Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties




























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen




















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Clos de l'Obac

Toon onze 34 wijnen

Appellaties Clos de l'Obac

Omschrijving Clos de l'Obac

Bij Clos de l’Obac, van de familie Pastrana & Jarque, werd de "Nieuwe Priorat" geboren. Zij waren de eersten om in Priorat te geloven en als pionier in 1979 te starten. In 1991 kwamen dan de eerste wijnen (jaargang 1989) van Clos de l'Obac en 4 andere wijnhuizen op de markt. Dit huis staat voor de klassieke Priorat, hun wijnen met materie en uitzonderlijk bewaarpotentieel: Miserere en Clos de l'Obac.

Geschiedenis Clos de l'Obac

Bij Clos de l'Obac is de plaats waar de eerste grote wijnen van Priorat gemaakt werden. Een paar jonge idealisten, gepassioneerd en met weinig financiële middelen, die samen met hun vrouwen besloten zich te wijden aan het wijnmaken in een klein stadje van tweehonderd inwoners genaamd Gratallops, gelegen in de Priorat-regio. Een project dat jaren later de economische motor van de hele regio werd door de productie van hoogwaardige wijnen die vandaag internationaal bekend en erkend zijn. Deze regio evolueerde van de armste uithoek van Catalunya tot de bruisende plek die ze nu is (althans qua wijnmaken). De Nieuwe Priorat betekende het einde van een economische en sociale depressie die honderd jaar voortduurde als gevolg van de Phylloxera.

Hoewel de oprichting van de Clos de l'Obac-wijnmakerij pas in 1987 officieel was, begon het project strikt genomen in 1979, toen Carles Pastrana en Mariona Jarque, samen met een paar vrienden uit Tarragona, oude wijngaarden Garnacha en Cariñena in het dorp Gratallops begonnen recupereren en opnieuw te planten, met variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot.

De eerste oogst van de nieuwe Priorat was 1989, die in 1991 op de markt kwam en waaruit voor alle leden één cuvée werd gemaakt. Het is de samenstelling van die eerste cuvée die 30 jaar later nog steeds wordt gebruikt om Clos de l'Obac te maken: Garnacha, C. Sauvignon, Shiraz, Merlot en Cariñena.

Vanaf de eerste oogst hadden de wijnen een grote internationale impact en in slechts 5 jaar tijd stond Priorat aan de top van de wijnwereld. De grote troef van dit alles was een uniek terroir dat de wereld had herontdekt: de Priorat van Scala Dei, dat van de Chartreuse monniken, die eeuwen geleden al in veel documenten werd genoemd.

In 1991 verwierf Clos de l'Obac Mas d'En Bruno, een historische finca dat in de 13e eeuw werd gesticht, en dicht bij Clos de l'Obac, waarvan de druiven komen voor "Miserere", maar ook de witte "Kyrie", wijnen die, op hetzelfde niveau als Clos de l'Obac, zich onderscheiden door hun mineraliteit, elegantie en finesse.

Varieteiten

Dit domein gebruikt enkel de druiven van hun eigen wijngaarden. In hoofdzaak hebben we hier de typische druiven zoals Garnatxa voor de elegantie en Carinyena voor het volume en de kleur, in beide wijnen aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot. Bij Clos de l’Obac wordt daar nog Syrah aan toegevoegd, bij de Miserere de hier zeldzame Tempranillo.

Voor de witte wijnen wordt in hoofdzaak Garnatxa blanca, Macabeu en Xarel.lo gebruikt en een klein beetje Moscatel. De stokken variëren in leeftijd tussen de 20 jaar en de 100 jaar.

Terroir

Gratallops is het in het midden van de appellatie gelegen en ligt vrij hoog (tussen 250 à 500 m). De bodems bestaan volledig uit leisteen of llicorella. Deze is rijk aan mineralen en oligo-elementen. Door de structuur van de leisteen zijn er vieilles vignes waar de wortels tot 10 of 15 m in de bodem kunnen groeien. Er wordt geen extra meststof of wat dan ook gebruikt, zodat de planten op een natuurlijke manier kunnen doorgroeien. Elke variëteit heeft zijn eigen oriëntatie t.o.v de zon, alsmede de hoogte, wat zeer belangrijk is om een perfect evenwicht te krijgen. Er wordt gestreefd naar een gezonde verdeling tussen de aanplant van wijngaarden en bossen op elke grond in eigendom.

Clos de l’Obac: in totaal 40 ha, waarvan 20 ha wijngaard.

Miserere: in totaal 90 ha, waarvan 25 ha wijngaard.

In geen enkele wijngaard wordt enig chemisch of synthetisch product gebruikt.

Vinificatie

De oogst is steeds een van de vroegste in het hele gebied. Zo willen ze absoluut vermijden dat er overrijpe druiven in de cuves komen, dat zou het evenwicht immers verstoren. De maceratie en gisting is zeer uniek: de druivensoorten worden niet apart gevinifieerd, doch gaan samen in de cuve en krijgen hun maceratie en gisting samen. De wijn wordt dan ook 'in de wijngaard' gemaakt. Elk jaar wordt met dezelfde assemblage gewerkt, d.w.z. dat de totale kwantiteit zal afhangen van die druivensoort waar er dat jaar de kleinste opbrengst van is. Met de overblijvende druiven worden de Usatges wit en rood gemaakt. Voor deze wijnen zijn de coupages dus elk jaar verschillend.

Dit zijn de coupages :

Clos de l’Obac: 35% Garnatxa, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 10% Carinyena, 10% Merlot.

Miserere : 27% Garnatxa, 27% Cabernet Sauvignon, 26% Tempranillo, 10% Carinyena, 10% Merlot.

Kyrie: 35% Garnatxa blanca, 30% Macabeu, 30% Xarel.lo, 5% Moscatel.

Dolç de l’Obac: 80% Garnatxa, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon.

Ook de élevage gebeurt zeer natuurlijk: natuurlijke stabilisatie door de winterkoude, manuele soutirage per vat en manuele klaring van de wijn met eiwit. Elke wijn krijgt zijn élevage op Franse eik van Limousin, Alier en Nevers, gedurende 12 à 15 maanden.

De vinificatie van de Dolç de l’Obac, een restzoete rode wijn, is zeer apart. De druiven laat men overrijp worden op de wijnstok. Na de oogst gebeurt de maceratie en gisting op eiken vaten. De gisting wordt gestopt door toevoeging van 1% wijnalcohol, waarbij telkens ongeveer 84 gram restsuiker overblijft.

Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen
Clos de l'Obac - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.