur vin porte-drapeau, le Finca l’Argatà, issu d’un vignoble près de Darmos, dans le millésime 2017. Le 2016 était déjà une grande réussite, mais le 2017 a reçu un score encore supérieur. Et non sans raison. Nous en avons ouvert une bouteille la semaine dernière encore à la maison. Des tannins raffinés, de la finesse, de la minéralité, tout à fait mon truc. C’est un vin qu’il vaut mieux carafer à l’avance pour lui donner de l’air.

 Vous trouverez ci-dessous les commentaires de Luis Gutiérrez (R. Parker) à son propos. Il l’a commenté à deux reprises, la première fois sr base d’un échantillon tiré sur fût, et la deuxième sur base du produit fini. 

94/100 (vin en bouteille)

The amazing 2017 Finca l'Argatà is flinty, floral, mineral, pale, aromatic and very serious, more in the style of the Comando G Garnachas from Gredos than most of the other wines from Montsant. I simply love it.


92-95/100 (échantillon sur fût)

I also previewed a premature sample of the 2017 Finca l'Argatà. It's still very primary, but it seems to have the precision and freshness of the 2016, young and tender, with some elegant rusticity, characterful and tasty, with good ripeness and very fine tannins. I look forward to tasting this wine in bottle in my next round. It should be bottled in early 2018; they believe it needs some 17-18 months in barrique to fully develop.

 

Brothers Joan and Josep Anguera have gone through a transformation of their wines in the last few years, from ripe, extracted and oaky wines to a more relaxed style they now feel comfortable with. They started with biodynamics some ten years ago and have been implementing changes in the vineyards ever since, even transforming trellised vineyards to gobelet. Since 2012 they have changed the style of their wines, and they are finally comfortable with the 2016 and 2017 vintages that I could preview. They have reduced the quantities produced from 120,000 bottles to approximately 60,000 from their 30 hectares of vineyards around Darmós (mostly in a place called Argatans) in Montsant, where 65% of the grapes are Garnacha, 30% Cariñena, 4% Syrah and 1% Macabeo. Fermentation is in concrete and aging in oak, in barriques and foudres, from 225- to 2,500-liter. As I hadn't tasted their wines for a while and what I saw was truly outstanding, I decided to report on all the unbottled wines I tasted, even if some are going to take some years to review. But the new direction of the winery is so impressive and exciting that I wanted to let you know about them. 

 

Pour vous, nous avons préparé un pack de dégustation des deux vins, avec une réduction, livraison gratuite. 
3 bouteilles de Comando G, Bruja de Rozas 2018
3 bouteilles de Joan d’Anguera, Finca l’Argatà 2017

Prix tarif + livraison: 159,30 euros
Prix promotionnel, livraison gratuite incluse: 140 euros


La Bruja de Rozas
Madrid
Comando G
D.O. Vinos de Madrid
19,99 €
16,52 € hors TVA
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Finca l'Argatà
Catalunya
Celler Joan d'Anguera
D.O. Montsant
28,94 €
23,92 € hors TVA
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