Omschrijving Remírez de Ganuza
Grote wijnen worden in de wijngaard gemaakt - ook in Rioja. Fernando Remirez de Ganuza is een man met open vizier, gek van zijn wijnstokken die hij enorm observeert. Hij maakt een punt van een detail waar collega wijnbouwers aan voorbij gaan. Daarin maakt hij het grote verschil en dat merk je als je zijn wijnen na 20 jaar in het glas krijgt!
Geschiedenis Remírez de Ganuza
Dit domein werd gesticht in 1989 door Fernando Remírez de Ganuza, die er ook zijn naam aan gaf. Van in het begin waren innovatie en perfectie de sleutelwoorden. Fernando, oorspronkelijk afkomstig van Navarra, was gedurende 20 jaar makelaar van wijngaarden, wat leidde tot een perfecte kennis van al de wijngaarden en dan vooral van de vieilles vignes. Tijdens deze jaren rijpte het plan om een van de beste wijnen te maken van Spanje, met de beste wijngaarden die hij kon vinden in Rioja.
Zijn idee, nu bijna gemeengoed maar toen revolutionair, was om een doorgedreven selectie uit te voeren van de druiven en vervolgens zo weinig mogelijk te manipuleren tijdens de vinificatie. Hij wilde van in het begin de wijn maken in de wijngaard, waar het de gewoonte was in Rioja om de druiven aangeleverd te krijgen van de viticulteur en er dan iets mee te maken. Hij wilde heel het proces van begin tot einde controleren om zo jaar na jaar te leren en te verbeteren.
Hoewel zijn wijnen modern zijn, zijn ze toch gemaakt met veel respect voor de traditie. De bodega zelf is daar een toonbeeld van : gevestigd in het centrum van het kleine dorp Samaniego, net in Rioja Alavesa, aan de voet van het kerkje Nuestra Señora de la Asunción uit de 17e eeuw. Het lijkt een historisch gebouw als alle andere, doch het kloppend hart van de bodega bevindt zich ondergronds. Hij bouwde er niet alleen de bodega, maar besloot ook om er met zijn familie te wonen.
Doorheen de jaren heeft Fernando zowel in de wijngaard als in de vinificatie een aantal eigen theorieën in de praktijk gebracht die in vele gevallen revolutionair bleken te zijn. De resultaten in zijn wijnen zijn eveneens spectaculair, maar vereisen aandacht van de proever. Dit zijn wijnen met heel veel persoonlijkheid. Intussen heeft hij een vennoot in de persoon van José Ramon Urtasun, net zoals Fernando, bezeten van topwijnen !
Varieteiten
In totaal beschikt het domein over 64 ha wijngaard met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. 90% daarvan is Tempranillo. De andere 10% wordt verdeeld over Graciano, Garnacha en de witte cépages Viura en Malvasía. De wijngaarden zijn verspreid over verschillende dorpjes van Rioja Alavesa: Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego.
De wijngaarden zijn 'en gobelet' maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.
Terroir
Zoals op bijna alle plaatsen in Rioja Alavesa is ook hier de ondergrond een klei-kalkbodem. Afhankelijk van het reliëf heeft Fernando oriëntaties naar de vier windstreken. De rijen zijn steeds noord-zuid geplant.
Het klimaat is een mengeling van continentale, mediterrane en Atlantische invloeden.
Vinificatie
Al de druiven worden manueel geoogst. De druiven worden dan 24 uur in een koelkamer gehouden alvorens de dubbele selectie begint: eerst een selectie van de druiven en vervolgens het middendoor knippen van elke tros, waarbij het bovenste deel van de tros, de schouders, bestemd zijn voor de Reserva-wijnen (Fincas de Ganuza, Remirez de Ganuza en Trasnocho) en het onderste deel, de punten, voor de jonge wijn. Vervolgens pre-fermentaire maceraties aan 5°C gedurende 72 uur alvorens de gisting te starten (ongeveer 12 dagen).
De Trasnocho is een unieke wijn die gemaakt wordt d.m.v. een unieke methode. Ze werken hier enkel met wat ze noemen de 'vino yema'. Deze wordt verkregen door na de fermentatie en wanneer de druiven nog in de cuves zitten, een zak in de vorm van de cuve en gevuld met lauw water langzaam in de cuve te laten zakken langs boven. Op die manier is er een gelijklopende zachte druk en komt het beste van de wijn vrij.
Al de wijnen voltooien hun malolactische gisting op de barrique. De élevage vindt plaats op nieuwe eiken vaten en 2e jaars vaten. 80% Franse en 20% Amerikaanse eik.