Omschrijving Javier Sanz Viticultor
Ruedawijnen met persoonlijkheid.
Geschiedenis Javier Sanz Viticultor
Dit domein heeft een lange historische traditie. Zoals in vele familiedomeinen had de overgrootvader van Javier Sanz reeds wijngaarden en maakte hij wijn. Javier is intussen de 4e generatie. Het duurde tot 1995 vooraleer Javier zelf wijnen op de markt zou brengen onder zijn eigen naam.
Rueda is natuurlijk vooral bekend om zijn witte wijnen. Sedert een paar jaar laat de DO echter ook de productie van rode wijnen toe. Ook Javier heeft hiervan een zeer kleine productie.
Het domein is gelegen in La Seca, een dorpje net onder Valladolid dat historisch vooral bekend was vanwege zijn ondergrondse bodega’s. In de oudheid werden hier vooral wijnen bewaard in grote amfora’s.
Javiers bodega is geconstrueerd bovenop zo’n ondergrondse bodega. Hij heeft dan ook een stuk hiervan gerestaureerd zodat de geschiedenis ervan duidelijk zichtbaar is.
Javier maakt witte wijnen die onklopbaar zijn qua prijs-kwaliteitverhouding !
Varieteiten
We zitten in Rueda en denken dan natuurlijk vooral aan Verdejo, wat ook in dit domein de belangrijkste druif is. Javier werkt enkel met eigen wijngaarden en bezit enkele schatten :
104 ha vieilles vignes, waarvan 74,5 ha Verdejo, bijna 21 ha Viura (dit is de Macabeu die we ook terugvinden in Catalunya) en het overige deel verdeeld over Tempranillo, Sauvignon blanc en Malcorta (dit is een zeer oude variant van Verdejo, bijna volledig verdwenen).
De vieilles vignes zijn volledig 'en gobelet'. De andere wijngaarden zijn in rijen aangeplant.
Bovendien bezit Javier 2 ha pre-phylloxera Verdejo. Dit zijn de oudste wijnstokken Verdejo van de appellatie.
Terroir
Alle ondergronden zijn zeer arm, met een opperlaag van keien en zand. Daaronder vaak klei- en kalkbodems. Deze terroirs zijn zeer geschikt voor de productie van witte wijnen, aangezien ze voor veel fraîcheur zorgen.
Het klimaat is continentaal: koude winters, zeer warme zomers met toch koude nachten, zodat de aciditeit goed bewaard wordt.
De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen 600 en 700 m. Sommige wijngaarden liggen op nauwelijks 1,5 km van de Duero. De bodega is vlak bij de wijngaarden gelegen zodat de druiven hun aroma's en eigenschappen zeer goed behouden. Zijn beste wijngaard heet Villa Narcisa, waar ook zijn beste witte wijn naar is genoemd.
Vinificatie
Deze is klassiek, zoals Javier het geleerd heeft van zijn voorouders. Javier noemt zichzelf nog 'viticultor' en is trots op deze benaming.
Voor de Rey Santo, de basiswijn, worden de druiven machinaal geoogst tijdens de nacht. Na de pluk gaan de druiven naar de bodega waar ze bedekt worden met 'nieve carbónica' of droogijs, zodat elke manier van oxidatie vermeden wordt. De gisting vindt plaats op lage temperatuur gedurende 20 dagen. Klaring en filtering na stabilisatie door de winterkoude.
De topwijn, Villa Narcisa, genoemd naar zijn terroir, wordt manueel geoogst, aangezien het enkel om vieilles vignes 'en gobelet' gaat. De vinificatie verloopt daarna identiek.
Javier maakt ook een wijn die vergist wordt op eiken vaten. De druiven hiervoor zijn afkomstig van zijn pre-phylloxerische wijngaard van meer dan 150 jaar oud. De oogst gebeurt manueel en de druiven passeren over de selectietafel voor het inkomen van de bodega. De gisting verloopt op nieuwe Franse eik, élevage op zijn gistcellen gedurende 6 maanden met bâtonnage. Daarna wordt de wijn geklaard. Na botteling wacht Javier steeds een 6-tal maanden alvorens de wijn op de markt gebracht wordt.