Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties


































































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen

































































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven








































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Oremus-Vega Sicilia

Toon onze 12 wijnen

Appellaties Oremus-Vega Sicilia

Omschrijving Oremus-Vega Sicilia

Dit is het domein van Tempos Vega Sicilia in de Tokaj, een streek die reeds eeuwenlang geroemd wordt voor de unieke restzoete wijnen. Mede dankzij Oremus is er in deze streek ook een groeiende interesse voor droge witte wijnen op basis van de Furmint-druif.

Geschiedenis Oremus-Vega Sicilia

Het Tokaj-gebied, Tokaj-Hegyalja, ligt op een bergketen in het noordoosten van Hongarije. De stad Tolcsva en de Oremus-wijnmakerijen bevinden zich in het geografische centrum van die regio.

In 2002 erkende het UNESCO Werelderfgoedcomité de uitzonderlijke wijnbereidingsomstandigheden van de Tokaj-regio, het seculiere vermogen om cultuur te bevorderen en de waarde ervan te verhogen, en kende het de status van Werelderfgoed toe.

In 1993, slechts drie jaar na de val van het communisme, richtte de familie Alvarez haar blik op Hongarije en richtten ze Tokaj-Oremus Viñedos y Bodegas op. De activiteiten van het landgoed zijn voornamelijk gevestigd in Tolcsva, waar in 1999 een moderne wijnmakerij werd gebouwd die verbonden is met het doolhof van kelders die dateren uit de 13e eeuw.

De familie Álvarez legde destijds grote nadruk op de respectvolle en gedetailleerde studie van deze wijn om het productieproces en de geschiedenis vast te stellen. Ze streefden ook zoveel mogelijk naar het behoud van de traditie toen ze toezicht hielden op de werken om de nieuwe wijnmakerij te bouwen.

Om het nieuwe project te beheren, dat was gebaseerd op een van de best gelegen en meest iconische wijngaarden van de regio, rekruteerden ze een gedreven en professioneel team met diepgaande kennis van het land en zochten ze naar een ervaren en volwaardige lokale wijnmaker om die aan het hoofd van de groep te plaatsen.

Varieteiten

Furmint: dit is de belangrijkste druif in Tokaj, goed voor ongeveer 70% van de aanplant (deze druif wordt ook verbouwd in Somló). Het is een druif die bijzonder vatbaar is voor edelrot, accumuleert hoge suikerniveaus en behoudt een hoge zuurgraad, zelfs bij hoge suikerniveaus, waardoor furmint uitstekend is voor intens rijke maar goed uitgebalanceerde zoete wijnen. Furmint wordt ook steeds vaker droog gevinifieerd, net zoals in de 'Mandolas' van Tempos Vega Sicilia en is in staat om buitengewone terroirwijnen te produceren met een opmerkelijke minerale ruggengraat en complexiteit.

Hárslevelű: de naam betekent ‘lindeblad’ vanwege de vorm van de bladeren. Deze druif is een beetje lichter, lager in zuren en aromatischer (perziken, appelbloesem, honing) dan Furmint, waardoor ze typisch wordt geblend in zoete Tokaji. Het is laatrijpend druivenras en vatbaar voor botrytis.

Sárga Muskotály: dit is de Muscat Blanc à Petits Grains, de beste van de Muscat-variëteiten met fijne rozenblaadjesaroma’s. Deze druif is toegestaan in Tokaj en wordt vaak gebruikt om een aromatische lift aan de Aszú-wijnen toe te voegen. Deze druif vertegenwoordigt ongeveer 5% van de aanplant in Tokaj.

Zéta: deze druif was vroeger gekend als Oremus, maar de naam werd veranderd om verwarring te vermijden met de wijngaard Oremus. Het is één van de vier druiven voor de Aszú-wijnen, maar wordt niet steeds gebruikt. Er zijn slechts 114 ha aanplant in Hongarije. De druif rijpt vroeger dan Furmint en Hárslevelű, behoudt goed zijn zuren, ook bij hoge suikerconcentraties, en is gevoelig voor botrytis.

Terroir

Hongarije heeft een typisch Midden-Europees klimaat: korte, koude winters en lange, warme zomers en een verlengde rijpingsperiode in de herfst. U vindt hier en elders verwijzingen naar het Pannonische klimaat - de Pannonische vlakte, die zich uitstrekt van de grens met Oostenrijk tot het westen van Roemenië, heeft een invloed op het klimaat en produceert over het algemeen weinig neerslag.

De kwestie van het klimaat is vooral belangrijk met betrekking tot de Tokaj-Hegyalja-regio en de ontwikkeling van nobelrot: een lange en zonnige herfst met koele middagen, mits er voldoende vochtigheid is om het nobelrot te laten ontwikkelen.

