Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties
























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen
















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven


































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Mas d'en Gil

Omschrijving Mas d'en Gil

Een van de grootste domeinen van Priorat, en ook een van de beste.

Geschiedenis Mas d'en Gil

Pere Rovira is de pater familias van dit schitterende domein. Van jongs af aan werd hij aangetrokken door de wijnwereld. Hij reisde heel Spanje rond op zoek naar goede wijnen en werd met de jaren een van Spanjes grootste bulktraders. Hij was ook actief in de Penedès met cava, maar uiteindelijk werd hij nog het meeste aangetrokken door alles wat er gebeurd was in de Priorat begin jaren 90. Toen het mooie Masía Barril te koop kwam in 1998, aarzelde hij dan ook geen moment en kocht het voor zijn familie. Masía Barril was genoemd naar de familie die het domein in eigendom had sinds 1931 en die uit Madrid afkomstig was. Zij waren een van de weinige domeinen die wijnen bottelden in deze regio. Voorheen heette het echter Mas d’en Gil; er bestaan immers geschriften waaruit blijkt dat er reeds in de 19e eeuw wijn werd gemaakt en eigendom was van de familie van de beroemde schilder en dramaturg Santiago Rusiñol, een van de grondleggers van het Catalaanse modernisme. De familie Rovira besloot om het zijn oorspronkelijke naam terug te geven. In nauwelijks een paar maanden tijd werd heel het domein gemoderniseerd, en vooral de oude wijnstokken terug gerecupereerd. In 2000 kocht hij ook de 40 ha van Finca el Sas, ernaast gelegen. Zo werd het domein een van de grootste en mooiste van de Priorat met 125 ha.

Er werden van in het begin twee rode topwijnen gemaakt en één witte wijn. Van in het begin vond men hierin de typische stijl terug van het dorp waar de wijngaard gelegen is: Bellmunt del Priorat, een oud loodmijndorp, het meest zuidelijk en laagst gelegen van de hele Priorat. Daarnaast was er ook een schatkamer van oude olijfbomen Arbequina - en gelukkig voor ons maken ze daarmee hun heerlijke olijfolie. Met het bottelen van de oude wijnazijn hebben ze een derde prachtig product. Vandaag is er ook nog een tweede witte wijn én de absolute topwijn, tot nog toe enkel gemaakt in 1998 en 2004: Gran Buig. Sinds het begin probeerden ze ook een rode zoete wijn te maken. Het resultaat, na jarenlange proefvinificaties en testen, was de Nus in 2007.

De twee dochters Rovira, Marta en Pilar, vormen het perfecte team dat dit schitterende domein leidt. Ze zijn trots op hun traditie en nalatenschap en papa Pere kan alleen maar gelukkig en trots zijn dat zijn levenswerk in zeer goede handen is.

Varieteiten

Het grote domein telt in totaal 45 ha wijngaard en heeft zonder twijfel de grootste aaneengesloten wijngaard vieilles vignes in Priorat. De oudste wijnstokken zijn Garnatxa país (18 ha), Garnatxa peluda (9 ha) en Carinyena (7 ha) in rood; in wit zijn dat Garnatxa blanca (3 ha) en Macabeu (2 ha). Garnatxa peluda is een bijna verdwenen variant van de Garnatxa, waarbij de onderkant van de bladeren licht behaard is.

Verder werden er begin en eind jaren 90 andere variëteiten aangeplant zoals Cabernet Sauvignon (4 ha), Syrah (1 ha) en Viognier (0,5 ha).

Al de wijnstokken worden biologisch bewerkt (gecertificeerd) en de oudste wijnstokken worden biodynamisch bewerkt.

Terroir

Mas d’en Gil is onderverdeeld in 4 valleien en door zijn grootte en reliëf zijn de bodems vrij verschillend.

El Sas: de koudste vallei van het domein met leisteen-granietbodems. De oriëntatie van de percelen is oost en noordoost.

La Coma: deze vallei van 5 opeenvolgende heuvels zijn een prachtig voorbeeld van terrasbouw, met tegenover elkaar de wijngaarden die oost en de andere die west georiënteerd zijn. Op het hoogste gedeelte van de vallei ligt de wijngaard van Coma Alta, met veel llicorella en leisteen-granietbodems. Het perceel van de Coma Vella in deze vallei is roder gekleurd door de geërodeerde llicorella. De Garnatxa blanca groeit op het laagst gelegen deel van deze vallei, La Feixa genoemd, waar we zwarte leisteen en kleibodems vinden.

La Plana del Mas en Lo Griño: dit is de zone rond de Masía, volledig beplant met olijfbomen en oude Garnatxa blanca. Leisteen-granietbodems en oriëntatie naar de 4 windstreken.

L’Esmoler: de 4e vallei heeft het meest verschillende terroir van de 4 valleien : Lo Corralot, noord georiënteerd, beplant met vieilles vignes Macabeu, met een bodem van zwarte leisteen, keien en fijne kwarts. Terres Blanques, oost georiënteerd met een kalk-kleibodem en veel keien.

Historisch waren bijna alle wijngaarden oost georiënteerd. Garnatxa, waarvoor men probeerde lange zonne-expositie te vermijden, werd nooit zuidelijk georiënteerd aangeplant. Cariñena werd aangeplant op de warmste hellingen.

Het domein zelf ligt iets meer dan 50 m boven het dorp Bellmunt del Priorat en daardoor een van de meest beluchte zones van Priorat. De garbí, of de vochtige wind van over de zee, heeft hier vrij spel vanaf 15.00 uur en zorgt ervoor dat de rijping van de druiven evenwichtig verloopt.

Vinificatie

De 36 percelen worden in de mate van het mogelijke apart gevinifieerd. Deze 36 wijnen worden vervolgens in de winter geproefd, waarna bepaald wordt welke rode wijn Coma Vella en welke Clos Fontà wordt. Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt. Coma Vella wordt meestal gemaakt van dezelfde 18 percelen, waarbij ongeveer 20% vieilles vignes wordt gebruikt. Daarna krijgt hij een élevage van 12 maanden op Franse eiken vaten, waarvan 10 à 20% nieuw. Clos Fontà wordt gemaakt van de 8 beste wijngaarden, steeds vieilles vignes. Deze wijn krijgt een gedeeltelijke rijping op eiken vaten van 225 l, maar gaat geleidelijk over naar houten foeders van 1500 l.

Voor de witte wijnen wordt in de Coma Alta een deel van de oude Garnatxa blanca gebruikt en de jonge stokken Viognier. Slechts 20% hiervan krijgt een élevage op barrique. Coma Blanca wordt gemaakt van telkens twee oude percelen Macabeu en Garnatxa blanca (60 jaar oud). Hier wordt pas geoogst op het meest rijpe punt, maar wel wanneer de druiven nog kerngezond zijn en nog niet gepasserilleerd (ingedroogd). 80% wordt opgevoed op houten foeders van 500 l, de rest op eiken vaten van 225 l.

De zoete rode wijn Nus is het resultaat van 9 jaar experimenteren. Een complex gegeven waarbij een combinatie wordt gemaakt van vin doux naturel, mistela, vin de paille en passerillage op de wijnstok. De élevage duurt ongeveer 18 maanden op eiken vaten van verschillende grootte.

Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen
Mas d'en Gil - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.