Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties




























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Oremus-Vega Sicilia

Omschrijving Oremus-Vega Sicilia

Dit is het domein van Tempos Vega Sicilia in de Tokaj, een streek die reeds eeuwenlang geroemd wordt voor de unieke wijnen.

Geschiedenis Oremus-Vega Sicilia

Het Tokaj-gebied, Tokaj-Hegyalja, ligt op een bergketen in het noordoosten van Hongarije. De stad Tolcsva en de Oremus-wijnmakerijen bevinden zich in het geografische centrum van die regio.

In 2002 erkende het UNESCO Werelderfgoedcomité de uitzonderlijke wijnbereidingsomstandigheden van de Tokaj-regio, het seculiere vermogen om cultuur te bevorderen en de waarde ervan, en kende het de status van Werelderfgoed toe.

In 1993, slechts drie jaar na de val van het communisme, richtte de familie Alvarez haar blik op Hongarije en richtte Tokaj-Oremus Viñedos y Bodegas op. De activiteiten van het landgoed zijn voornamelijk gevestigd in Tolcsva, waar in 1999 een moderne wijnmakerij werd gebouwd en verbonden is met het doolhof van kelders dat er sinds de 13e eeuw is gevonden.

De familie Álvarez legde grote nadruk op de respectvolle en gedetailleerde studie van deze wijn om het productieproces en de geschiedenis vast te stellen. Het streefde ook zoveel mogelijk naar het behoud van de traditie toen het toezicht hield op de werken om de nieuwe wijnmakerij te bouwen.

Om het nieuwe project te beheren, dat was gebaseerd op een van de best gelegen en meest iconische wijngaarden van de regio, rekruteerde het een gedreven professioneel team met diepgaande kennis van het land en zocht het naar een ervaren en volwaardige tijd lokale wijnmaker om het aan het hoofd van die groep te plaatsen.

Varieteiten

Furmint: Dit is de belangrijkste druif in de Tokaj, goed voor ongeveer 70% van de aanplant (het wordt ook verbouwd in Somló). Het is bijzonder vatbaar voor edelrot, accumuleert hoge suikerniveaus en behoudt een hoge zuurgraad, zelfs bij hoge suikerniveaus, waardoor het goed is voor intens rijke maar goed uitgebalanceerde zoete wijnen. Furmint wordt ook steeds vaker droog gevinifieerd, net zoals de 'Mandolas' van Tempos Vega Sicilia en is in staat buitengewone terroirwijnen te produceren met een opmerkelijke minerale ruggengraat en complexiteit.

Hárslevelű: De naam betekent ‘lindeblad’ vanwege de vorm van de bladeren. De druif is een beetje lichter, lager in zuur en aromatischer (perziken, appelbloesem, honing) dan Furmint, waarmee het typisch wordt geblend in zoete Tokaji. Het is laat rijpend en vatbaar voor botrytis.

Sárga Muskotály: Dit is de Muscat Blanc à Petits Grains, de beste van de Muscat-variëteiten met fijne rozenblaadjesaromaten. Het is toegestaan in Tokaj en wordt vaak gebruikt om aromatische lift aan de Aszú-wijnen toe te voegen. Het vertegenwoordigt ongeveer 5% van de aanplant in Tokaj.

Zéta: Deze druif was vroeger gekend als 'Oremus', maar de naam werd veranderd om verwarring te vermijden met de wijngaard Oremus. Het is één van de vier druiven voor de Aszú-wijnen, maar wordt niet steeds gebruikt. Er zijn slechts 114ha aanplant in Hongarije. De druif rijpt vroeger als Furmint en Hárslevelű, behoudt zijn zuren goed, ook bij hoge suikerconcentratie en is gevoelig voor botrytis.

Terroir

Hongarije heeft een typisch Midden-Europees klimaat: korte, koude winters en lange, warme zomers en een verlengde rijpingsperiode in de herfst. U vindt hier en elders verwijzingen naar het Pannonische klimaat - de Pannonische vlakte, die zich uitstrekt van de grens met Oostenrijk tot het westen van Roemenië, heeft een invloed op het klimaat en produceert over het algemeen weinig neerslag.

De kwestie van het klimaat is vooral belangrijk met betrekking tot de Tokaj-Hegyalja-regio en de ontwikkeling van nobele rot: lange zonnige herfst met koele middagen, mits er voldoende vochtigheid is om de nobele rot te laten ontwikkelen.