De stad Tokaj, de hoofdstad van de regio die de gelijknamige wijnen produceert, ligt aan de oevers van de rivier de Bodrog, aan de voet van de brandgangen van het Zemplén-gebergte, in het noordoosten van Hongarije en vlakbij de grens van de Oekraïne is. De gelijknamige regio, Tokaj, omvat in totaal 5000 hectare wijngaard en 27 gemeenten. Het gebied is driehoekig van vorm en wordt begrensd door Abaújszántó in het westen, Tokaj in het zuiden en Satoraljaújheley in het oosten.

De bodem die men hier vindt is van vulkanische oorsprong, met grind en löss. De wijngaarden liggen tussen 50 en 200 m hoogte op de flanken met meestal een zuidelijke oriëntatie.

Vinificatie

Afhankelijk van de wijnstijl die wordt geproduceerd, worden de druiven geplukt. Voor Mandolas en Petracs plukt men druiven die niet door botrytis aangetast werden. Voor de Late Harvest, Aszú-wijnen en Eszencia selecteert men manueel de botrytisdruiven. Gedurende meerdere weken maakt men de selectie, enkel door het plukken van botrytisdruiven.

De vinificatie gebeurt voor Mandolas en Petracs in Franse en Hongaarse eik. Daarna volgt een rijping in de traditionele 'gönc' eiken vaten van 136 liter met bâtonnage.

De Late Harvest is een moderne interpretatie van Tokaj. Tijdens de oogst worden meerdere keren per dag druiventrossen geplukt, maar enkel trossen met minimaal 50% botrytisdruiven worden geperst, waardoor het edelrot een hoofdrol krijgt. Late Harvest is een interessante versnippering van verschillende druivensoorten die een uitzonderlijk evenwichtige wijn opleveren. De vinificatie vindt plaats in nieuwe Hongaarse eikenhouten vaten (136 liter "gönc" en 220 liter "szerednye") gedurende 30 dagen en stopt op natuurlijke wijze wanneer het alcoholpeil 12% bereikt. Vervolgens rijpt de wijn in Hongaarse eiken vaten gedurende 6 maanden en op fles voor een rijpingsperiode van 15 maanden.

Voor de Aszú-wijnen volgt men de eeuwenoude tradities. De wijnen worden gemaakt door Tokaj-meester Andras Backsos, vertrekkend van de traditionele druivenrassen Furmint (kruidig), Hárslevelü (floraal), Zéta (honingachtig) en Muskat (fruitig). De productie van de Aszú is een minutieus proces dat veel geduld vergt en een enorme knowhow. Hij kan enkel gemaakt worden in grote wijnjaren, wanneer de natuur voor regen zorgt op het einde van de zomer, en voor zon en wind in het begin van de herfst, condities die essentieel zijn voor de productie van druiven die aangetast worden door edelrot (Botrytis cinerea).

Reeds honderden jaren wordt exact dezelfde methode toegepast voor het maken van deze wijn. Aan de most van een droog gevinifieerde witte wijn met liefst strakke zuren op basis van Furmint worden 3, 5 of 6 manden van 23 kilogram (‘puttonyos’ in het Hongaars) toegevoegd met daarin de met edelrot aangetaste Aszú-druiven. Deze Aszú-druiven macereren samen met de most 24 tot 48 uur en worden vervolgens geperst. De gisting van de Aszú-most is een traag proces dat soms tot 2 maanden kan duren. De most wordt in eiken vaten gedaan, in een beschermde omgeving, en er wordt gewacht tot de gisting vanzelf stopt.

De Aszú-wijnen worden in barriques van 136 liter (‘gönc’) en 220 liter (‘szerednye’) opgevoed. Voor de fabricatie van de vaten wordt het eikenhout gebruikt van bomen die aan de rand van het Tokaj-gebied staan. De rijping van de Aszú vindt plaats in ondergrondse kelders die uitgehouwen werden in het vulkanisch gesteente. De wijn krijgt er een rijping van 2 tot 3 jaar, aan een constante vochtigheidsgraad en temperatuur. Nadat de Oremus Aszú gebotteld is, krijgt hij nog een rijping van 1 jaar op fles, waarna hij voor decennia verder kan ontwikkelen.

Eszencia is de meest rijke en meest zeldzame van alle Hongaarse Tokaj-wijnen. Hij wordt alleen gemaakt in uitzonderlijke wijnjaren, wanneer de oogst van de met edelrot aangetaste druiven zeer hoog is. Het is de natuurlijke essentie van edelrotte druiven waaruit druppel per druppel het sap sijpelt, dat nadien getransformeerd wordt in de Oremus Eszencia: een legendarische wijn.

Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen
Oremus-Vega Sicilia - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.