Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven


























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Elias Mora

Toon onze 5 wijnen

Appellaties Elias Mora

Omschrijving Elias Mora

Victoria Benavides gaat nog steeds door met dezelfde spirit. Ze werkt enkel met vieilles vignes, afkomstig van wijngaarden die sinds mensenheugenis beplant waren met druivenstokken en niet met graan zoals de meerderheid in deze streek. De stevige Tinta de Toro met een vrouwelijke touch.

Geschiedenis Elias Mora

In 1998 richtten twee vriendinnen, Marivi Pariente en Viki Benavides, een domein op in de streek van Rueda onder de naam Dos Victorias. In het begin vinifiëren ze in een andere bodega omdat er nog niet voldoende middelen zijn. Langzaam rijpen de plannen om ook een eigen bodega in gebruik te nemen. Deze zal gebouwd worden in San Roman de Hornija, een dorp dat niet gelegen is in het Rueda-gebied, maar in het Toro-gebied. Vanaf dan wordt er ook rode wijn gemaakt in de Toro-appellatie. Wettelijk is het echter onmogelijk om ook hun witte Rueda in deze nieuwe bodega te vinifiëren en de twee zijn dan ook genoodzaakt te splitsen in 2007: Marivi Pariente bouwt haar bodega in Rueda onder de naam José Pariente en Viki Benavides houdt de bodega in San Roman de Hornija onder de naam Elías Mora. De twee vrouwen hebben hun domein dus naar twee mannen genoemd ... als eerbetoon aan de mannen die gedurende jaren de vieilles vignes waarmee zij nu werken, onderhouden hebben. Van in het begin was er het plan om ook in Toro enkel te werken met vieilles vignes; ze zochten die bij oude wijnboeren die bereid waren om hun druiven of hun wijngaard te verkopen. Een van hen was net Elías Mora, een krasse tachtiger die heel zijn leven zijn wijngaard met Tinta de Toro had bewerkt. Sindsdien maakt Viki verschillende wijnen, elk met een andere persoonlijkheid en telkens met het doel om een vrouwelijke touch aan de Tinta de Toro te geven, toch een van Spanjes meest stevige cépages.

Varieteiten

In Toro is de Tinta de Toro heer en meester. Deze streek is uniek in Spanje, aangezien vele wijngaarden pre-phylloxera zijn en dus nog zonder Amerikaanse onderstok, een verplichting in alle Spaanse appellaties op het vasteland. Al de wijngaarden van Elías Mora zijn pre-phylloxera en sommige zijn dus bijna 100 jaar oud.

Tinta de Toro wordt beschouwd als een extreme variëteit van de meer bekende Tempranillo. Hij is echter beter bestand tegen extreme klimaten en geeft vaak een meer rustiek resultaat. Tinta de Toro is bovendien zeer goed bestand tegen oxidatie, waardoor het ook de perfecte druif is om een mooie veroudering te verkrijgen. In totaal controleert Viki 82 ha wijngaarden, waarvan 12 ha in eigendom. Al de stokken zijn 'en gobelet'.

Viki gaat er prat op om enkel met Tempranillo te werken van wijngaarden die aangeplant zijn op de armste gronden. Daar waar er historisch steeds aanplant was van druivenranken en geen percelen met rijkere ondergronden die dienst deden voor landbouw. Ook belangrijk om te weten is dat al de wijngaarden die Viki gebruikt, geplant zijn om pie franco, dus zonder Amerikaanse onderstok, omdat in deze regio nooit phyloxera heeft huisgehouden.

Terroir

Het gebied is gelegen tussen de rivieren Hornija en Duero. De bovenlaag bestaat uit grote keien en kiezels, maar de ondergrond is zeer kalkrijk. Het is een van de meest continentale streken van Spanje. De regenval is eveneens een van de laagste van het Iberisch Schiereiland. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 850 m; op deze hoogte en in deze extreme klimatologische omstandigheden overleeft alleen Tinta de Toro. Hornija staat voor een afzetting van keien aan de oevers waar de Hornija in de Duero stroomt. Dit zorgt voor een goede drainage en meer waterhuishouding in de ondergrond tijdens de warme periodes gedurende de rijping.

Vinificatie

De drie wijnen worden gelagerd op eiken vaten. Dat is noodzakelijk om de wijnen te laten ademen op een natuurlijke manier; de Tinta de Toro is immers zeer goed bestand tegen oxidatie en zou bijgevolg serieuze reductiegeuren afgeven indien geen élevage op eik zou voorzien worden.

De oogst is vanzelfsprekend manueel. Gisting van volledige druiven (niet gekneusd) op cuve inox, wat in de jeugdjaren soms een hint geeft van het typische rode fruit van de macération carbonique. Malo-lactische gisting is op houten vaten. De wijnen worden geklaard met eiwit en op natuurlijke manier gefilterd. Ze worden niet gestabiliseerd. Alle handelingen worden gedaan volgens de principes van de zwaartekracht.

De wijnen worden gelagerd op eiken vaten (Frans + Amerikaans). Dit is noodzakelijk om de wijnen te laten ademen op een natuurlijke manier; de Tinta de Toro is immers zeer goed bestand tegen oxidatie en zou bijgevolg serieuze reductiegeuren afgeven indien er geen élevage op eik zou voorzien worden. Door deze lagering gaat de wijn een gecontroleerde oxidatie krijgen die de wijn laat ademen.

Het verschil tussen de drie wijnen, Viñas Elías Mora, Elías Mora Crianza en Gran Elías Mora, ligt vooral in de selectie in de wijngaard en de élevage.

Viñas Elias Mora is in theorie een crianza, maar wordt als semi-crianza op de markt gebracht. Rijping is op Amerikaanse barrique voor 6 maanden met beperkt nieuwe eik.

Elias Mora Crianza krijgt een vatrijping van 50/50 op Franse en Amerikaanse eikenvaten met slechts een deel nieuwe eik. In bepaalde jaren dat er beslist wordt om geen Gran Elias Mora te maken worden deze druiven toegevoegd aan de crianza. Deze wijn is steeds het uithangbord geweest van Bodegas Elias Mora met een niet te overtreffen prijs/kwaliteitsverhouding.

Gran Elías Mora is op basis van de beste en oudste wijngaarden. Enkel in de beste jaren wordt deze wijn gemaakt. Strenge selectie, lange maceratie en een vatrijping variërend van 13 tot 17 maanden op enkel Franse eik, hoofdzakelijk nieuw. Gran Elias Mora komt pas op de markt na enkele jaren flesrijping omwille van het enorme verouderingspotentieel dat deze wijn heeft. Een echte aanrader om van deze wijn enkele flessen 15 jaar of ouder te laten worden in je kelder.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.