Het verhaal van Acustic Celler van Albert Jané
Albert Jané is de jongste van de 2 broers van het domein Jané Ventura in de Penedès. In 2004 besloot hij om zijn eigen weg te gaan en verliet de ouderlijke bodega in El Vendrell. Hij investeerde in prachtige oude wijngaarden rond Marça in de appellatie Montsant, een goeie 50 km ten zuiden van zijn geboortedorp El Vendrell. De Montsant ligt als een hoefijzer rond topappellatie Priorat en is vooral befaamd voor zijn nog betaalbare rode wijnen met Mediterraan karakter. Hij huurde een oude garage in het dorp Els Guiamets en begon daar met de vinificatie van een aantal vaten. Op dat moment van slechts 2 wijnen : de Acustic en de Braó. Hij begon echter almaar meer oudere wijnboeren te contacteren, die vroeger vooral aan de coöperatieves leverden. Albert huurde of kocht zo heel wat prachtige wijngaarden, maar altijd enkel van de autochtone druivensoorten Garnatxa en Carinyena en geleidelijk aan ook van de witte druivensoorten Xarel.lo, Garnatxa blanca en Xarel.lo vermell. De eerste millésime was 2004. Het etiket daarvan werd nog ontworpen door de Belgische Caroline Demeyere. Zij deed ook het artwork voor Hertog Jan en voor Sergio Herman. (en van onze degustatie-uitnodigingen…!!). Vooral in de States werd de Acustic een ware hit. Een fantastische kwaliteit voor een superprijs. En dat is vandaag nog steeds zo ! Alberts ambitie was echter groter. Hij was immers ook de auteur, samen met zijn broer Gerard, van één van Spanjes topwijnen, de Mas Vilella. Toen hij dus een prachtige oude wijngaard Garnatxa vond in de vorm van een auditorium, als een soort concertzaal, besliste hij van deze wijngaard zijn topwijn te maken. En zo geschiedde. Helemaal in lijn met de andere wijnen creëerde hij Auditori van 100% Garnatxa. Alberts ambitie is om de meest pure wijnen te maken, zonder “versterker”, vandaar ook de naam “Acustic Celler”. Albert maakt juicy wijnen, stevig met zeer sappige en ronde tannines. Zeer drinkbaar en zeer aangenaam. Perfecte wijnen bij gegrild vlees. Albert is zelf ook een wijnfreak en laat geen gelegenheid onbenut om wijnen van over de hele wereld te proeven. Op het domein Mas Vilella, waar hij intussen sinds een paar jaar woont, komt er regelmatig Belgisch bezoek (vorige zomer nog onze wereldkampioen patisserie Roger Van Damme van het Antwerpse sterrenrestaurant ‘Het Gebaar’). Meestal eindigen die bezoeken in de vroege uurtjes met heel veel open flessen…
Zijn Acustic, zowel in wit als in rood, zijn bij ons intussen één van de best verkopende wijnen.