Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën







Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties













Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


























Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven



































Selecteer één of meerdere druiven
" OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Abel Mendoza

Toon onze 10 wijnen

Appellaties Abel Mendoza

Omschrijving Abel Mendoza

Dit is een van de kleinste wijndomeinen in Rioja. Abel als man van de wijngaarden en Maite, zijn echtgenote, als oenologe. Een topcombinatie, want dit is een van de verborgen pareltjes van Rioja. Abel is een no-nonsense man voor wie enkel het beste goed genoeg is. Zowel in wit als in rood super. Ze zijn gevestigd in het laatste dorp van Rioja Alta, op de grens met Alava: San Vicente de la Sonsierra.

Geschiedenis Abel Mendoza

Abel is afkomstig uit een typische wijnbouwersfamilie in Rioja; ze maakten 'vino de cosechero', vaak macération carbonique-wijnen die binnen het jaar moesten gedronken worden en in bulk verkocht werden. In 1988, hij is dan 19 jaar, beslist hij om zelf zijn wijnen te bottelen. Hij is gepassioneerd door zijn wijngaarden en wil de zaken anders aanpakken dan in de wijngaarden die hij rond zich ziet. In 1994 beslist hij om betere wijnen te maken; het is een topjaar en hij wil verder gaan dan enkel een jonge wijn maken met de superdruiven die hij op zijn wijnstokken ziet. Hij koopt nieuwe Franse eiken vaten en zijn familie verklaart hem voor gek. Niettemin weet hij zeer goed wat hij wil. Met de hulp van zijn vrouw Maite, oenologe, weet hij in een mum van tijd een stevige kwaliteitsreputatie op te bouwen. Het domein is klein (nauwelijks 20 ha), maar maakt enkel topwijnen, zowel in wit als in rood. Ze zijn gevestigd in San Vicente de la Sonsierra, net op de grens tussen Rioja Alta en Rioja Alavesa, een uitstekende regio om topwijnen te maken. Ook Vega Sicilia bouwt in deze regio zijn Rioja-project uit.

Abel zoekt vooral naar lage rendementen en een uiterste zorg voor de wijngaard. Hij houdt zich niet bezig met reserva’s of gran reserva’s, vaak ook omdat hij te weinig flessen maakt volgens de Consejo Regulador van Rioja en dus 'geen constante kwaliteit kan garanderen'. Nu, wij malen er niet om – wij weten dat Abel en Maite in hun kleine bodega van het beste maken wat er in Rioja te vinden is.

Varieteiten

In de eerste plaats is de Tempranillo natuurlijk zijn druif. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 60 jaar. Van de 20 ha wijngaard die ze hebben, is ongeveer 17,5 ha Tempranillo. Hiermee maakt hij zowel een sappige jonge wijn als zijn vlaggenschip, de Jarrarte en daarna de toppers Selección Personal en Grano a Grano. vier wijnen die de essentie van de Tempranillo naar voren brengen.

Abel en Maite hebben echter ook heel wat andere druivensoorten, vaak in zeer kleine kwantiteiten, die ook solo worden gevinifieerd, vaak als enige in Rioja. Zo heeft hij ook een goede 0,6 ha Graciano waar hij een topwijn mee maakt.

Ook in wit heeft hij een aantal juweeltjes die hij apart vinifieert: Malvasía (0,6 ha), Viura (0,5 ha), Garnacha blanca (0,2 ha) en Torrontés (0,2 ha). Hij heeft ook nog aanplant die hij assembleert: Garnacha en Tempranillo blanco.

Al de wijngaarden worden met veel respect voor hun omgeving verzorgd via 'viticulture raisonnée', dwz dat hij fytosanitaire producten gebruikt alleen als het absoluut noodzakelijk is.

Terroir

Hun 20 ha wijngaarden zijn verspreid over het hele Sonsierra-gebied (Abalos, Labastida, San Vicente de la Sonsierra), met in totaal 35 veelal kleine percelen; bijna steeds klei-kalkbodems. De percelen zijn op zich echter steeds verschillend door hun ligging en hun reliëf. Vaak ook is de structuur en textuur van de bodem verschillend. Sommige zijn meer keiig, andere meer zanderig.

Een beperkt aantal percelen zijn alluviaal met keien en een aantal zijn ook kiezelbodems. De druiven zijn steeds van noord naar zuid aangeplant.

Het klimaat in Rioja is een continentaal klimaat met Atlantische en mediterrane invloeden. Vaak zijn er microklimaatjes via de kleine valleien en zachtglooiende hellingen. De Ebro die door het dal van Rioja stroomt, speelt een grote rol.

Vinificatie

Deze verschilt van wijn tot wijn. De pluk gebeurt vanzelfsprekend altijd manueel. De jonge Jarrarte joven krijgt een macération carbonique op zijn 'Rioja’s', dwz, gisting van de hele trossen in open betonnen cuves. Voor de Jarrarte en de Selección Personal worden de druiven ontrist en fermenteren vervolgens in inox cuves. De élevage daarna vindt plaats in nieuwe eik of in eik van het 2e jaar, steeds Frans, voor ongeveer 12 maanden.

Bij de Grano a Grano wordt manueel elke druif van de tros geplukt en geselecteerd. De druiven vergisten in kleine inox cuves van 1300 liter. De malolactische gisting gebeurt in nieuwe vaten van Franse eik, waarna hij een élevage krijgt van nog eens 18 maanden.

Voor de witte wijnen: zelfs de jonge witte Jarrarte blanco rijpt op zijn gistcellen in inox cuves en krijgt bâtonnage. De monovariëtale witte wijnen krijgen hun gisting op nieuwe Franse eik met bâtonnage en krijgen dan een élevage van nog ongeveer 5 maanden.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.