Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties


































































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen

































































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven








































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Dominio de Pingus

Toon onze 6 wijnen

Appellaties Dominio de Pingus

Omschrijving Dominio de Pingus

De majestueuze Tinto Fino door de Deense oenoloog Peter Sisseck, is dé cultwijn van de streek.

Geschiedenis Dominio de Pingus

Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was daar dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren omdat een belangrijk deel van de productie op de zeebodem terechtkwam door een schipbreuk in november 1997, onderweg naar de VS! Dit deed de vraag naar Pingus enorm stijgen, met dito marktprijzen tot gevolg...

De naam van het domein en van de wijn Pingus refereren naar zijn bijnaam in Denemarken. Na Pingus, zijn topwijn, volgde Flor de Pingus. De naam en faam volgden zeer snel. Amerika’s meest bekende wijncriticus, destijds op wijntrip in Bordeaux, proefde bijna toevallig de Pingus en hemelde hem op als Spanjes absolute topwijn. Pingus heeft dan ook alles: kracht, finesse, concentratie en elegantie. Een vrij unieke combinatie in deze regio.

Gedurende de jaren 1990 gebruikte hij voor de Flor de Pingus de wijngaarden van zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces, in hetzelfde dorp gelegen, en deed er ook af en toe de vinificatie. Pas in 2004 had hij zijn eigen kleine bodega klaar, gelegen in het centrum van het dorp.

Sisseck werkt van in het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project Psi: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken in eigendom, doch in samenwerking met eigenaars van oude percelen Tinto Fino en Garnacha. Na een selectie van de beste percelen wordt er een wijn gemaakt per dorp van herkomst, die de traditionele vinificatiemethodes van de regio terug op het voorplan brengen. Het is de bedoeling een wijn te maken die zeer evenwichtig, eerlijk en in balans is.

Varieteiten

In Dominio de Pingus wordt enkel met Tinto Fino gewerkt, hoofdzakelijk afkomstig van oude wijnstokken. Vooral in het Psi-project, dat hij opzette samen met Pablo Rubio, wordt veel belang gehecht aan de historiek van de regio. In 1990 waren er 9000 ha wijngaarden in de appellatie, waarvan 6000 ha oude wijnstokken. Vandaag zien we meer dan 22.000 ha met slechts 4000 ha oude wijnstokken.

Alle percelen die uitgezocht werden door Sisseck zijn het resultaat van een intensief zoekwerk naar de beste oude wijnstokken Tinto Fino (en Garnacha voor de Psi), met het beste evenwicht op een natuurlijke manier en volledig in overeenstemming met de principes van de biodynamie.

Terroir

Pingus: deze wijn is het resultaat van twee complementaire terroirs in het dorpje La Horra, twee pre-phylloxera wijngaarden van meer dan 80 jaar oud en zeer evenwichtig, in totaal 4,5 ha.

Barroso: een oud terras van de Duero, kiezel en zand op klei en kalk.

San Cristóbal: een kleiachtige helling met een zuidwestelijke expositie.

Flor de Pingus: afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa; assemblage van oude wijnstokken en een aantal jongere wijngaarden. De percelen voor deze wijnen liggen in het hart van Ribera del Duero, op een hoogte tussen 700 en 850 m; het terrein is heuvelachtig en telt in totaal 25 ha wijngaard met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar.

Psi: in de valleien van de Gromejón en Perales, bijrivieren van de Duero. Bijna altijd hellingen van zanderige oorsprong en kalk tot leem-kleibodems, met in min of meerdere mate de aanwezigheid van kiezel. De percelen, verdeeld over 27 dorpen, liggen tussen 830 tot 920 m hoogte met een zeer goede drainage. Het zijn al deze elementen die de Psi een mooie aromatische intensiteit, fraîcheur en zachte tannines bezorgen.

Het klimaat is uitgesproken continentaal, zeker op de hoogtes in deze appellatie. Alle wijngaarden worden volgens de biodynamische principes bewerkt.

Vinificatie

Pingus: elke druif wordt manueel ontrist, druif per druif. Vinificatie in eikenhouten foeders van 2000 liter. Gisting steeds (voor al de wijnen) met eigen gisten: 'pied de cuve'. Malolactische gisting op 2e-jaars eik en élevage gedurende 20 tot 22 maanden. Een totale productie van 6000 flessen en een rendement van 11 hl/ha.

Flor de Pingus: alle percelen worden apart gevinifieerd in inox cuves van 4000 liter. Malolactische gisting en élevage van 16 tot 18 maanden in deels 2e, 3e tot 5e-jaars eiken vaten, waarvan 30% tot 40% nieuwe eik. Er wordt beperkt gebruikgemaakt van vaten van 500 liter. Totale productie van 60.000 flessen en rendement van 19 hl/ha.

Psi: om een zachte extractie te verkijgen, vindt de vinificatie plaats in inox cuves. De druiven van de verschillende dorpen worden van elkaar gescheiden. De leeftijd van de stokken is 50 tot 60 jaar. Daarna ondergaat de wijn een verdere rijping van 18 maanden op grote houten foeders van 2500 tot 5000 liter. De taak van de Garnacha is om de Psi-wijnen een zachte mantel mee te geven, elegantie en een subtiel zuurtje.

Dominio de Pingus - Spaanse wijnen
Dominio de Pingus - Spaanse wijnen
Dominio de Pingus - Spaanse wijnen
Dominio de Pingus - Spaanse wijnen
Dominio de Pingus - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.