Omschrijving Anima Negra
Anima Negra is de grote vernieuwer van Mallorca. Zij reïntroduceerden de Callet als voornaamste druif van het eiland en gaven de eilandwijnen zo terug karakter en een eigen gezicht. Vandaag nog steeds dé referentie voor topwijnen uit Mallorca. Mediterrane stijl met veel finesse en elegantie. De Son Negre, een zeldzame 100% Callet en waarvan het etiket jaarlijks gemaakt wordt door kunstenaar Miquel Barcelo, is hun paradepaardje.
Geschiedenis Anima Negra
1994: een aantal vrienden in Mallorca, waaronder huidige eigenaars Pere Obrador en Miquelangel Cerdá, praten in een bar over wijn en besluiten tussen pot en pint om zelf wijn te gaan maken. Ze hebben echter geen wijngaarden in bezit en zijn dus gedwongen om aan te kopen. Ze beginnen bescheiden met lokale druivensoorten, de enige die nog beschikbaar zijn om aan te kopen; al de andere druiven zijn niet meer te verkrijgen. De Callet was immers in het verleden de belangrijkste druif in de regio rond Felanitx (rond 1870 werd er niet minder dan 9 miljoen liter Callet-wijn geëxporteerd vanuit de haven van Felanitx). In 1919 werden al de producenten samengebracht in een grote coöperatie, waarvan de schitterende gebouwen nu nog getuige zijn van hun toenmalige succes. Het gebruik van deze druivensoorten, Callet, Mantonegro en Fogoneu, wordt ook voor Anima Negra net hun handelsmerk én hun succes. Anima Negra groeide uit tot dé topproducent van Mallorca. De Callet werd weer hip en ook andere domeinen zijn zich terug beginnen interesseren. Zij hebben intussen heel wat vieilles vignes op de kop kunnen tikken in de regio Felanitx en planten bovendien nieuwe stokken aan zonder Amerikaanse onderstok, gewonnen uit de pitjes van hun beste Callet-druiven.
De wijnen worden gemaakt in de oude gebouwen van Son Burguera, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw en waar toen al wijn werd gemaakt. De oude gebouwen zijn intussen met zorg en respect voor de traditie gerestaureerd. In topjaren wordt ook de Son Negre gemaakt, een unieke wijn, de essentie van Callet, waarvan het etiket telkens wordt geschilderd door de wereldberoemde Mallorcaanse schilder en vriend van het huis: Miquel Barceló.
Varieteiten
Callet is de voornaamste druif. Hiervan bezitten ze 12 ha, hoofdzakelijk oude wijnstokken ouder dan 50 jaar. Callet is een variëteit met grote druiven, bij vinificatie een toonbeeld van elegantie met de typische mediterrane kruidige aroma’s. Meestal weinig alcoholisch, wat vervolgens wordt gecompenseerd door in beperkte mate Mantonegro en Fogoneu toe te voegen. Van deze laatste druiven bezitten ze van elk 1,5 ha.
In wit wordt er gewerkt met Premsal, de lokale variant van de Catalaanse Xarel.lo voor hun witte wijn Quibia. Soms gebeurt dat in combinatie met Callet, maar dan in wit gevinifieerd.
Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt.
Terroir
De wijngaarden bestaan uit leemachtige gronden met veel stenen en kiezels. Een hoog gehalte aan ijzeroxide zorgt voor een rode kleur. Zeer ondiepe bovenlaag en lage pluviometrie.
De drie percelen waarvan meestal de Son Negre komt, zijn kleine wijngaarden: zeer arme gronden met een extreme mineraliteit en zeer weinig waterretentie. De zeewind waait constant en de productie is minder dan 0,5 kg per wijnstok.
Al de wijngaarden zijn kleine perceeltjes, omgeven door rotsen en bossen. Tussen de wijnstokken zijn er fruitbomen geplant, alle in een radius van 7 km rond Felanitx.
Vinificatie
Koude maceratie voor de rode wijnen. De witte wijn krijgt een schilmaceratie van ongeveer 12 uur. Beide worden beschermd door koolstofsneeuw om oxidatie tegen te gaan. Daarna krijgt de witte wijn op inox cuves het gezelschap van zijn gistcellen.
De AN krijgt zijn fermentatie op grote houten foeders en betonnen cuves van respectievelijk 3000 en 5000 liter. Daarna vindt de malolactische gisting op barrique plaats en een élevage van ongeveer 17 maanden op Franse eik. De AN/2 krijgt zowel zijn gisting als malolactische gisting op inox cuves en een élevage van 13 maanden.