Enkele wijnen van Forjas del Salnés
Omschrijving Forjas del Salnés
Eén van de kleinste projecten in Rias Baixas, maar intussen wereldberoemd bij de kenners. De huidige generatie met Rodri aan het roer, maakt sinds 2005 prachtige witte maar vooral ook rode wijnen met een overduidelijk Atlantisch en Galicisch karakter. Er wordt volledig biologisch en non-interventionistisch gewerkt. Opgelet, dit zijn geen wijnen voor beginners!
Geschiedenis Forjas del Salnés
Al sinds 1912 wordt er door de familie Méndez Albariño verbouwd in het dorpje Meaño. De Albariño in de ‘Finca del Torno’ dateert dan ook van die periode. Sedert 2005 werkt Rodri Méndez samen met Raúl Pérez, Spanjes meest beroemde oenoloog. Het is ook vanaf dan dat het project met rode variëteiten echt gelanceerd werd. Maar pas sedert het maken van de beroemde Goliardo’s kreeg het domein wereldfaam bij de kenners. Vandaag worden er tussen witte en rode wijnen ongeveer 35.000 flessen gemaakt in totaal.
Varieteiten
Voor wit werken ze met Albariño, hoofdzakelijk vieilles vignes. Voor rood zijn er 3 variëteiten: Caíño, Loureiro en Espadeiro, even illuster als onbekend. In zowel de witte als rode wijnen domineert het Atlantisch karakter.
Terroir
De wijngaarden zijn gelegen in Meaño, dat tot de subregio Salnés behoort, een historisch deel van Rias Baixas. Salnés is op zijn Italiaans gezegd de Classico-streek van Rias Baixas. De wijngaarden bevinden zich vrij dicht tegen de Atlantische Oceaan en liggen nooit hoger dan 100 m boven zeeniveau. De bodems zijn hoofdzakelijk graniteus, vaak met een zanderig oppervlak. Het zijn vrij zure bodems, doordringbaar en diep. In totaal zijn er 7 wijngaarden: El Torno, Xesteira (Albariño), Telleira (Albariño, Caíño, Loureiro, Espadeiro), Ameiró, Xacobeira de Abaixo, Xesteira de Abaixo (Caíño, Loureiro, Espadeiro).
Vinificatie
Alle wijnen worden vrij traditioneel gevinifieerd. Er is duidelijk de stempel van Raúl Pérez. De Leirana krijgt geen élevage, maar de andere witte wijnen rijpen op grote houden foeders van 700 tot 2500 liter. Er wordt enkel gewerkt met de natuurlijke gisten van de wijngaard. De rode wijnen worden voor het grootste gedeelte niet ontrist en krijgen hun maceratie in open cuves. Daarna volgt een élevage van iets meer dan 12 maanden op eik van minstens 4 jaar oud. Het betreft ook hier een vrij non-interventionistische manier van vinifiëren.