Geschiedenis Vetus
Vetus is een project van de familie Anton. Gonzalo Anton is afkomstig uit de restaurantwereld (zijn vader heeft het sterrenrestaurant Zaldiaran in Vitoria, Baskenland). Bovendien organiseren zij jaarlijks een gastronomisch congres waar de beste chefs van de wereld zich van hun beste kant laten zien. Hun eerste project in Rioja Alavesa was in Villabuena de Alava met domein Izadi. Vervolgens waagden ze zich buiten hun regio en kochten het mooie Finca Villacreces in Quintanillo de Onésimo, in Ribera del Duero. Hun laatste projecten zijn Orben in Rioja Alavesa en dit kleine Vetus in Toro.
In 2003 zochten en vonden ze een domein met oude wijnstokken Tinta de Toro rond het stadje Toro (Morales de Toro). Een deel werd bij aangeplant met jonge stokken Tinta de Toro.
Er werd een kleine nieuwe bodega gebouwd, modern in contrast met het rustieke landschap van Toro. De naam Vetus werd gekozen, wat Latijns voor is voor verboden; in het verbodene ligt vaak de oorsprong van de nieuwsgierigheid, de aantrekkingskracht, de provocatie. Dat is ook de spanning die ze in de wijnen zoeken.
Naast de Vetus wordt er ook een Flor de Vetus gemaakt van de jongste wijnstokken, twee wijnen boordevol fruit.
Varieteiten
Hier slechts één variëteit: Tinta de Toro, een van de meest interessante cépages van Castilla y Leon, die de rusticiteit en het ongerepte van dit gebied uitstraalt.
In totaal 20 ha wijngaard waarvan 1/3 oude wijnstokken en 2/3 jonge aanplant uit 2003.
Terroir
Zanderige gronden en kalkbodems met veel grind en keien. Het domein is gelegen op 700 m hoogte. Enkel lage rendementen, voor zowel de jonge als de oude stokken.
Een continentaal klimaat met Atlantische invloeden, droog en met veel zon (meer dan 3000 zonne-uren per jaar).
Vinificatie
Manuele oogst. Maceratie en fermentatie in conische cuves, geschikt voor een dubbele pigeage. Élevage van 12 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten.