Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties

































































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






























































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven






































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Verónica Ortega

Toon onze 1 wijnen

Appellaties Verónica Ortega

Omschrijving Verónica Ortega

Verónica Ortega is opgegroeid in Cádiz (Andalucía). Na haar studies trok ze de wereld rond en werkte bij heel wat grote namen in de wijnwereld. Ze is een fiere pupil van Raúl Pérez en werd verliefd op de Mencía. Sinds 2012 heeft ze haar eigen kleine domein, eveneens in Valtuille de Abajo.

Geschiedenis Verónica Ortega

Verónica groeide op in Cádiz. Haar vader was zelfs een bekende stierenvechter (vandaar haar logo : een degen in een wijnton). Na haar studies, trok ze de wereld rond waarbij ze een indrukwekkende cv verzamelde : in Spanje in Priorat bij Clos Erasmus en Alvaro Palacios, in de Bourgogne bij Comte Armand en Domaine de la Romanée-Conti, in de Rhóne bij Combier, in Nieuw-Zeeland bij Burn Cottage, in de Douro bij Niepoort en tenslotte haar eindstation : bij Raúl Pérez in Bierzo. Wij leerden haar kennen toen ze nog met Raúl samenwerkte. Sinds 2012 heeft ze haar eigen kleine domein, eveneens in Valtuille de Abajo. Haar eerste wijn was een 2010 die ze maakte toen ze zelfs nog in Frankrijk aan het werk was. Van in het begin waren haar wijnen cult, maar jammer genoeg ook in heel kleine hoeveelheden. Intussen heeft ze een 5-tal ha, verspreid over de verschillende terroirs van Bierzo. Ze maakt hoofdzakelijk rode wijnen, maar ook een zeer beperkt aantal witte wijnen.

Varieteiten

Hoofdzaak is natuurlijk de Mencía. Voor haar, een cépage die haar erg doet denken aan Pinot Noir op bepaalde terroirs, en soms aan Syrah uit de Noordelijke Rhône. Net wat wij ook dachten...

Ze houdt vooral van de belangrijke eigenschap van de Mencía om verschillende terroirs tot expressie te brengen, net zoals bij Pinot Noir. Het oogsttijdstip is cruciaal voor haar : je hebt maar een paar dagen om te plukken én evenwichtige wijnen te maken, er is immers in principe niet veel aciditeit of structuur in Mencía-wijnen. Als je te vroeg plukt, krijg je rustieke wijnen, als je te laat bent, krijg je "vermoeid" fruit.

Voor haar witte wijnen gebruikt ze Godello, die ook bekend is van de Valdeorras-appellatie. In haar rode wijnen gebruikt ze vooral "fieldblends", waarbij vaak een klein percentage witte druivensoorten zoals Godello en Doña Blanca gemengd worden met Mencía. De wijnen worden zo evenwichtiger.

Terroir

Verónica heeft een voorkeur voor de arme zanderige terroirs van Valtuille, waar de meerderheid van haar percelen gelegen is. Ze heeft echter nog andere, bijzondere terroirs voor deze regio :

In San Juan de la Mata heeft ze op 650 m hoogte een wijngaard met 100% kalksteen; hier maakt ze haar witte wijn "Cal".

In Cobrana (tegen Bembibre) maakt ze haar wijn met dezelfde naam van 8 verschillende percelen om 700 m hoogte. Het terroir is hier blauwe schist met klei die de aciditeit in de druiven houdt, heel andere leisteen dan deze van bvb Corullón.

Vinificatie

Voor de Quite, haar basiswijn die ongeveer de helft van haar productie uitmaakt (totale productie ongeveer 40.000 flessen), wordt er ontritst en gebeurt de maceratie en gisting op cuve inox. Korte maceratie, waarna 80% een élevage krijgt op grote fouders en barriques en de rest op amforae van 800 liter.

De andere wijnen worden telkens met hele trossen vergist in grote open fouders van 5000 liter, waarna er meestal een élevage volgt op fouder + amforae. Er wordt met zo weinig mogelijk extractie gespeeld zodat de wijnen hun fraîcheur behouden. Zowel voor wit als rood wordt er bijna geen sulfiet toegevoegd (wijnen hebben een lage ph).

In het algemeen werkt ze dus vrij natuurlijk en gebruikt in een aantal wijngaarden ook biodynamische technieken.

Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen
Verónica Ortega - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.