Omschrijving Pazo de Señorans
Een van de mooiste domeinen in de DO Rias Biaxas, en een van de beste Albariñowijnen. Dit domein is mede de grondlegger geweest van de oprichting van de DO Rias Baixas. De lat wordt dan ook zeer hoog gelegd.
Geschiedenis Pazo de Señorans
De geschiedenis van dit domein valt volledig samen met deze van de appellatie Rias Baixas. Marisol Bueno is immers de oprichtster en gedurende jaren ook voorzitter van deze DO, die nog relatief jong is (1988). Marisol kocht het domein Pazo de Señorans, gelegen in Val do Salnes, samen met haar echtgenoot Javier Mareque in 1979. Het domein was een schitterend voorbeeld van rurale Galicische architectuur, met een 'pazo' of landhuis, een kleine bodega, een typische 'horreo' of Galicische graanschuur en met zelfs een kapel, alles in grote uitgehouwen blokken graniet, alles daterend uit de 14e eeuw. In het begin van de 20e eeuw verbleef Manuel II, de laatste Portugese koning, zelfs even in Pazo de Señorans, toen hij de opstand leidde tegen de Portugese dictator Joāo Franco. Toen Marisol het domein kocht, waren er oude wijnstokken Albariño aanwezig die echter dringend aan herstelling toe waren. Vandaag hebben zij een van de mooiste wijngaarden met oude wijnstokken Albariño van Rias Baixas. Jaar na jaar worden de wijnen dan ook beschouwd als een van Spanjes beste. Naast de basiswijn Pazo de Señorans maken zij ook een topwijn, de Pazo de Señorans Selección. Intussen volgt dochter Vicky in de voetsporen van haar moeder. Dit domein is dan ook volledig in vrouwelijke handen, want ook de oenologe is een vrouw: Ana Quintela.
Varieteiten
Hier wordt slechts met één druivensoort gewerkt: Albariño. Deze Albariño is Galicia’s meest bekende druif en het succes van de regio valt ermee samen. Het betreft immers een variëteit die, indien goed gevinifieerd, tot uitstekende resultaten kan leiden. Oudere auteurs situeren de oorsprong van Albariño in Duitsland; de druif zou tot de familie van de Riesling behoren, in de 12e eeuw door monniken uit Cluny meegebracht op hun pelgrimage naar Santiago de Compostela. Recente onderzoeken bevestigen dit echter niet en situeren de oorsprong volledig in Galicia.
De druifjes zijn klein, bezitten een hoog suikergehalte en hebben bovendien de prachtige eigenschap om de nuances van het terroir in de wijn tot uiting te laten komen. Albariño is erg gevoelig voor ziektes en rotting omwille van het vochtige klimaat dat we hier kennen. De aanplant in pergola kan reeds een oplossing bieden, waardoor de wijngaarden een goede luchtcirculatie kennen en de druiventrossen door de wind gedroogd worden en zo rotting kunnen voorkomen. Een andere karaktertrek van de Albariño zijn zijn opbrengsten. Om een kwalitatieve druif in de kuipen te krijgen, wordt er sterk teruggesnoeid zodat er per stok minder maar meer smakelijke druiven overblijven voor de verdere rijping. Spanjaarden hebben nog steeds het verkeerde idee dat deze wijnen het best drinkbaar zijn in hun jaar van botteling. Dit is simpelweg uit te leggen omdat de gangbare wijnen uit de streek (bijna 70% via coöperaties) gevinifieerd worden van hoog producerende wijnstokken die minder kwalitatieve druiven afleveren. Kwaliteitsalbariño kan echter jaren rijpen zoals grote Rieslings. Het grote voorbeeld hiervan is de Pazo Señorans Selección de Añada. Deze kan zonder probleem 10 tot 15 jaar na het oogstjaar genoten worden.
De totale oppervlakte wijngaard rond de bodega bedraagt ongeveer 18,5 ha. Aangezien het landschap en de wijngaarden in Galicia erg versnipperd zijn, zijn ze genoodzaakt om daarnaast ook contracten af te sluiten met zo'n 150 verschillende kleine wijnbouwers uit de regio. In totaal controleren ze zo iets meer dan 80 ha.
Terroir
Zoals in vele streken in Galicia bestaat ook hier de bodem volledig uit graniet. De bovenlaag bestaat uit zand, hoofdzakelijk afgebrokkelde granietdeeltjes. Dit zorgt ervoor dat er een perfecte waterdrainage is van de bodems. Bij lage rendementen zorgen de granieten bodems bovendien voor een mooie mineraliteit in de druiven. De druivenranken zijn voor 100% in pergolavorm aangeplant, de authentieke manier om druiven aan te planten in deze regio. Op die manier worden de druiven beschermd tegen de regen.
Vinificatie
De oogst gebeurt volledig manueel, de enige mogelijkheid trouwens wanneer de wijnstokken in pergolavorm zijn aangeplant. Er wordt gewerkt met lagere rendementen dan elders om meer concentratie te bekomen. Dat is ook de enige manier om de wijnen te laten verouderen, want hoewel men in Spanje Albariño vrijwel enkel jong wil drinken, bezit precies Pazo de Señorans een zeer mooi potentieel om te verouderen.
Belangrijk voor het domein is de Selección de Añada. Deze wijn wordt gemaakt van de oudste wijnstokken met zeer lage rendementen, druiven die tot opperste rijpheid zijn gekomen. Vervolgens rijpt de wijn verder in inox tanks aan een lage temperatuur en op zijn gistcellen (sur lies) gedurende 3 jaar. De aromatische componenten van de wijn kunnen zich op die manier volledig ontplooien. Deze Selección de Añada kan zonder probleem 10 jaar evolueren. Ook bij de gewone Pazo de Señorans is het werk 'sur lies' een belangrijk onderdeel in de vinificatie.