Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën







Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties













Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


























Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




































Selecteer één of meerdere druiven
" OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Van deze producent hebben wij momenteel geen wijnen.

Appellaties Capafons-Ossó

Omschrijving Capafons-Ossó

Een familiedomein met diepe wortels in de Priorat.

Geschiedenis Capafons-Ossó

Alweer een domein met veel wijnroots in de familie. Francesc Capafons en Montse Ossó hebben beiden hun wortels in Priorat. Hun overgrootouders maakten reeds wijn op dezelfde wijngaarden waar ze vandaag hun Priorat maken. Francesc is al heel zijn leven actief als kleine wijnboer, maar heeft altijd verschillende hoofdjobs gehad: zo was hij actief met een eetkraampje aan de kust en is hij hoofdverdeler van gas geweest in Falset. Maar toen hij zag wat er wijzigde in het begin van de jaren 90 met de groep rond Costers del Siurana, besloot hij om vanaf dan volop met het familiedomein bezig te zijn. Dat was in 1991.

De familie woonde in Falset, een dorp dat grotendeels onder de DO Montsant valt, maar dat ook wat grondgebied in de DOQ Priorat heeft. Zij hadden zowel wat grond in de Montsant-appellatie als in de Priorat. Het domein – Finca Masía Esplanes - dat ze hebben in de DO Montsant ligt op nauwelijks 300 m van de appellatie Priorat. Els Masos, het domein in Priorat, ligt op wandelafstand maar is een wereld van verschil. Jarenlang hebben Francesc en Montse zich het brood uit de mond gespaard om langzamerhand extra stukjes te kunnen aankopen en te beplanten. Zowel in Montsant als in Priorat hebben ze een bodega moeten bouwen om tegemoet te komen aan de eisen van de respectievelijke appellaties. Je moet al echt van de streek zelf zijn om de twee bodegas te kunnen vinden. Beide zijn schilderachtig gelegen tussen hun wijngaarden.

Vandaag is het de volgende generatie die aan het roer staat: Francesc-Xavier Capafons, die resoluut kiest voor het biologisch bewerken van de wijngaard. Zowel de wijnen van Montsant als van Priorat staan op topniveau. De rode draad doorheen dit kleine familiedomein is het respect voor het landschap, de traditie en het in harmonie leven met het ecosysteem.

Varieteiten

Het domein Masía Esplanes telt 7 ha wijngaard, allemaal aangeplant eind jaren 80 en begin jaren 90. Er zijn de traditionele druivenrassen Carinyena (0,7 ha), Garnatxa (0,7 ha) en Garnatxa blanca (0,7 ha), maar toch zijn het vooral de Franse cépages die hier de hoofdrol spelen: Cabernet Sauvignon (2,1 ha), Merlot (2,1 ha) en Syrah (0,7 ha).

Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt. Alle wijnstokken staan in rijen aangeplant (Royat) met het kruis op 90 cm, wat een goede ventilatie garandeert.

Terroir

Masía Esplanes is gelegen in de vallei van Falset op 300 m van de Priorat-appellatie. De bodem is een mengeling van klei en leisteen (llicorella) die we ook en vooral terugvinden bij de buren in Priorat. Op sommige plaatsen is er door erosie een bodem van zand en granietkorrels. De pH van de bodems is basisch door de hoge kalkconcentratie in de bodem; belangrijk omdat deze kalk het compact maken van de klei verhindert, zodat er een goede drainage is. Door de mengeling met leisteen is er ook voldoende ijzer, wat een perfect evenwicht geeft in de bodem.

De Middellandse Zee ligt op nauwelijks 20 km in rechte lijn. De temperaturen worden echter in grote mate bepaald door de bergmassieven die op deze weg liggen : hierdoor is het warm en droog in de zomer en koud in de winter met weinig neerslag. Er is een groot verschil qua temperaturen, met ’s zomers dagen van 40°C en ’s winters tot -10°C.

Vinificatie

Er worden enkel autochtone gisten gebruikt. De maceratie duurt 30 à 40 dagen. Gedurende de koude winter rusten de wijnen in inox cuves, waarna ze voor élevage gelagerd worden op Franse en Amerikaanse eiken vaten. Daar vindt ook de malolactische gisting plaats. De tijd van de élevage is afhankelijk van de wijn. Na botteling wordt er vaak nog een jaar, of soms zelfs twee jaar gewacht om de wijnen te laten rusten.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.