Enkele wijnen van Daniel Landi Viticultor
Omschrijving Daniel Landi Viticultor
Daniel Landi is vandaag één van Spanjes voortrekkers van de nieuwe generatie oenologen. Dankzij hem heeft Spaanse Grenache een nieuwe definitie gekregen : die van de finesse en elegantie. En niet alleen is hij de grote vernieuwer van de Grenache, maar hij heeft er ook voor gezorgd dat de regio Sierra de Gredos als één gebied wordt gezien. Op dit moment is dit immers nog een lappendeken tussen verschillende appellaties als "vinos de Madrid", "Vinos de la Tierra de Castilla" en "Méntrida". Daniel werkt met uiterste respect voor het terroir en zijn omgeving. Alle percelen worden in biodynamie bewerkt. Zijn wijnen zijn een toonbeeld van zuiverheid en lichtheid.Voor de liefhebbers van grote Bourgogne.
Geschiedenis Daniel Landi Viticultor
Voorheen werkte Daniel samen met zijn neef José op het familiedomein "Jiménez-Landi" in Méntrida. Daniel wilde echter zijn eigen ding doen en besloot om solo te gaan. Daarnaast werkte hij sinds 2008 nog steeds samen met zijn goede vriend Fernando Garcia aan hun gezamenlijk project Comando G.
Onder zijn eigen naam, maakt hij nu de fantastische "Uvas de la Ira" , letterlijk vertaald "de druiven van de woede", een naam die verwijst naar de tumultueuze scheiding van het familiedomein. Dit is zijn basiscuvée. Daarnaast werkt hij naarstig aan de verschillende grand cru's, op het niveau van het allergrootste in Spanje.Dankzij hem en heel wat van zijn (nog jongere) navolgers, krijgt Sierra de Gredos meer en meer belang op de Spaanse wijnkaart.
Varieteiten
VarIëteit bij uitstek is natuurlijk de Garnacha of Grenache. Voor sommige kleinere cuvées in wit gebruikt hij ook Albillo en Garnacha gris. Dankzij Daniels hand ziet de Garnacha er echter gans anders uit dan wat we van Spaanse Grenache verwachten. Hier geen alcoholbommen, doch fijne en licht gekleurde wijnen vol finesse en elegantie.
Terroir
Al de percelen hebben een granieten ondergrond. Cantos del Diablo ligt op 850 m hoogte en heeft een zanderige bovenlaag. De stokken zijn 60 jaar oud. De enige uitzondering is El Reventón, gelegen in Cebreros (Avila). Deze wijngaard ligt ook op 850 m hoogte, maar heeft een leisteenbodem.
Vinificatie
Daniel is een grote aanhanger van de non-interventionistische vinificatie. De druiven worden niet ontritst. Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt en met een minimale dosis SO2. Er is geen temperatuurcontrole op de barriques die hij gebruikt voor maceratie en gisting (500 à 1500 liter). Er worden enkel oudere vaten gebruikt in verschillende grootte voor de élevage. Vandaar ook dat de wijnen licht van kleur zijn, maar complex van smaak.
Artikels