Omschrijving Algueira
Het levenswerk van Fernando Gonzalez. Hier begon hij meer dan 25 jaar geleden om vieilles vignes, bijna verloren, te recupereren, muurtjes in de wijngaarden weer op te bouwen en stilaan wijn te verbouwen. Dit is "viticultora heroica" of wijnbouw tot op de limiet, met steile hellingen tot bijna 85%. Intussen heeft Fernando meer dan 20 ha van deze hellingen, met meer dan 55 verschillende perceeltjes, vooral rode druiven. Raúl Pérez leerde hem zijn filosofie van het wijnmaken : respect voor de identiteit en de wijn maken in de wijngaard. Het resultaat is het beste van Ribeira Sacra.
Geschiedenis Algueira
Fernando was bankier, maar niet tevreden met zijn leven. Hij besloot om een drastische wending te maken en kwam in de wijnbouw terecht. In Doade begon hij oude percelen te recupereren. Dit domein is zijn levenswerk, nu al meer dan 25 jaar.
Vandaag is Fernando 63 jaar jong en wordt hij bijgestaan door zijn zoon. Het huidige domein, dat ook een restaurant heeft waar producten van de streek worden aangeboden, heeft voor enkele jaren een make-over van de cuverie gekregen. Grote foeders, ampfora’s en kleine cuves laten nu toe om nog meer parcelaire vinificaties uit te voeren. Vinificatie met flor is ook een oud gebruik waarvan de potentiële meerwaarde voor zijn witte wijnen onderzocht wordt. Fernando staat erop om elk perceel apart te vinifiëren om diens eigenheid en expressie te behouden. Dit zijn 55 percelen voor 16 wijnen verdeeld over 20 ha!
Varieteiten
In Galicia vinden we meer dan 60 variëteiten. Hier wordt vooral met Mencía gewerkt, maar op een heel andere manier dan in Bierzo. Daarnaast fantastische rode wijnen op basis van Merenzao, Caïño, Souson en Brancellao. Zeer Bourgondisch van stijl.
Merenzao is zeer gevoelig aan te veel zon en is meestal op noordelijke flanken aangeplant.
Terroir
Zijn belangrijkste wijngaard is "Caballocovo", een van Ribeira's meest impressionante wijngaarden. Hoofdzakelijk pizarra of leisteen. Het nam 20 jaar in beslag om de 4 ha van deze steile wijngaard in orde te krijgen. Naast leisteen, heel wat granieten ondergrond. Hoogteligging tussen 190 à 700m met een hellingsgraad tot 85%. Mineralig is steeds de belangrijkste eigenschap in de wijnen van Algueira.
Vinificatie
Hier wordt klassiek gevinifieerd. De wijn wordt "in de wijngaard" gemaakt. Weinig technische snufjes dus. De druiven worden in zijn geheel in houten vaten gedaan en daarna getrapt met de voeten. Er is dus geen temperatuurcontrole en alles gebeurt op een natuurlijke manier. De lagering gebeurt op eikenvaten, maar nooit nieuw, zodat subtiel fruit en mineralen steed de bovenhand halen. De vernieuwde kelder laat toe om meer plots apart of op een andere manier te vinifiëren. De aankoop van cuve beton, ampfora’s en grote foeders geven hiervoor meer armslag om te zien wat voor welke druif op welk perceel het beste past. Ook hier zeer duidelijk de invloed van Raúl Pérez.