Omschrijving Finca Villacreces
Het mooi domein van de familie Antón in Ribera del Duero. De directe buur van Vega Sicilia aan de westkant en de rivier de Duero aan de noordkant.
Geschiedenis Finca Villacreces
Dit schitterende domein heeft een indrukwekkende ligging: pal aan de oevers van de Duero, naast het legendarische Vega Sicilia. Het domein maakt voor een stuk deel uit van Quintanilla de Onésimo in het dorp Valbuena de Duero. In de 18e eeuw verloor de toenmalige eigenaar het tijdens een gokspel aan de eigenaar van Quintanilla. Maar de historie van het domein zelf gaat nog veel verder terug: uit kerkelijke geschriften blijkt dat er reeds in de 13e eeuw wijngaarden waren aangeplant. In de tweede helft van de 14e eeuw was er bovendien een Ermita (heremietkapel) waar Pedro de Villacreces zich had teruggetrokken. Hij is het die zijn naam aan het hele domein heeft gegeven.
Gedurende de 20e eeuw was het in handen van de familie Cuadrado. Pedro, een van de vier broers, zag de revival van de Spaanse wijnen en vooral deze uit zijn streek Ribera del Duero en vatte het plan op om op kleine schaal ook zelf wijn te gaan maken. In 1985 plantte hij Cabernet Sauvignon en Merlot aan en extra Tinto Fino. De eerste millésime werd gemaakt in 1994, met hulp van de bekende Deense oenoloog Peter Sisseck die met zijn familie vlakbij woonde. Het werd een mini-oogst van een superieure kwaliteit: slechts 9000 flessen werden gebotteld. In de kleine bodega werd trouwens ook de eerste Pingus gevinifieerd.
In 2003, Pedro was intussen te oud geworden, werd het schitterende domein verkocht aan de familie Antón uit Vitoria. Gonzalo Antón is afkomstig uit de restaurantwereld (zijn vader heeft het sterrenrestaurant Zaldiaran in Vitoria, Baskenland). Bovendien organiseren ze jaarlijks een gastronomisch congres waar de beste chefs van de wereld zich van hun beste kant laten zien. Hun eerste project in Rioja Alavesa was in Villabuena de Alava met het domein Izadi.
In nauwelijks vier jaar tijd restaureerden ze heel het domein, bouwden een moderne bodega en herstelden het originele huis Villacreces terug in zijn orignele staat. Het geheel is klein doch indrukwekkend.
Varieteiten
Hoofdzakelijk Tinto Fino. Het hele domein telt 115 ha, waarvan 60 ha wijngaard. De Cabernet Sauvignon en Merlot, geplant in 1985, geven extra structuur aan de wijnen, maar geven zeer lage rendementen. Vooral de Merlot heeft een uiterst lage productie. De gemiddelde leeftijd van de Tinto Fino is 30 jaar.
De druiven voor de topwijn Nebro zijn afkomstig van een perceel van 1,2 ha met 80 jaar oude Tinto Fino.
Terroir
De wijngaarden liggen in de richting van de Duero en de drainage gaat dan ook die richting uit. Er is dus veel invloed van de alluviale erosie. De wijngaarden worden omzoomd door grote pijnbomen en jeneverbesstruiken.
In totaal zijn er 15 percelen. De bovengrond is een arme zanderige laag met weinig organisch materiaal. Op vele plaatsen is er een dikke bovenlaag van keien en kiezelstenen. Sommige delen bevatten meer klei en kleideeltjes; nog andere meer kwartsdeeltjes.
Het klimaat is extreem: koude winters (tot -10°C) en warme zomers (tot 40°C). De nabijheid van de Duero verzacht echter het klimaat en brengt een frisse bries over de wijngaarden. ’s Nachts worden de druiven vrij vochtig door de Duero die ernaast stroomt. De schil zet hierdoor uit, terwijl de druiven overdag inkrimpen vanwege de grote hitte. De druif is bijgevolg constant in beweging.
Vinificatie
Alle druiven worden manueel geoogst en blijven tijdens de vinificatie apart gehouden per perceel, 17 percelen in totaal (trouwens mooi afgebeeld op het contra-etiket), tot de uiteindelijke cuvée wordt gebotteld.
De maceratie en de gisting gebeurt in brede inox cuves zodat het sap veel contact heeft met de chapeau. Zachte pigeage die elektrisch wordt uitgevoerd. De malolactische gisting vindt plaats in eiken vaten. Élevage tussen 12 en 18 maanden, afhankelijk van de cuvée. Hier werkt men enkel met Franse eik, grotendeels afkomstig van dezelfde tonnelier als waarmee Peter Sisseck ook werkte op dit domein. Vanaf jaargang 2016 merk je goed dat er meer op het fruit wordt gewerkt en er minder nieuwe eik zijn plaats opeist in de wijnen.