Omschrijving Cérvoles
Het prestigeproject van Castell del Remei. Hier wordt het beste van de appellatie Costers del Segre gemaakt. Meer mediterraan van stijl dan de wijnen van Castell del Remei.
Geschiedenis Cérvoles
De familie Cusiné heeft niet alleen het grote domein Castell del Remei volledig gerestaureerd, maar heeft ook een volledig nieuw topdomein opgericht in diezelfde appellatie. In 1997, na een intensieve zoektocht voor het maken van topwijnen in de appellatie Costers del Segre, kochten ze deze mooie eigendom in La Pobla de Cérvoles. De wijngaarden werden volledig vernieuwd om zo meer bladoppervlakte te krijgen per kilo opbrengst en ook de vinificatiemethodes werden grondig aangepast om een betere kwaliteit van de wijnen te bekomen.
Het project is bedoeld om enkel topwijnen te maken en hoort sinds kort ook bij de Grandes Pagos de España, een associatie van wijndomeinen over heel Spanje die de cultuur van de Vino de Pago (een pago is een unieke wijngaard of terroir) willen propageren.
Naast de topwijnen Cérvoles blanc en Cérvoles negre, wordt er de Estrats gemaakt van een selectie van de beste wijngaarden. Sinds 2009 wordt er ook de Colors gemaakt van de jongere wijngaarden.
Varieteiten
Er worden zowel witte als rode wijnen gemaakt. In totaal bezitten ze 36 ha wijngaard.
In wit: Chardonnay (6.5 ha) en Macabeu (6,5 ha). Nieuw is ook de druif Albariño die in de Colors Blanc wordt gebruikt.
In rood : Cabernet Sauvignon (7 ha), Tempranillo (7 ha), Garnacha (4,5 ha), Merlot (3 ha); er zijn ook kleinere experimentele wijngaarden met Syrah en Marselan.
Terroir
De wijngaarden liggen op 750 m hoogte. Het is echter een droog klimaat. De afstand tot de zee, hoewel veel dichter dan Castell del Remei, is hoe dan ook te ver en bovendien te moeilijk om veel vochtige winden tot hier te laten waaien. De hogere Sierra del Montsant en de Sierra de Llena liggen namelijk tussen het dorp en de zee.
De bodem is zeer keiig. De mengeling van klei en keien zorgt voor een perfect evenwichtige bodem die het water vasthoudt bij droogte en goed draineert, zodat de plantencyclus voorbeeldig kan verlopen. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 450 mm. In de zomer is er een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen.
Heel belangrijk is ook de afwisseling in het landschap. De wijngaarden bevinden zich volledig tussen de bossen, met veel aromatische en mediterrane planten. Ook deze geven een extra mediterraan karakter aan de wijnen.
Cérvoles is een dorp gelegen in het meest zuidelijke deel van de DO. In vogelvlucht slechts enkele kilometers van Priorat dat aan de andere kant gelegen is van Montsant.
Vinificatie
Er wordt manueel geoogst. Al de percelen worden apart gevinifieerd. De witte wijnen worden vergist in eiken vaten. Enkel Franse eik wordt er gebruikt. Elevage van ongeveer 8 maanden, waarvan 6 maanden op zijn gistcellen met bâtonnage.
De vinificatie van de rode druiven gebeurt in functie van het perceel. Délestage om meer extractie en kleur te bekomen, geregelde pigeage. Daarna élevage van ongeveer 12 maanden op Franse eik.
De eiken vaten worden om de 3 jaar vernieuwd.