Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties






















































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen












































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Finca Villacreces

Toon onze 14 wijnen

Appellaties Finca Villacreces

Omschrijving Finca Villacreces

Het mooi domein van de familie Anton in Ribera del Duero.

Geschiedenis Finca Villacreces

Dit schitterende domein heeft een indrukwekkende ligging: pal aan de oevers van de Duero, naast het legendarische Vega Sicilia. Het domein maakt voor een stuk deel uit van Quintanilla de Onésimo in het dorp Valbuena de Duero. In de 18e eeuw verloor de toenmalige eigenaar het tijdens een gokspel aan de eigenaar van Quintanilla. Maar de historie van het domein zelf gaat nog veel verder terug: uit kerkelijke geschriften blijkt dat er reeds in de 13e eeuw wijngaarden waren aangeplant. In de tweede helft van de 14e eeuw was er bovendien een Ermita (heremietkapel) waar Pedro de Villacreces zich had teruggetrokken. Hij is het die zijn naam aan het hele domein heeft gegeven.

Gedurende de 20e eeuw was het in handen van de familie Cuadrado. Pedro, een van de vier broers, zag de revival van de Spaanse wijnen en vooral deze uit zijn streek Ribera del Duero en vatte het plan op om op kleine schaal ook zelf wijn te gaan maken. In 1985 plantte hij Cabernet Sauvignon en Merlot aan en extra Tinto Fino. De eerste millésime werd gemaakt in 1994, met hulp van de bekende Deense oenoloog Peter Sisseck die met zijn familie vlakbij woonde. Het werd een mini-oogst van een superieure kwaliteit: slechts 9000 flessen werden gebotteld. In de kleine bodega werd trouwens ook de eerste Pingus gevinifieerd.

In 2003, Pedro was intussen te oud geworden, werd het schitterende domein verkocht aan de familie Anton uit Vitoria. Gonzalo Anton is afkomstig uit de restaurantwereld (zijn vader heeft het sterrenrestaurant Zaldiaran in Vitoria, Baskenland). Bovendien organiseren ze jaarlijks een gastronomisch congres waar de beste chefs van de wereld zich van hun beste kant laten zien. Hun eerste project in Rioja Alavesa was in Villabuena de Alava met het domein Izadi.

In nauwelijks vier jaar tijd restaureerden ze heel het domein, bouwden een moderne bodega en herstelden het originele huis Villacreces terug in zijn orignele staat. Het geheel is klein doch indrukwekkend.

Varieteiten

Hoofdzakelijk Tinto Fino. Het hele domein telt 115 ha, waarvan 60 ha wijngaard. De Cabernet Sauvignon en Merlot, geplant in 1985, geven extra structuur aan de wijnen, maar geven zeer lage rendementen. Vooral de Merlot heeft een uiterst lage productie. De gemiddelde leeftijd van de Tinto Fino is 30 jaar.

De druiven voor de topwijn Nebro zijn afkomstig van een perceel van 1,2 ha met 80 jaar oude Tinto Fino.

Terroir

De wijngaarden liggen in de richting van de Duero en de drainage gaat dan ook die richting uit. Er is dus veel invloed van de alluviale erosie. De wijngaarden worden omzoomd door grote pijnbomen en jeneverbesstruiken.

In totaal zijn er 15 percelen. De bovengrond is een arme zanderige laag met weinig organisch materiaal. Op vele plaatsen is er een dikke bovenlaag van keien en kiezelstenen. Sommige delen bevatten meer klei en kleideeltjes; nog andere meer kwartsdeeltjes.

Het klimaat is extreem: koude winters (tot -10°C) en warme zomers (tot 40°C). De nabijheid van de Duero verzacht echter het klimaat en brengt een frisse bries over de wijngaarden. ’s Nachts worden de druiven vrij vochtig door de Duero die ernaast stroomt. De schil zet hierdoor uit, terwijl de druiven overdag inkrimpen vanwege de grote hitte. De druif is bijgevolg constant in beweging.

Vinificatie

Alle druiven worden manueel geoogst.

De maceratie en de gisting gebeurt op inox cuves. De malolactische gisting vindt plaats op eiken vaten. Élevage tussen 12 en 18 maanden, afhankelijk van de cuvée.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.