Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties
























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen
















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven


































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Viña Mein

Toon onze 12 wijnen

Appellaties Viña Mein

Omschrijving Viña Mein

Viña Mein is het persoonlijke project van Javier Alen, pionier van de Ribeiro streek. Sinds 2014 heeft hij de hulp van de jonge wolven van Comando G, die heel het domein omturnen naar biodynamie en gaan voor een frissere, mineralige stijl. Zonder meer het beste van de Treixadura !

Geschiedenis Viña Mein

De appellatie Ribeiro is de oudste appellatie van Galicia. De groene provincie Ourense heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw. Reeds in de 12e eeuw waren de wijnen van Ribeiro over heel Spanje gekend. Vooral de Treixadura-druif speelde hierin een grote rol.

Javier Alen, eigenaar van Viña Mein, is zonder meer de pionier van de Treixadura-revival. Javier heeft als kleine jongen tot zijn 6 jaar doorgebracht in Leiro, een klein dorpje nabij het klooster van San Clodio. Daarna trokken zijn ouders naar Madrid, maar de herinnering aan zijn geboortestreek herleefde elke zomer als de familie voor drie maand naar het voorouderlijke huis in Leiro trok. Meer dan 15 jaar was Javier advocaat in Madrid, maar uiteindelijk gooide hij zijn leven om: hij richtte in Madrid een boekhandel op gespecialiseerd in reisliteratuur en in 1987 keerde hij terug naar Leiro om daar wijnboer te worden. Hij restaureerde het oude Pazo van Viña Mein volledig tot een mooi hotelletje en een klein wijndomein.

Vandaag is Viña Mein koploper van de nieuwe witte wijnen uit Ribeiro. De Treixadura in coupage met andere typische druivensoorten staat garant voor frisse en mineralige witte wijnen. Er wordt eveneens een kleine hoeveelheid rode wijnen gemaakt met de typische druivensoorten.

Varieteiten

Treixadura is de voornaamste druif. Deze rijpt traag en is niet bestand tegen een aanplant op grote hoogte. De schil is grof en hard (vandaar haar naam). De aciditeit is perfect, vol met florale aroma's en toetsen van fruit. De Treixadura wordt in zijn coupage aangevuld met andere druivensoorten, waarvan we sommige ook terugvinden in andere Galicische regio’s. In Viña Mein staat ongeveer 12 ha aangeplant.

Godello (1,8 ha) is de druif die het best geschikt is voor een rijping op grote hoogte. Deze druif bezit een korte cyclus en brengt kleine druifjes voort, een druivensoort die perfect gedijt tegen de hellingen van de vallei.

Albariño (0,5 ha) komt in zeer beperkte mate voor. Deze druif geeft kracht en tegelijk finesse aan de wijnen. Bovendien kan deze druif hoge alcoholgehaltes combineren met veel aciditeit, wat uitzonderlijk is.

Torrontés (0,6 ha) is een oude variëteit die vroeger wijdverspreid was over Spanje. Deze druif geeft frisheid en een licht bittere afdronk. Torrontés is eerder licht van structuur, waardoor de coupage van een druif met veel structuur zoals Lado perfect is.

Lado (0,2 ha) is een druif van duidelijk Atlantische oorsprong, die echter zeer zeldzaam is geworden. Deze druif bezit de perfecte capaciteit om hoge alcoholgehaltes met hoge aciditeit te combineren (zoals Albariño), aromatisch, maar minder fijn en exotisch dan de Albariño.

Loureira (0,8 ha) is een cépage waarvan de roots moeilijk terug te vinden zijn en die zeer verschillend is van vele andere typische Atlantische druivensoorten. Niettemin werd er van oudsher Loureira aangeplant in Ribeiro. Toch is deze druif niet meteen geschikt voor monovariëtele wijnen, wegens erg lage alcoholgehaltes, veel bitters en hoge zuren. De druif werd vooral aangeplant omwille van zijn hoog aromatisch potentieel met veel complexiteit; ook zijn naam verwijst ernaar (Loureira is Galicisch voor laurier). Vandaar dat een kleine hoeveelheid in een coupage heel wat kan bijbrengen. Van deze druivensoort komt ook de mooie kruidigheid die we terugvinden in de Viña Mein.

Albilla tot slot (0,2 ha) is een minder belangrijke druif die vooral glycerol aanbrengt in de coupage met delicate aroma’s van honing.

Terroir

Typische Galicische granietbodem met een ondiepe vegetatielaag erbovenop van tussen de 70 à 100 cm, vaak met zeer weinig organisch materiaal. De toplaag bestaat hoofdzakelijk uit 'sábrego', een mengeling van klei en zand bestaande uit granietkorreltjes. Het resultaat van miljoenen jaren erosie van de grote 'bolos' of reuzenkeien. Tegen één van zulke bolos is trouwens de bodega aangebouwd: een reuzenkei van meer dan 5 m hoog.

De ligging in de vallei zorgt ervoor dat er een groot verschil is tussen dag en nacht, vaak tot 20°C verschil, wat ervoor zorgt dat de druiven perfect en traag rijpen, zodat er meer aroma en concentratie is. Er is vrij veel zon en weinig neerslag naar Galicische normen. Wel vrij veel onweer op het eind van de zomer en stevige vrieskou tijdens de winter. Ook zijn er vele dagen met mist.

De wijngaarden liggen hoofdzakelijk tegen zuidwestelijke hellingen. Elke wijngaard bezit een verschillende gradatie van 'sábrego', wat heel wat verscheidenheid brengt.

Vinificatie

Er wordt manueel geoogst. Koude maceratie. De druiven worden zo weinig mogelijk gemanipuleerd. De gewone Viña Mein wordt vervolgens vergist op inox cuves. Met de druiven van de beste percelen wordt er een rijping op grote houden foeders van 500 en 600 liter (Franse eik) toegepast. De élevage op de gistcellen duurt ongeveer 6 maanden, met geregelde bâtonnages.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.