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They are one of the quality leaders in the zone

Ce sont les mots de Luis Gutiérrez pour R. Parker, dans ses derniers commentaires sur ce domaine d’exception. Rien que nous ne sachions déjà à la Buena Vida: nous importons les vins de ce domaine depuis son premier millésime, en 1998.

La nouvelle génération, les filles et la petite-fille de Pere Rovira, sont à présent à la barre du domaine et y impriment leur marque, de manière très positive. Le Mas d’en Gil est à présent travaillé entièrement en bio et biodynamie. Et tout cela se sent.

Les vins sont fantastiques, de l’entrée de gamme jusqu’au sommet, en blanc comme en rouge, en sec comme en doux. Et chaque année, la quête de l’élégance et du terroir va plus loin. Leurs 35 hectares de vignoble sont très bien situés, à Bellmunt del Priorat, et incluent parmi les plus vieilles vignes de l’appellation. Il s’agit aussi d’un des rares domaines du Priorat à faire des blancs d’une telle qualité. Aussi bien leur Coma Blanca (en blanc) que leur Clos Fontà (en rouge) ont reçu le statut de Single Vineyard – c’est unique pour l’appellation et cela récompense des années de dur labeur.

Voici l’histoire de Mas d’en Gil

Goûtez ces vins bio ?

Nous ne vous proposons pas de promo ni d’action groupée sur ces vins ; vous pouvez donc choisir vous-mêmes ce que vous voulez déguster et commander. Mais faites vite, car les meilleurs vins partent vite, aussi bien en rouge qu’en blanc…

 

«Vins de villa »

Bellmunt blanc 2018 - 90/100    
€ 17,52

The fruit-driven white 2018 Bellmunt Blanc is a village wine with notes of white flowers, fruit and some exotic undertones. It's 70% Garnacha Blanca and 30% Viognier bottled unoaked. The palate is super tasty, with a salty twist and a dry, serious finish. Classy juice.

Commandez Bellmunt blanc 2018 ici

 

Bellmunt negre 2016 - 92/100
€ 19,20

The village red 2016 Bellmunt, shows lots of elegance and balance. It seems like 2016 was a great year at the property, and many wines show really well. This is a blend of 65% Garnacha, 30% Cariñena and 5% Cabernet Sauvignon from younger vines and deeper soils, and it's a more approachable face of Priorat, with red fruit aromas and a medium-bodied palate with very fine tannins and great balance. This shows great purity, and there is no oak after an élevage of ten months in a mixture of 1,500- and 3,000-liter oak vats and 3,300-liter concrete vats.

Commandez Bellmunt negre 2016 ici

 

Niveau “1er cru”

Coma Alta 2016 - 93/100
€ 29,92

The expressive and characterful white 2016 Coma Alta shows notes of acacia flowers, nuts and a touch of camphor, with powerful aromatics. The palate is beautifully textured and has superb balance, clean flavors and a long-lasting finish. It's a blend of Garnacha Blanca grapes from the five valleys within the Mas d'en Gil estate and has 14% alcohol. Thirty percent of the volume fermented in used 500-liter oak barrels and the rest in stainless steel, where the wines matured for five months. It has great complexity. This could be the finest vintage to date. 3,868 bottles were filled in May 2017.

Commandez Coma Alta 2016 ici

 

Coma Vella 2015 - Le 2014 a obtenu 92/100
(Le 2015 pas encore été noté)
€ 29,98

Commandez Coma Vella 2015 ici

 

Coma Vella 2005 - En direct depuis la cave privée du domaine, il nous reste encore 24 bouteilles du millésime 2005. Parfait à boire aujourd’hui !
€ 42,02

Commandez Coma Vella 2005 ici

 

Single vineyards, (niveau «grand cru»)

Coma blanca 2015 - Le 2014 a obtenu 94+/100
(Le 2015 pas encore été noté)
€ 53,66 

Wearing a classical label on a Burgundy bottle that very much resembles the wines produced at the property years ago, the top of the range in white is the 2014 Coma Blanca. It is produced with 60% Macabeo and 40% Garnacha Blanca from the older vineyards and has an intense, developed and captivating nose. It mixes aromas of dried flowers and spices with a hint of petrol and some iodine, making it lightly balsamic and medicinal. The palate shows some lightness that is unexpected, coming through as fluid and fresh, with good balance; it's more about the freshness of the backbone and salty minerality. Complex and balanced. The aging was only six months in 500-liter French and Austrian oak barrels. This is a wine that develops nicely in bottle and can go for a decade. Enjoy it in a large glass. 2,348 bottles produced.

Commandez Coma blanca 2015 ici

 

Clos Fonta 2014 - 94/100

€ 60,28 

As classical as it gets, the red 2014 Clos Fontà, a selection of the oldest vines from their 40 hectares of vineyards, is a blend of 60% Garnacha and 40% Cariñena from vines planted between 1931 and 1973 on slate soils. It fermented in oak vats and matured in French and Austrian oak barrels and 1,500-liter vats for some 14 months. It has the Priorat character reminiscent of wet slate as well as wild berries, a floral touch, a tree bark-like twist and an unusual elegant rusticity. The palate is medium to full-bodied with ripe flavors but without excess, hints of Mediterranean herbs and flowers and a dry, long and austere finish with no room for sweetness. 6,138 bottles were filled in May 2016.
 
The Mas d'en Gil property celebrated its 150th anniversary in 2018 (although with different ownership), and their two top wines—the white Coma Blanca and the red Clos Fontá—have been approved into the new category of single-vineyard sinew by the Priorat appellation. They are one of the quality leaders in the zone.

Commandez Clos Fonta 2014 ici

 

Vin avec sucre résiduel

Nus 2014, 37,5 cl. - 90/100

€ 31,79  The sweet red 2014 Nus is a blend of 80% Garnacha, 15% Syrah and 5% Viognier. The Garnacha grapes are sun-dried for ten to 20 days, and the juice from those foot-trodden bunches starts fermenting, while the unfermented juice of Syrah and Viognier is fortified with alcohol. It matured in 60-liter oak barrels for 18 months and then was bottled and kept for one more year before being released. The nose is that of a dry red Priorat, with the dusty and wet slate aromas, so you don't really expect a sweet wine. The combination of sweetness and tannin is quite unusual but somehow works, like a rustic version of a Port. It feels quite balanced and doesn't come through as very sweet. It's 16.5% alcohol. Experiment with blue cheese. 1,948 half-bottles produced.

Commandez Nus 2014 ici

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