Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen





















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

GUTIERREZ COLOSIA: El Vino único de Jerez

In de zogeheten sherrydriehoek ligt El Puerto de Santa María, te vinden aan de monding van de Guadalete. Het is daar dat Gutiérrez-Colosía huist, een van de mooiste artisanale en familiale bodegas van de streek, gelegen in de Golf van Cádiz. Luis Mariano zingt erover in La Bella de Cádiz: ‘qui a des yeux de velours en ne pense qu’à l’amour’. Op naar het mytische Andalusië!

Tijdens een warme namiddag in juni zijn we onmiddellijk gecharmeerd door de verlaten stegen en straten. De witte muren van de gebouwen in Moorse stijl reflecteren de loodzware zon. Na even te hebben rondgelopen in de bijna lege straten, waar elke winkel pas terug om 18 uur opengaat, begrijpen we al snel dat we best de lokale bevolking nadoen en de schaduw opzoeken. De siesta is trouwens niet alleen iets voor Andalusië, op dit uur van de namiddag wanneer een stukje schaduw een zegen is en de tijd lijkt stil te staan.

Vanochtend, de dag van onze aankomst, maakten we reeds kennis met Carmen, de gastvrouw die lokaal ‘bodeguera’ wordt genoemd. Zij runt de bodega samen met haar echtgenoot en haar twee dochters. Een van hen, Carmen Jr., was trouwens ook aanwezig tijdens ons bezoek.

Onze missie is de productie van sherry beter te leren begrijpen, iets wat veel te vaak verkeerd begrepen wordt of totaal onbegrepen is, zowel wat de wonderbaarlijke kwaliteiten van sherry betreft als de gelegenheden om sherry te drinken. En natuurlijk willen we ook de verschillen beter leren kennen, wat met een beetje basiskennis eenvoudiger is dan het lijkt.

Wat gewoonlijk de sherrydriehoek genoemd wordt, is de streek gelegen tussen El Puerto de Santa María, Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda. Het is de historische en enige productieregio voor sherry wereldwijd.

De bijzondere ligging tussen de Atlantische Oceaan, de Guadalete (rivier) en het nationaal park Doñana zorgt voor een uniek microklimaat dat het terroir vormt van deze streek, een eerder ‘luchtig’ dan aards terroir.

De basiswijn die gemaakt wordt van het druivenras palomino, die in de droge sherry’s zit, is slechts een begin. Het is wat de ruwe steen is voor een beeldhouwer. Sherry komt tot stand door het klimaat, het werk van de ‘bodeguero’ en de rijping. Het is rond deze drie begrippen dat sherry wordt gemaakt, en niet in de wijngaard zoals dat gewoonlijk het geval is.

Ongeveer in de maand december wordt de most van de palomino geproefd en vervolgens geklasseerd als Fino (lichte wijn, puur, zilt, meestal afkomstig van albariza kalkbodems) of Oloroso, wat meer krachtige en vlezige wijnen zijn, veelal afkomstig van meer kleiachtige bodems. Vervolgens worden ze gemuteerd (versterkt) tot diverse graden alcohol en krijgen ze de gewenste opvoeding: onder een gistlaag (‘flor’ in het Spaans) voor de Fino’s, een procedé dat de oxidatie van de wijnen tegengaat en voor een lichte en frisse wijnstijl zorgt, perfect voor het aperitief. Het zijn de wijnen die het meest licht zijn van kleur. De westenwind, de ‘poniente’, en de nabijheid van de Atlantische Oceaan bevorderen het natuurlijke ontstaan van deze gistlaag.

Onder leiding van Carmen gaan we de kelder binnen en zien we al deze elementen in een uiterst vochtige atmosfeer. Niet meteen aangenaam, maar essentieel om sherry te maken. Het vocht kruipt er zelfs over de muren! Kunnen we nu naar buiten? Nog een beetje geduld ...

De Oloroso wordt versterkt om ervoor te zorgen dat er geen gistlaag wordt gevormd (deze sterft spontaan af vanaf 17 à 18 graden alcohol) en wordt uitsluitend opgevoed in contact met de lucht, zonder gistlaag. Vandaar ook zijn meer donkere kleur. Daartussen hebben we de Amontillado (sherry voor de échte liefhebbers, aldus Carmen), een Fino die opnieuw versterkt wordt om de gistlaag te doden en nadien op de oxidatieve manier wordt opgevoed. Het is een wijn waarvan de kleur en de aroma’s tussen die van een Fino en een Oloroso zitten: twee werelden in één fles!

De opvoeding volgens het solera-systeem zorgt ervoor dat de wijnstijl dezelfde blijft en elk effect van de wijnjaargang wordt uitgewist. Tot zover het ietwat technisch aspect.

Naast de Palo Cortado’s en de zoete sherry’s (Moscatel, Cream, Pale Cream) zijn de combinaties tussen sherry en gerechten eindeloos. Jamón ibérico, olijven en amandelen zijn de perfecte partners voor een Fino aan de rand van het zwembad.

Een stoofgerecht of ‘una carne en salsa’ doet het dan weer uitstekend in combinatie met een Oloroso. En zo is rundvlees met een oosterse satésaus ideaal met een Amontillado. Sommeliers, amuseer jullie! Sherryfans, proberen maar! En beginners, ontdek ze! The sky is the limit!

Ons bezoek wordt afgerond met een schitterende lunch waar we zoveel combinaties kunnen uitproberen als we maar willen. Een stoet van gerechten komen voorbij: gefrituurde inktvisjes, gebakken vis, gegrilde groenten, aardappelsalade ... te veel om op te noemen. Onmiddellijk twijfelen we tussen de gerechten de hemel in te prijzen of een gesprek aan te knopen met de knappe Carmen Jr., die zopas 100 meter verder een sherrybar opende waar de wijnen van het huis in een breed gamma van originele cocktails worden verwerkt.

Deze dag toonde opnieuw aan dat sherry een echte maaltijdwijn is. En dat dit een regio is waar we snel weer naartoe willen, want de charme ervan is uniek.

Meer weten:
https://www.sherry.wine/
Sherry, by Julian Jeffs
The Big Book of Sherry Wines, Ed. César Saldaña

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.