Enkele wijnen van Cava Damia
Omschrijving Cava Damia
Wijnbouwersfamilie die sinds 1637 hun eigen wijngaarden bewerken. Ecologische wijnbouw met respect voor de natuur.
Men zet zich hier resoluut af tegen de massaproductie van Cava die het historisch werk geen eer aan doet. Geen mechanisatie en industrialisatie ten nadele van de kwaliteit.
Geschiedenis Cava Damia
Jaargangsproducten met lange rijping sur latte wat hun handelsmerk is om een topproduct als eindresultaat te krijgen. Datum van dégorgement en oogstjaar zijn hier vermeld op het contra-etiket. Vandaag is de productie op dit domein net geen 500 000 flessen verdeeld over hun verschillende cava’s en beperkte productie van stille wijnen. Cal Cassanyes is een 17e eeuwse finca waar vandaag nog de volledige productie plaatsvindt. De totale opbrengst gaat niet groeien omdat men dan genoodzaakt zal zijn om uit te breiden en de traditionele manier van werken niet in stand kan gehouden worden.
Varieteiten
Xarello is als meest kwalitatieve druif van de cava-productie hier het meest aangeplant. Verder is er nog aanplant van Macabeu, Muscat d’Alexandria, Parellada en beperkte aanplant van rode variëteiten. De 70 ha wijngaarden situeren zich rond de bodega en zijn allemaal in eigendom. Een groot deel van de wijnen zijn afkomstig van oudere wijnstokken.
Terroir
Totaal 70 ha gelegen in Alt en Baix Penedès met een hoog gehalte aan kalk en kalksteen. Ideaal voor de productie van cava en daarom is dit ook het epicentrum van de cava productie in Spanje.
Vinificatie
Manuele oogst in boxen van 20 kg. Selectietafel wordt ingezet wanneer de druiven in de bodega arriveren en vervolgens is er een zachte persing van volledige trossen. De gisting gebeurt met autochtone gistcellen en onder temperatuurcontrole. De cuvée is steeds samengesteld ifv de jaargangskwaliteiten van elke cépage en bestaat steeds voor een minimum van 50% uit de kwalitatieve Xarello. Rijping sur latte van om en bij de 24 maanden met passage in pupitre alvorens dégorgement met geringe dosages ifv de cuvée.