Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën







Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties













Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


























Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven



































Selecteer één of meerdere druiven
" OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Gutiérrez Colosía

Omschrijving Gutiérrez Colosía

Grote sherry's van een almacenista.

Geschiedenis Gutiérrez Colosía

Dit is een van de kleinste domeinen van het hele Sherrygebied. De bodega wordt gerund door de familie: Juan-Carlos Gutiérrez, zijn echtgenote Carmen Pou en hun twee helpende dochters. Deze familie maakt op dit moment een van de beste Fino’s van de appellatie. Ze hebben altijd als almacenista gewerkt m.a.w. ze lieten de wijnen rijpen in hun 'naves de crianza' om ze daarna verder te verkopen aan grote sherryhuizen die de wijnen vervolgens op de markt brachten. De kwaliteit van deze almacenista was dan ook een goed bewaard geheim tussen de grote huizen. In 2000 werd er echter besloten om zelf wijnen te bottelen.

De bodega zelf bestaat sinds 1838, maar kwam tussen 1910 en 1920 in handen van de familie Gutiérrez Colosía. De huidige generatie Juan-Carlos en Carmen staan aan het roer sinds 1966.

Varieteiten

Dé druivensoort van het hele Sherrygebied is natuurlijk de Palomino. Een voor het overige zeer oninteressante druif, maar waaraan men in het deze regio echter een extra dimensie geeft door de uitzonderlijke solera-élevage. Het is de 'flor de velo' of kaamgist die aan Fino zijn wonderlijk en complex smaakpalet geeft.

Enkel de zoete wijnen worden gemaakt met andere druivensoorten: Moscatel en Pedro Ximenez. Deze laatste druif wordt echter hoofdzakelijk ingevoerd vanuit Montilla-Moriles.

Terroir

Gutiérrez Colosía heeft zijn wijngaarden hoofdzakelijk op albariza-gronden in Jerez Superior (Balbaina Alta, Balbaina Baja en Los Tercios), dit zijn de typische helwit gekleurde bodems. Albariza bestaat voor meer dan 60% uit kalk (calciumcarbonaat, een overblijfsel uit het oligoceen - 33 tot 23 miljoen jaar geleden - toen dit gebied nog helemaal bedekt was met water). Als het regent, verandert de grond in een dikke pasta. Maar als de zon erdoor komt, droogt de grond uit tot een gladde en reflecterende korst die het vocht vasthoudt en de druivenstokken beschermt.

Naast de albariza zijn er nog 'barros' (kleigronden) en 'arenas' (zandgronden), maar de druiven afkomstig van deze gronden worden hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van Oloroso.

De ligging en de klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat nergens anders ter wereld op deze manier wijn kan worden gemaakt. De wijngaarden liggen dicht bij de zee en tijdens de zomer zit de temperatuur zeer vaak rond de 40°C. In de namiddag komt echter de 'marera' opzetten, de zeewind die over de wijngaarden blaast en deze afkoelt en vochtiger maakt. Ofwel komt deze vanuit het oosten, van de Middellandse Zee (Levante), ofwel komt hij van de Atlantische Oceaan (Poniente). Beide winden zijn noodzakelijk om een perfect microklimaat te creëren voor de aangroei van de flor op de wijn in de vaten. De omstandigheden voor deze aangroei zijn bij Gutiérrez Colosía uniek: de bodega heeft als enige zijn 'naves de crianza' langs de oevers van de Guadalete-rivier en profiteert daardoor maximaal van deze omstandigheden. Dit is dan ook het domein met de beste biologische rijping.

Vinificatie

Vooral de crianza of élevage is uitermate belangrijk voor sherrywijnen. Al de sherry’s worden opgevoed via het solerasysteem: verschillende rijen vaten worden op elkaar gestapeld, maar de vaten worden niet in zijn geheel gevuld zodat er een deel vrij is waarop de flor kan groeien voor de Fino. Uit de onderste vaten wordt een deel getapt dat gebotteld wordt. Het afgetapte deel wordt dan bijgevuld met wijn uit het vat erboven dat op zijn beurt wordt bijgevuld met wijn uit het vat daar weer boven, enz. Op die manier krijgen we een complexe mengeling van wijnen. De minimum solera is 3 jaar; dit is ook degene die wij kiezen bij Gutiérrez Colosía. De jongste Fino is immers ook de meest fruitige en de meest frisse. De rijping met flor noemt men de biologische rijping. De andere wijnen ondergaan een oxidatieve rijping, zonder vorming van flor op de wijn in de vaten. Dit vormt dan hoofdzakelijk de Oloroso. De Amontillado begint als Fino maar wordt verder gerijpt met een oxidatieve rijping. Het meest zeldzame is de Palo Cortado. Deze is minstens 50 jaar oud in dit domein. De andere wijnen van minstens 50 jaar oud worden gebotteld onder de benaming Solera Familiar: Amontillado, Oloroso en Palo Cortado.

De zoete wijn op basis van Moscatel is een verhaal apart: de druifjes worden eerst gedroogd op matjes in de zon zodat men bijna rozijntjes krijgt die dan geperst worden. De wijn die hiermee gemaakt wordt, krijgt eveneens een solera-rijping.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.