Enkele wijnen van Mas de les Pereres
Omschrijving Mas de les Pereres
De passie van een Belg voor terroirwijnen van Priorat.
Geschiedenis Mas de les Pereres
Dirk Hoet, eigenaar van dit mooie domein, is afkomstig uit de regio van Turnhout. Hij was al lang op zoek naar een mooi domein om topwijnen te maken en heeft jarenlang prospectie gedaan in Zuid-Frankrijk en Italië. Uiteindelijk is hij terechtgekomen in Poboleda, een dorpje in de Priorat. Dirk is van opleiding dierenarts en heeft in zijn vorig leven heel wat ervaring opgedaan met het maken van appelcider. De stap van cider naar topwijn heeft echter nog heel wat jaren geduurd. In 1999 kocht hij Mas de les Pereres aan en startte hij met proefvinificaties. Hij heeft zowel vieilles vignes als jonge aanplantingen op zijn mooi aangelegde leisteenterrassen. Er worden zowel witte wijnen (Nunci Blanc, Nunci Abocat) als rode wijnen (Nuncito, Nunci Negre, Nunci Costero). Al zijn wijnen zijn technisch perfect; Dirk is dan ook een perfectionist die niets aan het toeval overlaat. De naam Nunci betekent belleman, aangezien hij een aantal wijngaarden van de vroegere belleman van het dorp heeft gekocht.
Varieteiten
Dirk werkt met de variëteiten waarmee de grote vernieuwers van Priorat ook begonnen zijn: de typische cépages Garnatxa en Carinyena (vieilles vignes), aangevuld met de Bordelese cépages Cabernet Sauvignon en Merlot. Op Mas de les Pereres is er echter ook heel wat Cabernet Franc aangeplant die de wijn uniek maakt in vergelijking met vele andere rode Prioratwijnen. Daarnaast is er ook een aanplant van Syrah. Zijn topwijn, Costero, is voor 90% vieilles vignes Garnatxa en Carinyena.
In wit werkt hij vooral met Garnatxa en Macabeu, aangevuld met Moscatel bij de Abocat.
Terroir
In Poboleda hebben we de typische leisteenbodem of 'licorella'. Deze bodems zijn uniek in de wereld en zijn verantwoordelijk voor de typische mineraliteit in de Prioratwijnen. Mas de les Pereres is gelegen tussen 350 en 600 m hoogte. Dit is het hogere gedeelte van Priorat, wat zorgt voor koelere nachten, een latere oogst en mooie aromatische componenten. Dirk heeft ongeveer 7 ha in eigen productie en controleert ook nog 7 ha buiten zijn eigen wijngaarden.
Vinificatie
Zijn witte wijnen krijgen allemaal een rijping op de gistcellen (sur lies). De Nunci Blanc krijgt zijn gisting ook op eiken vaten. De rode wijnen worden klassiek gevinifieerd, aan lage temperaturen, met remontages en pigeages. Een klein gedeelte van de Syrah ondergaat macération carbonique.
De Nunsweet is een 'naturalmente dulce' van druiven ingedroogd op de wijnstok, hoofdzakelijk Merlot en Garnatxa. Na de oogst vergist hij tot er nog 45 gram restsuiker overblijft. De wijn gaat dan 1 jaar op vrij sterk getoaste nieuwe eiken vaten. Daarna volgt een assemblage met Syrah macération carbonique, waardoor de alcohol daalt van 16 tot 15,5%.