Enkele wijnen van Bodegas Roman
Omschrijving Bodegas Roman
Onstaan uit een klassieke familiale Spaanse bodega waar 2 generaties hun eigen visie hebben op het heden en het verleden van wijn.
Geschiedenis Bodegas Roman
De schoonbroer van José Manuel Roman is de hoofdoenoloog van de iets verder gelegen bodega Borsao die het merendeel van de druiven in de streek verwerkt. José manuel werkte in de streek als wijnverdeler en heeft een passie voor wijn en wijngaarden. Hij moest niet ver zoeken wanneer hij zijn carrière een ommezwaai wou geven. Niemand minder dan de ervaren schoonbroer stond hem bij in de eerste oogstjaren. Hij kocht een kleinschalige bodega met zeer oude wijngaarden bestokt met Garnacha. De distributie van zijn wijnen verloopt erg lokaal. Zoon Hector vormde al snel een duo met zijn vader in de viticultuur en in de kelder. Beide hebben een zeer andere benadering qua wijnstijl. Hector kiest voor de late oogst en het gebruik van nieuwe houten vaten. Vader José zijn stijl is veel meer wat wij zoeken in Garnachas van deze streek. Niet te rijp geoogste Garnacha van hoger gelegen percelen met een vinificatie en rijping op betonnen cuve.
Varieteiten
Garnacha, Garnacha en nogmaals garnacha. Aangeplant in gobelet met een leeftijd van 40 à 70 jaar oud.
Terroir
22 Ha wijngaarden verdeeld over verschillende fincas op een hoogte van 500 à 700 m met steigingsgraad tot 25%. Deze streek draagt de naam “El imperio del Garnacha”. Klimatologische kan men hier profiteren van de positieve invloed van het Moncayo-gebergte. Er heerst een koude noorderwind, de “Cierzo”. De bodemsamenstelling is afwisselend ifv de hoogteligging en bestaat uit; ijzer, klei en stenen of een mengeling ervan.
Vinificatie
Manuele oogst in bakken van max 20 kg met een extra selectie in de bodega. Maceratie en gisting van 8 à 12 dagen in cuve beton en cuve inox bij lage temperaturen. Alcoholische gisting verloopt verder op een temperatuur van 24 à 28°C. Malolactische gisting verloopt ook op cuve.