Omschrijving Pintia
Het Toro-project van de familie Alvarez (Vega Siciia).
Geschiedenis Pintia
De familie Alvarez heeft niet stilgezeten sinds de aankoop van Vega Sicilia in 1982: creatie van Alión in 1992, Oremus in Hongarije in 1993. Deze keer dachten ze aan een regio minder ver, eigenlijk vrij dichtbij zelfs: Toro, de buurappellatie van Ribera del Duero.
Het plan begon te rijpen in 1995-1996. In die jaren was Toro absoluut nog niet in de mode. Vega Sicilia was, samen met nog een aantal andere grote wijnmakers uit Ribera del Duero (Alejandro Fernández van Pesquera, Mariano García van Mauro), het enorme potentieel van deze nog ongerepte streek opgevallen. In 1997 begon men met de aankoop van oude wijngaarden Tinta de Toro.
Gedurende 4 jaar werd er geëxperimenteerd en werden de wijngaarden op punt gezet. Tijdens deze 4 jaar van experimenteren bleek dat de belangrijkste uitdaging voor deze rustieke wijnen eruit zou bestaan om het fruit van de wijnen te laten primeren en dat op een zo elegant mogelijke manier te verwerken.
De eerste millésime was 2001, die op de markt werd gebracht in 2004. Van in het begin bleek dat ze zich niet vergist hadden bij Vega Sicilia. Deze eerste wijn en de millésimes die volgden, bleken de perfecte symbiose tussen de strenge kracht van de regio en de elegantie en finesse van Vega Sicilia.
In 2006 was de bodega af. Het is een modern gebouw in San Román de Hornija. Aan de overzijde van de vallei kijken we trouwens uit op de bodega van Elías Mora, een andere Toro met veel elegantie. De tijd zal uitwijzen hoe deze prachtige wijnen verder evolueren.
Varieteiten
Slechts één cépage: Tinta de Toro, robuust en karaktervol. Tussen 1997 en 1999 werden in totaal 106 ha aangekocht. Al de wijnstokken zijn intussen tussen 35 en 65 jaar oud. Alle wijngaarden staan 'en gobelet'.
Terroir
De bodems van de percelen van Pintia werden gevormd op alluviale afzettingen uit het kwartair (de jongste geologische tijdsindeling: 2,588 miljoen jaar geleden tot vandaag).
Het grootste gedeelte maakt deel uit van de hoge terrassen rond de Duero, met ophopingen van zand en keien op de bovenlaag die de verplaatsing toelaat van water en kleideeltjes, vermengd met kleine kwartsdeeltjes naar de onderlaag toe. Dit zorgt voor een goede waterreserve, wat op zijn beurt voor een goede voeding en waterhuishouding van de wijnranken zorgt. Op sommige stukken is de bovenlaag zeer keiig, wat de temperatuurregulatie helpt. Bovendien draagt dit bij tot een optimale fenolische rijpheid van de druiven.
Het klimaat is continentaal met zwakke oceanische invloed en grote temperatuurschommelingen: zeer warme en droge zomers tegen koude winters, een pluviometrie van 350/400 mm en een totale gemiddelde temperatuur van slechts 12,5°C. De perfecte condities om gezonde druiven te hebben met een goede rijping.
Vinificatie
Dezelfde strenge selectiecriteria worden gevolgd als in Vega Sicilia. Gezien de typiciteit van Toro, worden er enkel druiven geselecteerd met een potentieel alcoholvolume van 14,5% (in Ribera is dat 13%). De oogst wordt manueel gedaan. In de bodega vindt een tweede selectie plaats.
Gedurende 12 uur worden de druiven in een koelkamer gebracht aan 5°C. Daarna verloopt de koude maceratie op houten foeders gedurende 4 à 6 dagen. Daarna begint de gisting met herhaaldelijke remontages.
Heel de productie krijgt zijn malolactische gisting op barriques. Afhankelijk van de millésime duurt de élevage erna tussen 12 en 15 maanden. De eiken vaten zijn voor 70% Frans en 30% Amerikaans.
Er bestaat geen tweede wijn in deze bodega, dus als blijkt dat na de rijping de wijn niet aan de criteria voldoet, wordt deze verwijderd en niet gebruikt in de assemblage voor Pintia.