Enkele wijnen van Ruberte
Omschrijving Ruberte
Omschrijving: Prototype van een klassiek familiedomein dat veel wijngaarden met oude wijnstokken in eigendom heeft. Zelf bottelen ze hier een deel van de oogst en een groot deel van de wijnen wordt in bulk verkocht. Ermita de San Lorenzo vormt hun paradepaardje!
Geschiedenis Ruberte
Andrés Ruberte richtte de bodega op in 1948 na studies oenologie in Barcelona. Door de jaren heen is deze bodega gaan samenwerken met nog 2 andere van de streek. Sinds 2016 werd dit grupo Ruberte. Het aanbod werd naast de stille wijnen verruimd met Cava en likeuren. Ruberte is één van de enige bodega’s in de streek die zijn artisanale werkwijze heeft behouden in viticultuur en vinificatie. Susana Ruberte kwam na haar oenologie studies in het spoor van haar vader in het jaar 1982. Vandaag werkt Susana samen met haar 2 dochters en haar man. De jongste generatie heeft een meer hedendaagse handtekening gezet. Vinificatie van meer jonge wijnen op het fruit en iets modernere etiketten zijn nu aan de orde.
Varieteiten
Druivenstokken zijn allemaal “en vaso” = en gobelet aangeplant met in hoofdzaak Garnacha. Garnacha is hier de meest belangrijke rode van de streek. Daarnaast is er nog aanplant van syrah, tempranillo en een weinig merlot en cabernet sauvignon. Voor de witte wijnen heeft men hier de autochtone macabeo die bijna alleenheerser is. Beperkt is er ook een aanplant van chardonnay.
Terroir
Wijngaarden zijn eigenlijk een verlengstuk van Rioja Baja. Met zanderige gronden waarop Garnacha goed gedijt. Het dorp Magallon staat garant voor bodems die een hoger aandeel aan kalksteen hebben. Tevens vind de oogst hier vroeger plaats dan in de andere sub-regio’s en geeft de Garnacha hier meer aromatische wijnen. Klimatologisch hebben we hier een Atlantische winter en mediterrane zomer waarbij het belang van de hoogteligging van de wijngaard veel invloed heeft op kwaliteit van de druiven bij de oogst. Hoogteverschil in de wijngaarden gaat van 350 tot net geen 700 m. Ruberte heeft 14 ha wijngaarden in eigendom
Vinificatie
Manuele oogst voor de wijngaarden in Gobelet. En Espaldera aangeplante wijngaarden worden machinaal geoogst en komen niet in de Ermita San Lorenzo aan bod. Maceratie en gisting in oude grote foeders van 5000 L of cuve beton. Jonge wijnen krijgen geen verdere vatrijping. Er is vatenarsenaal van 300 barriques verdeeld over zowel Franse eik als Amerikaanse eiken vaten met zeer beperkt nieuwe vaten.