Enkele wijnen van Ruberte
Omschrijving Ruberte
Prototype van een klassiek familiedomein dat veel wijngaarden met oude wijnstokken in eigendom heeft. Zelf bottelen ze hier een deel van de oogst en een groot deel van de wijnen wordt in bulk verkocht. Ermita de San Lorenzo vormt hun paradepaardje!
Geschiedenis Ruberte
Andrés Ruberte richtte de bodega op in 1948, na studies oenologie in Barcelona. Door de jaren heen is deze bodega gaan samenwerken met nog twee andere van de streek. Sedert 2016 is dat Grupo Ruberte. Het aanbod werd naast de stille wijnen verruimd met Cava en likeuren. Ruberte is één van de enige bodega’s in de streek die zijn artisanale werkwijze heeft behouden in viticultuur en vinificatie. Susana Ruberte kwam na haar studies oenologie in het spoor van haar vader terecht, in 1982. Vandaag werkt Susana samen met haar twee dochters en haar man. De jongste generatie zorgde voor een meer hedendaagse handtekening. Vinificatie van meer jonge wijnen op het fruit gestoeld en iets modernere etiketten zijn nu aan de orde.
Varieteiten
De druivenstokken zijn allemaal 'en vaso' aangeplant (en gobelet), hoofdzakelijk Garnacha. Garnacha is hier de belangrijkste blauwe druif van de streek. Daarnaast zijn er nog aanplantingen met Syrah, Tempranillo en een weinig Merlot en Cabernet Sauvignon. Voor de witte wijnen is er de autochtone Macabeo, die hier bijna alleenheerser is. In beperkte mate is er ook een aanplant van Chardonnay.
Terroir
De wijngaarden zijn eigenlijk een verlengstuk van Rioja Baja, met zanderige gronden waarop de Garnacha goed gedijt. Het dorp Magallon staat garant voor bodems die een hoger aandeel kalksteen bezitten. Tevens vind de oogst hier vroeger plaats dan in de andere subregio’s en geeft de Garnacha hier meer aromatische wijnen. Klimatologisch hebben we te maken met een Atlantische winter en een mediterrane zomer, waarbij de hoogteligging van de wijngaard veel invloed heeft op kwaliteit van de druiven tijdens de oogst. Het hoogteverschil in de wijngaarden gaat van 350 tot net geen 700 meter. Ruberte heeft 14 ha wijngaarden in eigendom.
Vinificatie
Manuele oogst voor de wijngaarden ‘en vaso’. De ‘en espaldera’ aangeplante wijngaarden worden machinaal geoogst en komen niet in de Ermita San Lorenzo aan bod. Maceratie en gisting in oude foeders van 5000 liter of betonnen cuves. De jonge wijnen krijgen geen verdere vatrijping. Er is een vatenarsenaal van 300 barriques, verdeeld over zowel Franse als Amerikaanse eiken vaten, met een zeer beperkt aantal nieuwe vaten.