Enkele wijnen van La Vizcaina (Raúl Pérez)
Omschrijving La Vizcaina (Raúl Pérez)
Een ander klein project van globetrotter-oenoloog Raúl Pérez, samen met zijn neef Cesar Marquez. Hun ambitie is om wijnen te maken met respect voor de traditie en met de terroirs rond Valtuille de Abajo.
Geschiedenis La Vizcaina (Raúl Pérez)
Raúl Pérez is natuurlijk één van Spanjes meest bekende oenologen. Afkomstig uit Valtuille, heeft hij de Bierzo-streek terug op de kaart gezet, in de eerste plaats met het familiedomein Castro Ventosa, maar ook met heel wat andere domeinen in Bierzo en Galicia. Met bepaalde micro-terroirs op de hellingen van Valtuille de Abajo, worden sinds 2011 in zeer kleine hoeveelheden deze wijnen gemaakt, telkens genoemd naar hun perceel. 'La Vizcaina ' verwijst naar zijn vader waarvan hij zich uit zijn jeugd herinnert dat die steeds een petje droeg met die benaming...
Omdat Raúl zelf in vrij veel projecten betrokken is in Galicia, doet hij dit kleine project samen met zijn neef Cesar.
Varieteiten
Er wordt hoofdzakelijk met vieilles vignes Mencía gewerkt, maar er is ook één perceel met Doña Blanca voor een witte wijn. Aangezien het om oude wijnstokken gaat, zit er in de assemblage meestal een goeie 5 à 8 procent Sousón, Bastardo of Alicante Bouchet.
Terroir
De terroirs rond Valtuille de Abajo bestaan hoofdzakelijk uit arme zand-en/of kleigronden. Al de percelen zijn gelegen op de glooiingen van de Castro, of de oude Romeinse vestiging, die boven de streek uittorent, vandaar ook de naam 'Lomas de Valtuille'. Een klein gedeelte bevat ook een mengeling van zand en leisteen.
Vinificatie
Alles wordt manueel geoogst in mandjes. De vinificatie gebeurt traditioneel. De druiven worden niet ontritst en ondergaan maceratie en gisting in open houten barriques. Daarna een élevage van een goeie 12 maanden op Franse eik.