Wat u misschien nog niet wist, is dat sneeuw ook een positief effect kan hebben voor de wijngaard!
Bij sneeuwval profiteren de wijnstokken ervan om te detoxen van bacteriën, parasieten en schimmels die zich in het hout nestelden tijdens de vochtige periodes in het najaar. Koude en droge lucht zijn hiervoor het natuurlijke medicijn. Zo komt de wijnstok goed uit de winterperiode om het nieuwe jaar kerngezond aan te vatten.
Wijnstokken slapen in de winterperiode (vegetative hibernation) en hebben hierdoor geen last van sneeuwval. Sappen gaan na oogst terug naar de wortels om deze nutriënten te geven voor de winter die komt. Daarom krijgen wijngaarden meestal na oogst, meststoffen toegediend om meer kracht te geven aan de onderstok en het wortelnetwerk voor de kille periode die volgt.
Positief aan de sneeuwval is dat deze het waterpeil op punt houdt door een langzame insijpeling van het smeltwater. Dit is de meest natuurlijke vorm om wijngaarden van een goede waterreserve te voorzien. Dit is steeds belangrijker aan het worden door de warmere periodes tijdens het rijpingsproces wat een groter gevaar vormt dan sneeuw in de winter.