Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties






















































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen














































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven
































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Celler del Roure

Toon onze 20 wijnen

Appellaties Celler del Roure

Omschrijving Celler del Roure

Celler del Roure is zonder meer de pionier en topwijnmaker van de appellatie Valencia. Voorheen vooral bekend voor bulkwijnen, heeft deze regio zich onder zijn invloed opgewerkt tot een van Spanjes meest interessante regio's, met recuperatie van vergeten druivensoorten, zoals Mando in het rood en Verdil in het wit. Maar vooral het gebruik van amfora's is door hem terug op de wijnkaart gezet.

Geschiedenis Celler del Roure

Pablo Calatayud is voor één keer een uitzondering op de meeste ontstaansverhalen van een wijndomein. Zijn roots of familie liggen namelijk niet in de wijnbouw. Pablo is dan ook een volledige nieuweling in het vak, maar misschien was dit geen slechte zaak in een regio als Valencia waar dringend de historische ballast van lage kwaliteit en hoge productie moest overboord gegooid worden. Hij heeft dan ook het geluk gehad om met een propere lei te kunnen starten en dat is een groot voordeel in een regio die voornamelijk gedomineerd wordt door massale opbrengsten voor goedkope bulkwijnen. Zijn familie zit in de plaatselijke meubelindustrie, maar hebben zich volledig achter het ambitieuze project van Pablo geschaard. Sinds een paar jaar is trouwens ook zijn echtgenote Sandra betrokken. Dit gebied, Clariano genoemd, ligt in het bergachtige binnenland van Valencia en heeft enorm veel potentieel.

Het verhaal van Pablo begint in 1995-1996, als hij na zijn studies van agronoom-ingenieur en oenoloog beslist om met de hulp van zijn vader en broer mooi en hoog gelegen gronden aan te kopen om wijnstokken aan te planten. Ze kiezen hierbij zowel voor de klassieke Franse cépages als voor het recupereren van oude cépages die vroeger een rol van betekenis hadden in de regio, maar vandaag bijna volledig verdwenen zijn.

In 2000 maakt hij zijn eerste Alcusses, genoemd naar de Iberische nederzetting uit de 4e eeuw voor Christus en die op wandelafstand van het domein ligt. Op het etiket laat hij zelfs de tekst zien die gevonden is op een loden plaatje (en waarvan een afbeelding zit bij elke doos Les Alcusses) in een paleo-hispanisch semi-syllabisch geschrift. Pablo verwijst dus maar al te graag naar de grote culturele historische traditie van deze mooie streek.

Zijn ambitie heeft de hele streek een boost gegeven; meerdere andere wijndomeinen zijn hem gevolgd en maken eveneens goede wijnen met respect voor hun terroir en traditie. De belangrijkste beslissing was de aankoop van een oude bodega, een beetje verder op de bergflank. Ze vonden hier immers een ware onderaardse schatkamer met bijna 100 amfora’s in een nog bijna perfecte conditie. Uniek in de wereld ! De amfora’s zijn zomaar eventjes 500 jaar oud ! Pablo doet op dit moment tests met zowel witte als rode wijn, en de voorlopige resultaten laten het beste hopen voor de toekomst. Deze is trouwens verzekerd want op 8 maart 2011 werd zijn eerste dochter Carla geboren.

Varieteiten

Pablo heeft een potpourri aan variëteiten, maar intussen, na meer dan 15 jaar werk in de wijngaard en in de bodega, weet hij welke cépages hij wil gebruiken en welke niet interessant zijn. De vroegere Tempranillo bevoorbeeld heeft hij allemaal gestekt met Monastrell omdat deze regio totaal niet geschikt is voor deze eerste druivensoort.

In totaal heeft Pablo vandaag 66 ha wijngaard, zowel oude als jonge wijnstokken, waaronder 14,5 ha Merlot, 12,5 ha Monastrell, 12 ha Cabernet Sauvignon, 7 ha Tintorera, 6,5 ha Petit Verdot, 6,5 ha Syrah, 4 ha Mandó en 2,5 ha Chardonnay. Verder koopt hij voor zijn witte wijn druiven van oude wijnstokken Macabeu, Malvasía, Pedro Ximenez en Verdil.

De variëteiten waar hij zich op focust in rood zijn de Mandó, een bijna uitgestorven variëteit, zeer delicaat en zeer gevoelig voor houtlagering, met weinig rendement. De Monastrell is de tweede variëteit die in deze regio een grote rol speelt. Meer naar het zuiden zitten we volledig in het land van de Monastrell of de Mourvèdre, een zeer mediterraan druivenras met veel karakter. Ook de typische Tintorera, de enige druif voor rode wijn met gekleurd vruchtvlees, begint een steeds grotere rol te spelen.

De andere cépages geven structuur (Cabernet Sauvignon), body (Petit Verdot), ronde sappige tannines (Merlot) of meer karakter (Syrah) aan zijn wijnen. Deze laatste cépages zijn intussen bijna allemaal ouder dan 15 jaar.

Pablo bewerkt al zijn wijngaarden volgens biologische methodes. Het domein werkt bovendien mee aan verschillende universitaire studies omtrent waterstress van de wijnstok, canopy management, leidsystemen voor de wijnstokken etc.

Terroir

De wijngaarden liggen verspreid over vier fincas aan de noordkant van de Serra Grossa (l’Ombria) en in de vallei van Alforins-Alcusses. De gemiddelde hoogte is 550 m. De meeste bodems zijn zeer arm aan organisch materiaal, zanderige bodems en klei-kalk bodems.

Het klimaat is een echt overgangsklimaat. We spreken over de 'pre-meseta' die de hoogvlakte van Castilla La Mancha verbindt met de lagere delen van de verschillende valleien van Costera (Vall d’Albaida en Rio Cànyoles). De bergmassieven leiden de droge continentale winden (poniente) in goede banen, terwijl de vochtige winden hoofdzakelijk van over zee komen (levante) met een gemiddelde pluviometrie rond de 600 liter.

Vinificatie

Manuele oogst. Maceratie en fermentatie in inox cuves. Hierna worden de verschillend gevinifieerde percelen geklasseerd. Deze voor de topwijn Maduresa krijgen hun malolactische gisting op eiken vaten, terwijl de andere dat doen op inox cuves.

Voor de élevage worden eiken vaten van 225, 300 en 500 liter gebruikt die om de 3 à 4 jaar worden vernieuwd.

Voor de toekomst zijn de ondergrondse tinajas of amfora’s uit de oude bodega zeer belangrijk. Pablo ziet nu al dat bijvoorbeeld Mandó veel betere resultaten geeft op amfora's dan wel op eiken vaten. Van de nieuwe witte wijn Cullerot kreeg reeds 60% zijn gisting op amfora's en 40% op inox cuves. Daarna kreeg hij een élevage van 5 maanden op amfora’s van 800 en 3000 liter.

Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen
Celler del Roure - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.