Omschrijving Máquina & Tabla
Máquina & Tabla is een project van het jonge koppel Oriol Illa en Susana Pastor. Zij werken met kleine en oude wijngaarden doorheen Castilla y León. De naam en de etiketten verwijzen naar de strijd tussen natuur en cultuur. De natuur is wild en vrij en na een aantal mooie cycli is de dood altijd het eindpunt. Het landschap, de druiven, de gisting van de most en de élevage zijn gemarkeerd door menselijke tussenkomst op het juiste moment en op de meest zachte manier om uiteindelijk een wijn te bekomen die het best zijn landschap weerspiegelt, zijn druiven en de menselijke interventie. Máquina wil zeggen 'Machine' - de menselijke factor, en 'Tabla' is een stuk hout - de natuur. Menselijke interventies bepalen de natuur.
Geschiedenis Máquina & Tabla
Dit kleine project is van start gegaan in 2012. Oriol was daarvoor oenoloog bij verschillende kleine projecten en domeinen in Catalunya en Castilla y León. Susana was voorheen actief in de kunst-en muziekwereld en ligt aan de basis van de originele presentaties.
Hun wijnen hebben van in het begin hoge ogen gegooid in het kleine wereldje van de Spaanse sommeliers. Ze gebruiken dan ook enkel kleine percelen met oude wijnstokken waarnaar ze soms lange tijd gezocht hebben alvorens overtuigd te worden van het potentieel. Ze werken volledig biodynamisch en zonder toevoeging van sulfieten.
Varieteiten
Oriol werkt steeds met respect voor de wijngaard, dat wil zeggen dat hij bij vieilles vignes steeds de coupage zal gebruiken die in de wijngaard geplant staat. Aangezien ze hoofdzakelijk in Castilla y León vinifiëren, is dat een hele waslijst aan cépages : Tinta fina, Mencía, Garnacha, Verdejo, Doña Blanca, Palomino, Albillo, Malvasía, Godello...
Terroir
Aangezien ze wijnen maken van verschillende regio's, betreft het steeds verschillende terroirs, hoewel we steeds in Castilla y León blijven. De wijngaarden variëren van volledig continentaal (Rueda, Toro) tot Atlantisch (Bierzo/Sil). De ondergrond varieert van leisteen/mergel (Bierzo), tot zanderige en keiïge gronden in Rueda en Toro, vaak met prefyloxera stokken (pie franco).
Vinificatie
Ze werken steeds volgens biodynamische principes in de wijngaard. Voor de vinificatie, wordt er, afhankelijk van de cuvée, gewerkt met volledige trossen of onritste druiven. Maceratie en gisting steeds op een natuurlijke manier zonder toevoeging van gisten, sulfieten, enzymes of andere producten. Daarna rusten de wijnen verder op cementen cuves of op houten barriques.
Er worden neutrale houten vaten of grote foeders gebruikt die door hun leeftijd enkel dienen voor een gecontroleerde rijping en niet om tannine of roosterige toetsen te geven aan de wijnen. Voor de witte wijn laat men de wijnen spontaan gisten en dit zorgt ervoor dat in sommige jaargangen er een natuurlijk aandeel van “flor de velo” zich ontwikkeld op de wijn. Dit geeft een enorme eigenheid in geur en smaak dat niet alledaags is voor witte wijnen van deze regio, hoewel het vroeger een gebruik was en vandaag door meerdere biodynamische wijnhuizen terug in gebruik is genomen.