Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties






















































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen














































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven

































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Costers del Siurana

Toon onze 30 wijnen

Appellaties Costers del Siurana

Omschrijving Costers del Siurana

Costers del Siurana, vooral bekend om zijn wijnen Miserere en Clos de l'Obac, is een van de 'founding fathers' van de nieuwe Priorat-wijnen die vanaf 1989 opgang maakten. Zowel Clos de l'Obac als Miserere zijn bekend om hun elegantie en maken deel uit van de meest mineralige wijnen in deze topappellatie.

Geschiedenis Costers del Siurana

Costers del Siurana (Catalaans voor 'de oevers van de Siurana') ligt aan de basis van de top Priorats zoals we die vandaag kennen. Begonnen als een groepje idealistische en bevlogen wijnmakers met weinig middelen, groeiden ze uit tot de motor die de hele wijnbouweconomie in Priorat nieuw leven wist in te blazen. Het begon allemaal in 1979 in het dorpje Gratallops. Carles Pastrana en Mariona Jarque waren op dat moment nauwelijks 27 en 19. Samen met een groepje vrienden zochten ze oude wijngaarden Garnatxa en Carinyena. Niet zo moelijk, de streek was verarmd en vele wijngaarden werden verlaten omdat de opbrengsten te klein waren. Er werd ook Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah aangeplant om de klassieke cépages aan te vullen. De officiële oprichting van het domein dateert echter pas van 1987. De eerste Clos de l’Obac werd gemaakt in 1989 en kwam in 1991 op de markt. Deze eerste wijnen sloegen echter in als een bom: dit soort wijnen was nooit daarvoor in Spanje gemaakt! In nauwelijks 5 jaar tijd werd Priorat naar de hitlijsten van de wijnwereld gekatapulteerd. De grootste troef van Priorat is zijn terroir dat uniek is in de wereld; de bodem bestaat bijna volledig uit leisteen (licorella), rijk aan spoorelementen en mineralen. In 1991 kochten ze ook nog Mas d’en Bruno in Torroja, een dorp iets verder. Hier zou de Miserere gemaakt worden en de witte wijnen, Usatges blanc en Kyrie. Van in het begin werden er elegante en fijne wijnen gemaakt met veel mineraliteit, totaal verschillend van de stevige blockbusters die door hun 'compagnons de route' werden gemaakt.

Varieteiten

Dit domein gebruikt enkel de druiven van hun eigen wijngaarden. In hoofdzaak hebben we hier de typische druiven zoals Garnatxa voor de elegantie en Carinyena voor het volume en de kleur, in beide wijnen aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot. Bij Clos de l’Obac wordt daar nog Syrah aan toegevoegd, bij de Miserere de hier zeldzame Tempranillo.

Voor de witte wijnen wordt in hoofdzaak Garnatxa blanca, Macabeu en Xarel.lo gebruikt en een klein beetje Moscatel. De stokken variëren in leeftijd tussen de 65 jaar en de 20 jaar.

Terroir

Gratallops is het in het midden van de appellatie gelegen en ligt vrij hoog (tussen 250 à 500 m). De bodems bestaan volledig uit leisteen of llicorella. Deze is rijk aan mineralen en oligo-elementen. Door de structuur van de leisteen zijn er vieilles vignes waar de wortels tot 10 of 15 m in de bodem kunnen groeien. Er wordt geen extra meststof of wat dan ook gebruikt, zodat de planten op een natuurlijke manier kunnen doorgroeien. Elke variëteit heeft zijn eigen oriëntatie t.o.v de zon, alsmede de hoogte, wat zeer belangrijk is om een perfect evenwicht te krijgen. Er wordt gestreefd naar een gezonde verdeling tussen de aanplant van wijngaarden en bossen op elke grond in eigendom.

Clos de l’Obac: in totaal 40 ha, waarvan 20 ha wijngaard.

Miserere: in totaal 90 ha, waarvan 25 ha wijngaard.

In geen enkele wijngaard wordt enig chemisch of synthetisch product gebruikt.

Vinificatie

De oogst is steeds een van de vroegste in het hele gebied. Zo willen ze absoluut vermijden dat er overrijpe druiven in de cuves komen, dat zou het evenwicht immers verstoren. De maceratie en gisting is zeer uniek: de druivensoorten worden niet apart gevinifieerd, doch gaan samen in de cuve en krijgen hun maceratie en gisting samen. De wijn wordt dan ook 'in de wijngaard' gemaakt. Elk jaar wordt met dezelfde assemblage gewerkt, d.w.z. dat de totale kwantiteit zal afhangen van die druivensoort waar er dat jaar de kleinste opbrengst van is. Met de overblijvende druiven worden de Usatges wit en rood gemaakt. Voor deze wijnen zijn de coupages dus elk jaar verschillend.

Dit zijn de coupages :

Clos de l’Obac: 35% Garnatxa, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 10% Carinyena, 10% Merlot.

Miserere : 27% Garnatxa, 27% Cabernet Sauvignon, 26% Tempranillo, 10% Carinyena, 10% Merlot.

Kyrie: 35% Garnatxa blanca, 30% Macabeu, 30% Xarel.lo, 5% Moscatel.

Dolç de l’Obac: 80% Garnatxa, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon.

Ook de élevage gebeurt zeer natuurlijk: natuurlijke stabilisatie door de winterkoude, manuele soutirage per vat en manuele klaring van de wijn met eiwit. Elke wijn krijgt zijn élevage op Franse eik van Limousin, Alier en Nevers, gedurende 12 à 15 maanden.

De vinificatie van de Dolç de l’Obac, een restzoete rode wijn, is zeer apart. De druiven laat men overrijp worden op de wijnstok. Na de oogst gebeurt de maceratie en gisting op eiken vaten. De gisting wordt gestopt door toevoeging van 1% wijnalcohol, waarbij telkens ongeveer 84 gram restsuiker overblijft.

Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen
Costers del Siurana - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.