Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties


































































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen

































































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven








































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Artuke

Toon onze 4 wijnen

Appellaties Artuke

Omschrijving Artuke

Artuke is een klein familiewinery, gesticht door vader Miguel Blanco in 1991 en sinds een 10-tal jaren met hulp van zonen Arturo en Kike (samen 'Artuke'). Samen bewerken zij 22 ha, verspreid over 32 verschillende percelen, waarvan een aantal topcru's. Zij zijn ook de voortrekkers van de Rioja'n Roll beweging die een aantal jaren geleden het licht zag in dit gebied. Jonge wijnmakers uit Rioja werkten samen met dezelfde filosofie; terroirwijnen maken op een natuurlijke manier, zonder poespas, en met respect voor hun regio en vooral hun landschap én hun variëteiten, in de eerste plaats natuurlijk de Tempranillo, maar ook andere oude cépages die vaak samen aangeplant zijn in de wijngaard. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Rioja Alavesa in Baños de Ebro, maar ze hebben ook een aantal mooie percelen met vieilles vignes in Samaniego en San Vicente de la Sonsierra en zelfs in Abalos in Rioja Alta. Voor ons zijn zij de pioniers van de nieuwe generatie in Rioja.

Geschiedenis Artuke

De hele familie heeft haar roots in Rioja en in de wijnbouw. Vader Miguel Blanco besloot in 1991 om niet meer zijn druiven te verkopen, maar voor eigen rekening te beginnen. Hij lanceerde zijn wijnen onder eigen naam. De zonen werden grootgebracht op het kleine familiedomein en groeiden op tussen de wijngaarden en de flessen. In 2003 kwam Arturo bij het domein en in 2010 de jongste zoon Kike. Het eerste wat de nieuwe generatie deed was een studie maken van de verschillende percelen en terroirs die hun vader bezat. Al hun wijngaarden waren in gobelet aangeplant of 'bushvines', wat hen beter resistent maakte tegen de droogte en extreme klimatologische omstandigheden. Ook de nieuwe wijngaarden die ze vandaag aanplanten worden systematisch in gobelet aangeplant. Ze besloten ook om de biodynamische praktijken in te voeren voor hun wijngaarden en waren samen met een aantal andere jonge wijnmakers de voorlopers van de vernieuwende Rioja ’n Roll-beweging. 2016 was de eerste jaargang dat ze hun wijnen maakten volgens hun terroir en een onderverdeling maakten in ‘premiers crus’ (Finca de los Locos en Paso las Mañas) en ‘grands crus’ (La Condenada en El Escolladero). Ze maken intussen nog steeds een jonge cosechero-wijn en een 'vin de village', de Pies Negros, afkomstig uit het dorp Abalos. Vandaag zijn ze een van de grote namen voor de toekomst in de bekende Rioja-regio.

Varieteiten

Rioja betekent natuurlijk Tempranillo, en dat is ook bij hen het voornaamste druivenras in hun wijngaarden. Ze werken met heel wat vieilles vignes, wat betekent dat er op de hoeken van de perceeltjes, en vaak ook tussen de stokken Tempranillo, vaak aanplant is van andere druivenrassen. Ze vinifiëren deze niet afzonderlijk, maar geloven in hun terroir en in de coupage van hun terroir. Vandaar dat er vaak tot 20% andere druivenrassen gebruikt worden zoals natuurlijk Graciano, die men meer en meer ziet terugkomen in Rioja, maar ook Garnacha en Cagazal, een Rioja-variant van de alombekende Palomino. In wijngaarden die aangeplant zijn net na de phylloxera, rond 1920, vindt men deze laatste vaak terug om de gaatjes te vullen. Palomino was immers een snelle groeier met hoge opbrengsten. En in coupage met Tempranillo geven deze andere druivensoorten een mooie afwisseling en fraîcheur.

Terroir

Artuke werkt hoofdzakelijk in Rioja Alavesa. Deze dorpen hebben meestal een ietsje meer Atlantische invloed dan Rioja Alta. Hun beste wijngaarden liggen in Baños de Ebro, Samaniego en San Vicente de la Sonsierra. Enkele mooie wijngaarden ook in Abalos, net over de grens in Rioja Alta, maar onder de Sierra Cantabria, dus het meest Atlantische stuk van de Rioja Alta.

Abalos : 8 verschillende percelen voor Pies Negros en 1 perceel voor de grand cru El Escolladero. Beide zijn hoofdzakelijk kalk-kleibodems, gelegen tussen 530 en 600 m hoogte.

Samaniego : voor 1er cru Paso Las Mañas, kalk-kleibodem, op een 15% helling van noord naar zuid, tussen 680 en 700 m hoogte.

Baños de Ebro : percelen voor hun basiswijnen en voor 2 crus : Finca de los Locos : zanderige stenige bodems op een noord-zuid helling van 3% tussen 520 en 530 m.

Grand Cru La Condenada : zanderige bodem met zandsteen in de ondergrond op 540 m hoogte.

Vinificatie

Alle percelen worden biologisch bewerkt en voor de meeste percelen worden biodynamische praktijken toegepast. De wijnen van Artuke worden ook wel eens de meest Bourgondische van Rioja genoemd vanwege hun elegante en fijne stijl. Hier wordt geen “power Tempranillo” gemaakt.

Alle druiven worden handmatig geoogst en in kleine mandjes naar de bodega gebracht. Alle druiven passeren de selectietafel. Deze worden ontrist en dan via de zwaartekracht vervoerd naar inox tanks. De gisting vindt plaats met autochtone gisten. Malolactische gisting in grote houten foeders. Daarna een élevage van nog eens 13 tot 16 maanden, afhankelijk van de wijn, in grote houten foeders (tussen 500 en 3500 liter). De 2 grands crus gaan in foeders van 600 liter.

Artuke - Spaanse wijnen
Artuke - Spaanse wijnen
Artuke - Spaanse wijnen
Artuke - Spaanse wijnen
Artuke - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.