Enkele wijnen van Algueira
Omschrijving Algueira
Het levenswerk van Fernando Gonzalez. Hier begon hij meer dan 25 jaar geleden om vieilles vignes, bijna verloren, te recupereren, muurtjes in de wijngaarden weer op te bouwen en stilaan wijn te verbouwen. Dit is "viticultora heroica" of wijnbouw tot op de limiet, met steile hellingen tot bijna 85%. Intussen heeft Fernando meer dan 16 ha van deze hellingen, met meer dan 40 verschillende perceeltjes, vooral rode druiven. Raúl Pérez leerde hem zijn filosofie van het wijnmaken : respect voor de identiteit en de wijn maken in de wijngaard. Het resultaat is het beste van Ribeira Sacra.
Geschiedenis Algueira
Fernando was bankier, maar niet tevreden met zijn leven. Hij besloot om een drastische wending te maken en kwam in de wijnbouw terecht. In Doade begon hij oude percelen te recupereren. Dit domein is zijn levenswerk, nu al meer dan 25 jaar.
Varieteiten
In Galicia vinden we meer dan 60 variëteiten. Hier wordt vooral met Mencía gewerkt, maar op een heel andere manier dan in Bierzo. Daarnaast fantastische rode wijnen op basis van Merenzao, Caïño, Souson en Brancellao. Zeer Bourgondisch van stijl.
Terroir
Zijn belangrijkste wijngaard is "Caballocovo", een van Ribeira's meest impressionante wijngaarden. Hoofdzakelijk pizarra of leisteen. Het nam 20 jaar in beslag om de 4 ha van deze steile wijngaard in orde te krijgen. De Mencía en Merenzao op zuiderhellingen, de Brancellao en Souson op noorderhellingen. Naast leisteen, heel wat granieten ondergrond. Mineralig is steeds de belangrijkste eigenschap in de wijnen van Algueira.
Vinificatie
Hier wordt klassiek gevinifieerd. De wijn wordt "in de wijngaard" gemaakt. Weinig technische snufjes dus. De druiven worden in zijn geheel in houten vaten gedaan en daarna getrapt met de voeten. Er is dus geen temperatuurcontrole en alles gebeurt op een natuurlijke manier. De lagering gebeurt op eikenvaten, maar nooit nieuw, zodat subtiel fruit en mineralen steed de bovenhand halen. Ook hier zeer duidelijk de invloed van Raúl Pérez.