Omschrijving Terroir al Limit
Terroir al Limit maakt, zoals zijn naam het zelf zegt, wijnen met het terroir als opperste uitgangspunt. Zij zijn gevestigd in het dorpje Torroja en werken meer dan veel andere domeinen, met Carinyena. Zij werken biodynamisch in een stijl die werkelijk uniek is.
Geschiedenis Terroir al Limit
Wat gebeurt er als een Duitser en een Zuid-Afrikaan elkaar ontmoeten in een kleine regio als Priorat ? De Zuid-Afrikaan is Eben Sadie, één van Zuid-Afrika's meest bekende en meest befaamde wijnmakers. De Duitser is Dominik Huber. Samen maakten zij in 2001 hun eerste wijn. Lang voor alle andere in de regio, focusten zij steeds op elegantie en Fraîcheur. In Torroja maken zij de meest gastronomische wijnen van de regio. Vandaag is Eben Sadie niet meer actief in Priorat, maar fulltime bezig met het familiedomein Sadie Family Wines in Swartland, Zuid-Afrika.
Varieteiten
Zij werken voor de rode wijnen enkel met Garnatxa en Carinyena, en vooral deze laatste wordt gebruikt voor hun premier cru's. Witte wijnen zijn op basis van Pedro Ximénez, Macabeu en Garnatxa blanca
Terroir
Torroja ligt gesitueerd in het midden van de appellatie en heeft vooral vieilles vignes Carinyena. Terroir al Limit heeft schitterende wijngaarden, bijna steeds gelegen op de leisteenhellingen zonder terras, maar aangeplant tegen de hellingen.
Dominik zweert bij single vineyards en expressie van de wijngaard. Op vandaag heeft hij de volgende single vineyards of cru's in productie :
premier cru's :
Dits del Terra : Carinyena van 60 jaar oud op een zuid-helling. Pure leisteen.
Arbossar : 1,6 ha Carinyena van 1910, op 400 m hoogte op een noord-helling. Pure leisteen.
Grand cru's :
Les Manyes : 100% Garnatxa Peluda, 800 m boven het Scala Dei klooster. Zeer ongewone ondergrond voor Priorat. Westkant met kalkrijke klei-ondergrond.
Les Tosses : op 600 m hoogte, de hoogste wijngaard van Torroja. Carinyena van 80 jaar oud op een terroir van zwarte leisteen met zuidwest-expositie.
Vinificatie
Zij werken biodynamisch, gebruiken hele, niet ontritste trossen, werken enkel met autochtone gisten, geen pigeage of remontages, non-interventionistisch, met zo weinig mogelijk sulfiet. Precisie, discipline en perfectie in de wijngaard, wat resulteert in fijne elegante wijnen vol leven, mineralig met respect voor het terroir.
Voor de rode wijnen gaat de gistende massa reeds tijdens de gisting gescheiden worden van de pulp. Men wil hier geen extractie, maar eerder de subtiliteit van het millésime en terroir in het licht plaatsen. De wijnvaten die gebruikt worden zijn +500 liter en grotendeels oudere neutrale foeders. Het gebruik van cuve beton neemt sterk toe ten nadele van de foeders om nog meer het terroir in zijn meest pure vorm onder de kurk te krijgen. Zowel in wit als rood werkt men hier niet met temperatuurcontroles.