Omschrijving Torre de Barreda
Uitgegroeid van een familiaal landbouwbedrijf tot een producent van druiven. Het potentieel dat de oude wijngaarden boden en de aanplant van nieuwe variëteiten deed hen inzien dat eigen productie de toekomst was. Sinds 1999 werden de eerste wijnen gebotteld.
Geschiedenis Torre de Barreda
Reeds vanaf de 17e eeuw wordt er wijn gemaakt op dit domein. Getuige daarvan zijn de vele 'tinajas' of amforen die vandaag nog in de bodega aanwezig zijn. De familie Barreda waren de eerste bodega van de provincie Toledo ingeschreven in het register van de appellatie. Zowel de wijngaarden als de bodega zijn gevestigd in Corral de Almaguer. Het is de vader van Juan de la Barreda die startte met de renovatie van het domein: installatie van cuves, aankoop van barriques en modernisering van alle vinificatie-apparatuur en machines.
De regio La Mancha is vooral bekend om zijn vele wijncoöperaties en massaproductie van de witte druif Airén. In dit domein wordt er echter hoofdzakelijk met Cencibel of Tempranillo gewerkt, hoewel er pas werd aangeplant in de jaren 90. In 1999 werd de eerste Torre de Barreda gevinifieerd en deed de jongste generatie – Juan junior - zijn intrede. De wijnen staan mijlenver af van vele andere wijnen uit de streek: boordevol fruit, zwart van kleur en met sappige tannines. Verantwoordelijk hiervoor is de bekende oenoloog-consultant Ignacio de Miguel die het werk in de wijngaard en de vinificatie begeleidt.
De wijnen worden niet gebotteld onder de DO La Mancha, de appellatie waaronder ze zouden kunnen vallen en ook ingeschreven staan, maar onder Vinos de la Tierra de Castilla. De regio valt ook meer samen met de appellatie voor olijfolie: Montes de Toledo, maar die mag vooralsnog niet gebruikt worden voor wijn.
Een domein dat uitblinkt in mooie wijnen met een schitterende prijs-kwaliteitverhouding.
Varieteiten
Het hele domein beslaat 170 ha, waarvan 80 ha wijngaard. Hoofdzaak is de Tempranillo; in de streek wordt deze vaak Cencibel genoemd. Zij kiezen echter pertinent voor de benaming Tempranillo omdat ze niet willen vereenzelvigd worden met de typische Cencibel van La Mancha. 56 ha Tempranillo hebben ze in totaal, waarvan de helft vieilles vignes tussen 40 en 70 jaar oud. Deze staat 'en gobelet'. De nieuwe aanplantingen zijn steeds in rijen aangeplant.
De nieuwe aanplant uit de jaren 95-96 bestond uit Cabernet Sauvignon (8 ha), Syrah (16 ha) en Graciano. waarmee ze ook monovariëtale wijnen maken. In het wit heeft men aanplant van vieilles vignes Airén op oude pie franc onderstokken en in beperkte mate Viognier en Sauvignon blanc.
Terroir
De bodem is hoofdzakelijk zanderig, met hier en daar sterke delen kalkhoudende grond. De bodem is zeer ondiep en met weinig organisch materiaal.
Continentaal klimaat met strenge winters en zeer warme zomers.
Vinificatie
Maceratie en gisting op inox cuves. De malolactische gisting vindt plaats in de gerestaureerde oude amfora’s. Daarna élevage op eikenhouten vaten van Franse en Amerikaanse oorsprong, die om de drie jaar vernieuwd worden.