Omschrijving Victoria Ordóñez
Klein maar ambitieus project van Victoria Ordóñez en haar zoon Guillermo. Victoria is de dochter van wijndistributie pionier José María Ordóñez uit Málaga. Haar droom was het om de wijngaarden in de heuvels van Málaga stad terug naam en faam te geven. En daar is ze tot onze grote tevredenheid zeer mooi in aan het slagen...
Geschiedenis Victoria Ordóñez
Victoria Ordóñez is de dochter van José María Ordóñez, Málaga's meest bekende wijndistributeur. Ze is dus opgegroeid tussen de wijn. Haar droom was om de originele droge 'Mountain Wine' op basis van Pedro Ximénez en befaamd in de 17e tot 19E eeuw, terug op de kaart te zetten. Ze begon dus met het in kaart brengen van oude wijngaardjes Pedro Ximénez binnen de grenzen van de gemeente Málaga en dan vooral in de heuvels rond de stad, de 'Montes de Málaga' (Málaga stad, Colmenar en Casabermeja). Er zijn al een aantal projecten om de zoete Moscatel terug op de kaart te zetten, maar met de recuperatie van de Pedro Ximénez is Victoria pionier. De wijnen op basis van Moscatel zijn afkomstig van de Axarquía, ten oosten van de stad in het natuurpark Sierra Tejeda. In 2015 werd er voor de eerste maal gevinifieerd. De eigenlijke wijnmakerij is ook gevestigd als enige in de stad Málaga zelf.
Varieteiten
Zij werkt hoofdzakelijk met Pedro Ximénez en Moscatel.
Terroir
Pedro Ximénez : uit de Pagos Tardíos of Montes de Málaga. Zeer beperkte wijngaarden, hoofdzakelijk afkomstig van 2 percelen : Santo Pitar en Lagar de Rovira.
Santo Pitar : op 1000 m hoogte, 0,59 ha, geplant in 1970 en gobelet.
Lagar de Rovira : op meer dan 1000 m, 3,36 ha, geplant in 1902. Hellingen tussen 46 à 76%, waardoor enkel een viticultuur à l'ancienne mogelijk wordt. De bodem is hoofdzakelijk leisteen van leemoorsprong die dateert tussen 600 à 500 miljoen jaar en die voorkomt uit diepe zeebodems. Een beperkt deel is 'grauvaca', zandsteenrotsen tussen 350 à 400 miljoen jaar oud. Daarnaast zijn er stukken kwarts, zandsteen met een enorme complexiteit, waardoor de bodems bijna oncatalogeerbaar zijn. Zeer geërodeerde bodems en zeer arm met slechts 0,73% organisch materiaal en een superaciditeit voor wijnbouw.
Moscatel : Fuente Blas, 2 percelen van 0,64 en 1,04 ha, met een helling van 68% in de Alta Axarquía hoger dan 800 m, geplant in 1932. De bodem heeft als bijnaam 'lomos de elefante', door zijn reliëf. Witte kwarts en zeer arm aan organisch materiaal.
Vinificatie
Zowel voor de Pedro Ximénez als voor de Moscatel, wordt er handmatig geoogst in kleine kistjes van 9 kg die door muilezels tot aan het koeltransport moeten gedragen worden, waarna ze naar de wijnmakerij worden gebracht en worden geselecteerd. Ontritsen zonder persen en maceratie op lage temperatuur. Daarna gisting op eikenhouten barriques van 600 liter en een élevage sur lies van ongeveer 9 maanden. Stabilisatie door de koude.