Omschrijving Mesquida i Mora
Bàrbara Mesquida komt uit een wijnbouwfamilie, maar heeft haar kleine micro domein helemaal alleen uit de grond gestampt. Ze werkt volledig in biodynamie en hoofdzakelijk met autochtone cépages zowel in wit als in rood. Eén van de meest eerlijke en kleine wijnprojecten van Mallorca.
Geschiedenis Mesquida i Mora
Dit is een echt familiedomein. Het werd gesticht in 1945 door de overgrootvader van de huidige generatie in het kleine dorpje Porreres, aan de oostkant van het eiland Mallorca. Het was vooral hun vader die pionier was in Mallorca: hij bracht nieuwe variëteiten aan, alsook nieuwe technieken in de wijngaard en de vinificatie. Hij plantte vooral Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot aan. Bàrbara en haar broer Jaume staan sinds 2004 aan het roer en ook zij zijn pioniers. Ze beslisten om volledig biodynamisch (Demeter) te werken. Ze keerden ook terug naar hun roots, via de aanschaf van twee Mallorcaanse muilezels voor het werk in de wijngaard. De nadruk ligt nu volledig op de recuperatie van de autochtone druivensoorten Callet, Mantonegro, Premsal, Giró (Garnatxa) en Monastrell. Sinds 2012 doet Bàrbara alles alleen en heeft ze een kleine biodynamische boerderij net buiten Porreres.
Haar wijnen zijn bij uitstek mediterraan van stijl, met veel aandacht voor finesse en elegantie. Bàrbara is intussen een van de bekendste wijnmakers van het eiland geworden. Zij verdedigt het respect voor de traditie en de natuur van Mallorca. Haar project is het behoud van het leven in en rond de wijngaard. Wij zijn trots dat we daar deel mogen van uitmaken.
Varieteiten
De druivensoorten waarmee gewerkt wordt, zijn in grote mate bepaald door haar vader, aangezien hij de pionier was van de introductie van Franse druivenstokken op het eiland. Intussen hebben ze gelukkig nog heel wat autochtone druivensoorten en ligt daar vandaag de volledige nadruk op. Op dit moment worden er nog volop vieilles vignes Premsal, Callet en Mantonegro aangekocht.
Het domein bezit 32 ha in eigendom, verdeeld over een 12-tal druivensoorten. De grootste wijngaarden zijn aangeplant met Premsal (8 ha), Cabernet Sauvignon (8 ha), Chardonnay (6 ha) en Callet (5 ha). Daarnaast zijn er kleinere wijngaarden met Monastrell, Macabeu, Parellada, Tempranillo, Merlot, Pinot Noir, Syrah en Riesling.
De autochtone Callet overleefde de phylloxera en zorgt normaliter voor grote producties. De druiven zijn groot. De wijnen zijn weinig alcoholisch en licht van kleur. Het is enkel op goede terroirs en met goede wijngaarden dat er met Callet topwijnen kunnen gemaakt worden, met zeer mooie en interessante mediterrane aroma’s. Perfect in combinatie met Mantonegro, die echter wel voor hoge alcoholgradaties zorgt.
Terroir
Er wordt, door het werken in biodynamie, veel belang gehecht aan het evenwicht in de wijngaard. De bodems zijn zeer divers: van de typische klei-kalkbodems met ijzeroxide 'call vermell' tot de bittere leemgronden van Son Porquer.
Dit is een eilandcultuur met een zachte zeebries, wat voor verfrissing van de wijngaarden zorgt. De wijngaarden worden volledig bewerkt met twee Mallorcaanse muilezels. Respect voor de omgeving door het werk in biodynamie zorgt voor een mooie mediterrane expressie in de wijnen.
Vinificatie
De oogst wordt volledig manueel gedaan. Een eerste selectie vindt plaats in de wijngaard, daarna op de selectietafel in de bodega. De druiven en de wijn worden zo weinig mogelijk gemanipuleerd. Er wordt nauwelijks gefilterd zodat de wijnen tijd nodig hebben om te stabiliseren. Bàrbara hecht veel belang aan het gebruik van minimale dosissen zwavel bij zowel de vinificatie als de botteling.