Enkele wijnen van Josep Maria Castillo
Omschrijving Josep Maria Castillo
Een miniproject van Josep Maria Castillo. Hij was oenoloog in verschillende betere domeinen in Terra Alta, maar wou altijd al zijn eigen ding doen. De revival van de vermout bracht hem terug naar zijn roots.
Geschiedenis Josep Maria Castillo
Vermout was altijd al een populaire drank in de jaren 60 en 70, en dat in heel Europa. Na jarenlang een sluimerend bestaan geleid te hebben, is er nu een heuse revival met allerlei kleine familieprojecten die teruggaan naar de roots en kwaliteitsvolle en originele producten op de markt brengen.
Varieteiten
Garnatxa blanca en Macabeu.
Botanicals: gentiaan, nootmuskaat, boerenwormkruidwortel, lavendel, vanille, koningsdistel, zoethout, kardemom, kaneel, steranijs, alsem, duizendguldenkruid, kalmoes.
Terroir
Terra Alta in het zuiden van Catalonië is een divers landschap met arme bodems, waar vooral de Garnatxa blanca de variëteit bij uitstek is. Voor de botanicals werden hoofdzakelijk kruiden gebruikt uit deze mediterrane biotoop.
Vinificatie
De botanicals worden gehydrateerd in amforen gedurende 24 uur. Aan deze gehydrateerde botanicals wordt vervolgens wijn toegevoegd, waarna de maceratie start gedurende 30 dagen. Het resultaat is de moederessentie van de vermout of "la Madre del Vermouth". Deze moederessentie wordt op eiken vaten gelagerd gedurende 6 maanden, zodat er nog een betere complexiteit ontstaat tussen de botanicals. Daarna wordt er witte wijn op basis van Garnatxa blanca en Macabeu aan de moederessentie toegevoed en macereert het geheel 15 dagen. Daarna is de vermout klaar voor botteling.