De stad Tokaj, de hoofdstad van de regio die de gelijknamige wijnen produceert, ligt aan de oevers van de rivier de Bodrog, aan de voet van de brandgangen van het Zemplén-gebergte, in het noordoosten van Hongarije, vlakbij de grens van wat tegenwoordig de Onafhankelijke Republiek Oekraïne is. De gelijknamige regio, Tokaj, omvat in totaal 5.000 hectare wijngaard en omvat 27 gemeenten. Het is driehoekig van vorm en wordt begrensd door Abaújszántó in het westen, Tokaj in het zuiden en Satoraljaújheley in het oosten.

De bodem die men hier vindt is van vulkanische oorsprong, met grind en löss.

Vinificatie

Afhankelijk van de stijl wijn die men produceert zal men de druiven plukken. Voor Mandolas en Petracs plukt men druiven die niet door botrytis aangetast werden. Voor de Late Harvest, Aszú-wijnen en Eszencia selecteert men manueel de botrytisdruiven. Gedurende meerdere weken maakt men de selectie, om enkel botrytis druiven te plukken.

De vinificatie gebeurt voor Mandolas en Petracs in Franse en Hongaarse eik. Daarna volgt een rijping in de traditionele 'gönc' eiken vaten van 136L met battonage.

De Late Harvest is een moderne interpretatie van Tokaj. Bij de oogst worden trossen meerdere keren per dag geplukt, maar enkel trossen met minimaal 50% botrytis-druiven, worden later geperst, waardoor de nobele rot een hoofdrol krijgt. Late Harvest is interessant versnippering van verschillende druivensoorten die een uitzonderlijk evenwichtige wijn opleveren. De vinificatie vindt plaats in nieuwe Hongaarse eikenhouten vaten (136 liter "Gönc" en 220 liter "Szerednye") gedurende 30 dagen en stopt op natuurlijke wijze wanneer het alcoholpeil 12% bereikt. Vervolgens rijpt de wijn in de Hongaarse eiken vaten gedurende zes maanden en op fles voor een rijpingsperiode van 15 maanden.

Voor de Aszú-wijnen volgt men de eeuwenoude tradities. De wijnen worden gemaakt door Tokaj-meester Andras Backsos, vertrekkend van de traditionele druivenrassen furmint (kruidig), hárslevelü (floraal), zéta (honingachtig) en muskat (fruitig). De productie van de Aszú is een minutieus proces dat veel geduld vergt en een enorme knowhow. Hij kan enkel gemaakt worden in grote wijnjaren, wanneer de natuur voor regen zorgt op het einde van de zomer, en voor zon en wind in het begin van de herfst, condities die essentieel zijn voor de productie van druiven die aangetast worden door edelrot (Botrytis cinerea).

Reeds honderden jaren wordt exact dezelfde methode toegepast voor het maken van deze wijn. Aan de most van de furmint worden 3, 5 of 6 manden van 23 kilogram (‘puttony’ in het Hongaars) toegevoegd met daarin de met edelrot aangetaste aszú-druiven. Deze aszú-druiven macereren samen met de most 24 tot 48 uur en worden vervolgens geperst. De gisting van de aszú-most is een traag proces dat soms tot 2 maanden kan duren. De most wordt in eiken vaten gedaan, in een beschermde omgeving, en er wordt gewacht tot de gisting vanzelf stopt.

De aszú-wijnen worden in barriques van 136 liter (‘gönc’) en 220 liter (‘szerednye’) opgevoed. Voor de fabricatie van de vaten wordt het eikenhout gebruikt van bomen die aan de rand van het Tokaj-gebied staan. De rijping van de Aszú vindt plaats in ondergrondse kelders die uitgehouwen werden in het vulkanisch gesteente. De wijn krijgt er een rijping van 2 tot 3 jaar, aan een constante vochtigheidsgraad en temperatuur. Nadat de Oremus Aszú gebotteld is, krijgt hij nog een rijping van 1 jaar op fles, waarna hij voor decennia verder kan ontwikkelen.

Eszencia is de meest rijke en meest zeldzame van alle Hongaarse Tokaj-wijnen. Hij wordt alleen gemaakt in uitzonderlijke wijnjaren, wanneer de oogst van de met edelrot aangetaste druiven zeer hoog is. Het is de natuurlijke essentie van edelrotte druiven waaruit druppel per druppel het sap sijpelt, dat nadien getransformeerd wordt in de Oremus Eszencia: een legendarische wijn.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.