Omschrijving Prieto Pariente
Dit is het project van Ignacio en Martina Pariente, zoon en dochter van de bekende Marivi Pariente die met haar Rueda-wijn, José Pariente, een van Spanjes meest populaire en hoog ingeschatte witte maakt. Martina en Ignacio wilden oude wijngaarden van Castilla y Leon terug tot leven wekken, zowel in rood als wit. Na een jarenlange zoektocht naar kleine, oude wijngaarden, hebben zij intussen een mooie portfolio uitgebouwd met klassevolle en expressieve wijnen.
Geschiedenis Prieto Pariente
Ignacio en Martina zijn de 3e generatie. Hun grootvader José Pariente gaf zijn naam aan de wijn die hun moeder Marivi maakt in Rueda. Na hun studies wilden ze niet enkel doorgaan waar hun moeder destijds mee startte, maar verdergaan met hun eigen project. In 2012 kreeg Prieto Pariente zijn naam. Sindsdien maken ze vooral rode wijnen, maar ook één heerlijke witte wijn.
Varieteiten
In rood wordt er vooral gewerkt met de typische druivenrassen die ze terugvinden in oude wijngaarden: Tinto Fino of Tempranillo en Garnacha. In wit hebben ze een van de oudste aanplantingen Viognier in Spanje ontdekt. Dit was bij toeval. Ze dachten dat ze een wijngaard Verdejo hadden gekocht, maar na controle bleek het om Viognier te gaan! Vandaar dat deze wijn in het project Prieto Pariente is terechtgekomen als enige witte wijn. Deze kan echter niet als D.O. Rueda op de markt worden gebracht, maar enkel als Vino de la Tierra de Castilla y Leon.
Terroir
Ze hebben bewust geen appellatiebenoeming, doch enkel de vermelding Castilla y Leon zodat ze vrij zijn om oude wijngaarden te zoeken doorheen heel Castilla y Leon. Op dit moment zijn hun terroirs verspreid over 4 dorpen :
Pedrosa del Rey : Tempranillo en Garnacha, zanderige sedimentbodems, met stukken leem en kalk. Aangeplant in 1955 en een rendement van 3500 kg/ha.
Mucientes: een oude Tempranillo-wijngaard uit 1941 en een klein stukje Cabernet Sauvignon in de Valle del Salgüeros uit 1950. Zand en kalkbodems en een rendement van 3000 kg/ha.
Valbuena de Duero : oude Tempranillo-stokken uit 1945, zandkleigronden, afgewisseld met kalkafzettingen. Rendement van 3000 kg/ha.
La Seca : wisselend en geaccidenteerd terroir, met veel kalk en magnesium. Veel keien en stenen met een goeie verluchting van de bodem en een perfecte drainage. Viognier aanplant van 1999. Rendement van 4500 kg/ha.
Vinificatie
Klassieke vinificatie. Enkel gebruik van autochtone gisten. Temperatuurcontrole. Gedeeltelijke malo op inox en barriques. Meestal élevage op Franse eiken vaten of foeders.